Botwinka, pyszna i zdrowa wiosenna zupa z młodych buraczków i ich liści. Wypełniona smakiem młodych warzyw, jest tak smaczna, że każdy prosi dokładkę. Wyśmienicie smakuje z gotowanym jajkiem i dużą ilością zieleniny. Bomba witaminowa i eliksir młodości, doskonale wpływa na dobre samopoczucie, łagodzi zgagę i poprawia krążenie krwi.
Zupa najlepiej nam smakuje przyrządzona na wieprzowym żeberku które idealnie podkręca smak buraczków ale można do przygotowania użyć także gotowego wywaru warzywnego lub drobiowego lub zrobić ją z rosołu z poprzedniego dnia.
Danie nie jest trudne w wykonaniu a przez cenność składników powinna gościć na naszych stołach jak najczęściej. Przeciwskazania do częstego spożywania dotyczy cukrzyków i chorych na kamicę nerkową.
- Czas przygotowania - 1,5 godziny
- Ilość porcji - 6-7
- Stopień trudności - łatwy
Składniki :
- Żeberko wieprzowe schabowe - 150 gram
- Botwinka - 1 pęczek
- Burak - 1 średniej wielkości
- Marchew - 1 duża
- Seler - ćwiartka
- Pietruszka korzeń - 1 sztuka mała
- Por - 1 mały
- Lubczyk - 1 liść
- Ziemniaki - 3 sztuki średniej wielkości
- Koperek - 1 pęczek
- Jajka - 7 sztuk
- Cytryna - 1 sztuka
- Śmietana słodka - 150 gram
- Liść laurowy - 1 sztuka
- Ziele angielskie - 2 ziarenka
- Sól - 1 łyżeczka
Przygotowanie :
Ugotuj jaja na twardo i ostudź. Do garnka o pojemności 3 litry wlej ok 2 litry wody, umyj mięso i włóż do wody. Doprowadzaj do wrzenia. W między czasie obierz marchew, seler i pietruszkę oraz por, i umyj. Do gotującej się zupy dodaj por, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, seler i pietruszkę oraz sól. Wywar powinien gotować się ok 40 minut, po tym czasie wyjmij wszystkie warzywa, obierz buraka, pokrój w drobne plasterki i dodaj do zupy. Obierz ziemniaki i pokrój w drobną kostkę, pokrój także marchew- odstaw. Botwinkę umyj i odetnij korzonki z młodych buraczków. Odkrój miękkie liście od twardszych łodyg i pokrój łodyżki z małymi buraczkami w cienkie plasterki, wyciśnij sok z cytryny i skrop buraki i łodygi- dodaj do zupy razem z marchwią i ziemniakami. Poszatkuj resztę liści botwiny i dodaj do gotującej się zupy po upływie 15-u minut. Gotuj do miękkości ziemniaków, marchwi i większego buraka. Do miseczki wlej kilka łyżek botwinki i wlej w celu zahartowania śmietanę- dodaj do zupy- zagotuj i wyłącz. Obierz jajka i przekrój na połówki, poszatkuj koperek bez łodyg i dodaj razem z gotowanym jajem do każdego talerza. Zalej gorącą zupą.Twoja botwinka jest gotowa - smacznego !
Thank you for rating this article.