Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.
Domowy makaron kojarzy mi się konkretnie z moim rodzinnym domem, gdzie Mama uraczała mnie tym przysmakiem. Za dzieciaka pojawiał się w niedzielę do rosołu, w moim dorosłym życiu robiła go by zrobić mi smaczną przyjemność. Niestety nie znam dokładnych proporcji jej makaronu, robiła go raczej na oko. Wiem tyle, że robiła go na żółtkach i długo wyrabiała ręcznie i leżakował 2 razy, no i że był był przepyszny. Udało się podrobić, smaku domowej roboty makaronu nie da się przyrównać do żadnego sklepowego, chociaż wiadomo, sięgamy i sięgać po niego będziemy bo jest wygodnie- sama tak robię. Makaron domowy pojawia się u mnie także na specjalne okazje i niech tak zostanie :-)
By przygotować makaron domowy trzeba poświęcić chwilę czasu, tym bardziej, że samo wyrabianie ciasta nie jest krótkie i ciasto musi swoje odpocząć. Robię od razu dużą porcję makaronu domowego by starczyło na około 8 porcji posiłku- przeważnie to rosół. Makaron wyśmienicie smakuje także z sosem warzywnym czy pomidorowym z mięsem, na wspaniały i pełen smaku przepis znajdziesz TUTAJ. Przyznam szczerze, że mimo iż posiadam nie próbowałam wyrabiać makaronu mechanicznie żadnym urządzeniem pomocniczym, zawsze w dłoniach, gdy dojdziesz do wprawy łatwo wyczuć w trakcie wyrabiania czy ciasto jest odpowiedniej konsystencji i czy ewentualnie nie trzeba podsypać go mąką. Konsystencja ciasta na makaron powinna być zwarta ale i delikatna, z łatwością powinno się dać rozwałkować na bardzo cienki płat. Do zrobienia domowego makaronu używam mąki typ 450, ale można użyć także 500. Z podanych składników, makaron wyjdzie delikatny, miękki i rozpływający się w ustach.
- Czas przygotowania - 1 godzina
- Czas leżakowania - 1 godzina
- Ilość porcji - 8
- Stopień trudności - średni
Składniki:
- Mąka pszenna typ 450 - 3 szklanki - 550 gram
- Sól - 0,5 łyżeczki
- Żółtko jaja - 4 sztuki
- Jajko - 1 sztuka
- Woda letnia - 1/4 szklanki
- Mąka do podsypania
Wykonanie:
Na stolnicę wysyp mąkę z przepisu, zrób dołek i dodaj żółtka, jajko, wodę i sól. Rozprowadź w dołku nieco składniki z mąką by nie uciekły na stolnicę i zacznij wyrabiać ciasto. Gdy wszystko się mniej więcej połączy, zakładaj ciasto raz przy raz do siebie, do uzyskania jednolitej masy trwa to od kilkunastu minut do kilkudziesięciu. Gdy ciasto będzie już jędrne i zwarte, utwórz kulkę i przykryj folią spożywczą i odłóż na blat podsypany mąką.
Gdy ciasto już odpocznie, podziel ciasto na 4 części i z każdej z nich utwórz ponownie kulkę. 3 z nich odstaw i przykryj folią.
Zacznij wałkować ciasto na jak najcieńszy płat, podsypuj w razie potrzeby mąką by nie kleiło się do blatu czy stolnicy.
Postępuj tak z każdym kęsem ciasta kolejno. Odłóż każdy płat na podsypaną mąką powierzchnię, na 20-30 minut by ciasto odpoczęło.
Po upływie czasu zwiń pierwszy płat ciasta podsypany mąką w rulon i pokrój makaron w cieniutkie paseczki. Co kawałek rozluźnij w palcach pokrojone ciasto.
Zagotuj w dużym garnku około 3 litry wody, posól 1 łyżeczkę, wrzuć połowę makaronu na wrzątek i gotuj maksymalnie 3 minuty- odcedź na sitko i przelej chłodną wodą. Postępuj podobnie z drugą częścią. Makaron domowy podawaj świeżo ugotowany z rosołem lub ulubionymi sosami.
Thank you for rating this article.