Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.
Kto nie grillował karkówki ten koniecznie powinien to nadrobić, tym bardziej, że to królowa polskiego grilla. Jak i z bigosem czy gołąbkami- każda gospodyni przygotowuje je nieco inaczej- to ja podam Ci przepis na moją najlepszą marynatę, która nie pali się na grillu i nie zabije smaku mięsa tylko go podkreśli. Marynata do karkówki jest bardzo prosta w wykonaniu i wystarczy kilka składników by ją wykonać. By spełniła Twoje oczekiwania wybierz dobrej jakości świeżutkie mięso z karkówki wieprzowej, najlepiej sam/ sama je wyporcjuj, rozbij, ponacinaj i natrzyj- koniecznie na co najmniej 24 godziny przed grillowaniem. Nie pomijaj musztardy, stanowi tu ważny wariant, nie tylko smakowy, ale mięso kruszeje przez leżakowanie w wykonanej na jej bazie marynacie. Grillowana karkówka doskonale smakuje z sałatkami i surówkami wykonanymi ze świeżych sezonowych warzyw.
- Przygotowanie marynaty - 10 minut
- Ilość porcji - na 1 kilogram karkówki - około 6 steków
- Stopień trudności - łatwe
Składniki:
- Karkówka wieprzowa- 1 kilogram
- Musztarda francuska - 4 czubate łyżeczki
- Olej lub oliwa - 5 łyżek stołowych
- Sól - 2 płaskie łyżeczki
- Pieprz czarny mielony - 1 płaska łyżeczka
- Papryka słodka mielona - 1 płaska łyżeczka
- Majeranek suszony - 1 łyżka stołowa
- Czosnek świeży - 4 duże ząbki
Wykonanie:
Mięso z karkówki umyj i osusz. Wykrój ostrym nożem do mięsa steki o grubości ok 1 centymetra. Jeżeli karkówka ma dużo twardych ścięgien i tłuszczu, każdy stek natnij w tym miejscu nożem a następnie delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa- odstaw.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do miseczki, dodaj także- musztardę, sól, pieprz, paprykę, majeranek oraz olej- składniki dokładnie wymieszaj. Natrzyj marynatą każdy plaster mięsa z karkówki z obu stron.
Tak przygotowaną karkówkę przechowuj w lodówce przez dobę. Wyjmij steki by nabrały temperatury pokojowej 2 godziny przed podaniem posiłku. Mięso grilluj na dobrze rozgrzanym ruszcie kilkanaście minut z każdej strony. Smacznego :-)
Thank you for rating this article.