Zupa klopsowa znika u mnie do czysta! Jest tak wyśmienita, że każdy ją pokocha. Doskonała dla dzieci i całej rodziny. Syta, pyszna, kolorowa i apetyczna. Wypełniona smakami warzyw i mięsa jest idealną zupą po której nikt nie będzie podjadał za 30 minut. Chwilka pracy która bardzo się opłaci a Twoi bliscy będą Ci wdzięczni.
Do wykonania zupy możesz wykorzystać rosół, wystarczy pominąć etap gotowania wywaru, lub ugotować zupę od podstaw. Przepis skomponowany jest na garnek o pojemności trzech litrów a zupa jest mocno wypełniona składnikami, wszystkie można zwiększyć w razie potrzeb. Można także dodatkowo urozmaicić ją gotowanym mięsem ze skrzydełek, wystarczy je obrać i dorzucić do garnka. Malutkie klopsiki zachęcą Twoje dzieci do jedzenia, są apetyczne w samym wyglądzie a zupa jest pachnąca- Nikt nie odmówi i będą się domagać kolejnego talerza.
- Ilość porcji - ok 6-7
- Czas przygotowania z gotowaniem od podstaw- 2 godziny
- Czas przygotowania z gotowym wywarem- 40 minut
- Stopień trudności - średni
Składniki na wywar :
- Skrzydełka drobiowe - 4 sztuki
- Marchew - 2 duże sztuki
- Seler - ćwiartka dużego lub pół małego
- Pietruszka korzeń - 1 sztuka duża
- Cebula - 1 sztuka duża
- Por - 1 mały
- Lubczyk - 1 łodyga
- Sól - 1 łyżeczka
Składniki na zupę klopsową :
- Wywar ( rosół ) - 1,5- 2 litry
- Marchew, pietruszka i seler z wywaru
- Ziemniaki - 3 średnie sztuki
- Mięso mielone - 0,5 kilograma
- Jaja - 1 sztuka
- Bułka tarta - 1 łyżka stołowa czubata
- Sól- szczypta
- Pieprz czarny mielony - szczypta
- Śmietana słodka 30% - 150 gram
- Koperek - 1 pęczek
Do garnka o pojemności 3 litry wlej 2 litry zimnej wody i nastaw na kuchenkę na niską temperaturę grzania, wrzuć do zimnej wody umyte skrzydełka- doprowadź wywar do wrzenia, powinien się lekko przewracać i tylko bulgotać.
Marchew, seler i pietruszkę obierz i umyj i wrzuć w całości do zupy. Por umyj i także dodaj. Cebulę obierz z łupiny, przekrój na pół i opal na gazie lub w piekarniku aż zrobi się czarna- także dodaj do wywaru, umyj lubczyk i do zupy- posól. Całość powinna się lekko gotować ok 1,5 godziny.
Przygotowanie zupy klopsowej :
Z wywaru wyłóż wszystkie warzywa oraz mięso- cały odcedź przez drobne sitko. Marchew, seler i pietruszkę ostudź i zetrzyj na tarce o grubych oczkach- odstaw.
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w drobną kosteczkę- odstaw. Mięso przełóż do miski i dodaj jajko, sól, pieprz oraz bułkę tartą- dokładnie wyrób dłonią. Na zwilżony talerz lub deskę formuj małe kuleczki z mięsa, pomagają w tym także lekko zwilżone dłonie.
Odcedzony wywar doprowadź ponownie do wrzenia, i dodawaj do gotującego się klopsiki, powinny gotować się co najmniej 20 minut, po tym czasie dodaj ziemniaki, gdy będą miękkie ( ok 15 minut ), dodaj tarte warzywa. Wlej do kubeczka lub miseczki śmietanę, dodaj kilka łyżek gorącej zupy, wymieszaj i wlej do zupy, Gdy się zagotuje- wyłącz. Koperek poszatkuj drobno bez łodyg i dodaj do zupy lub osobno do każdego talerza. Twoja zupa klopsowa jest gotowa. Smacznego!
Thank you for rating this article.