Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Botwinka

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

 

Botwinka, pyszna i zdrowa wiosenna zupa z młodych buraczków i ich liści. Wypełniona smakiem młodych warzyw, jest tak smaczna, że każdy prosi dokładkę. Wyśmienicie smakuje z gotowanym jajkiem i dużą ilością zieleniny. Bomba witaminowa i eliksir młodości, doskonale wpływa na dobre samopoczucie, łagodzi zgagę i poprawia krążenie krwi.

Zupa najlepiej nam smakuje przyrządzona na wieprzowym żeberku które idealnie podkręca smak buraczków ale można do przygotowania użyć także gotowego wywaru warzywnego lub drobiowego lub zrobić ją z rosołu z poprzedniego dnia.

Danie nie jest trudne w wykonaniu a przez cenność składników powinna gościć na naszych stołach jak najczęściej. Przeciwskazania do częstego spożywania dotyczy cukrzyków i chorych na kamicę nerkową.

- Czas przygotowania - 1,5 godziny

- Ilość porcji - 6-7

- Stopień trudności - łatwy

 

Składniki :

- Żeberko wieprzowe schabowe - 150 gram

- Botwinka - 1 pęczek

- Burak - 1 średniej wielkości

- Marchew - 1 duża

- Seler - ćwiartka

- Pietruszka korzeń - 1 sztuka mała

- Por - 1 mały

- Lubczyk - 1 liść

- Ziemniaki - 3 sztuki średniej wielkości

- Koperek - 1 pęczek

- Jajka - 7 sztuk

- Cytryna - 1 sztuka

- Śmietana słodka - 150 gram

- Liść laurowy - 1 sztuka

- Ziele angielskie - 2 ziarenka

- Sól - 1 łyżeczka

Przygotowanie :

Ugotuj jaja na twardo i ostudź. Do garnka o pojemności 3 litry wlej ok 2 litry wody, umyj mięso i włóż do wody. Doprowadzaj do wrzenia. W między czasie obierz marchew, seler i pietruszkę oraz por, i umyj. Do gotującej się zupy dodaj por, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, seler i pietruszkę oraz sól. Wywar powinien gotować się ok 40 minut, po tym czasie wyjmij wszystkie warzywa, obierz buraka, pokrój w drobne plasterki i dodaj do zupy. Obierz ziemniaki i pokrój w drobną kostkę, pokrój także marchew- odstaw. Botwinkę umyj i odetnij korzonki z młodych buraczków. Odkrój miękkie liście od twardszych łodyg i pokrój łodyżki z małymi buraczkami w cienkie plasterki, wyciśnij sok z cytryny i skrop buraki i łodygi- dodaj do zupy razem z marchwią i ziemniakami. Poszatkuj resztę liści botwiny i dodaj do gotującej się zupy po upływie 15-u minut. Gotuj do miękkości ziemniaków, marchwi i większego buraka. Do miseczki wlej kilka łyżek botwinki i wlej w celu zahartowania śmietanę- dodaj do zupy- zagotuj i wyłącz. Obierz jajka i przekrój na połówki, poszatkuj koperek bez łodyg i dodaj razem z gotowanym jajem do każdego talerza. Zalej gorącą zupą.Twoja botwinka jest gotowa - smacznego !

 

Ocena
0 of 5 - 0 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.