Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Marynata do karkówki na grill

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Kto nie grillował karkówki ten koniecznie powinien to nadrobić, tym bardziej, że to królowa polskiego grilla. Jak i z bigosem czy gołąbkami- każda gospodyni przygotowuje je nieco inaczej- to ja podam Ci przepis na moją najlepszą marynatę, która nie pali się na grillu i nie zabije smaku mięsa tylko go podkreśli. Marynata do karkówki jest bardzo prosta w wykonaniu i wystarczy kilka składników by ją wykonać. By spełniła Twoje oczekiwania wybierz dobrej jakości świeżutkie mięso z karkówki wieprzowej, najlepiej sam/ sama je wyporcjuj, rozbij, ponacinaj i natrzyj- koniecznie na co najmniej 24 godziny przed grillowaniem. Nie pomijaj musztardy, stanowi tu ważny wariant, nie tylko smakowy, ale mięso kruszeje przez leżakowanie w wykonanej na jej bazie marynacie. Grillowana karkówka doskonale smakuje z sałatkami i surówkami wykonanymi ze świeżych sezonowych warzyw. 

- Przygotowanie marynaty - 10 minut

- Ilość porcji - na 1 kilogram karkówki - około 6 steków

- Stopień trudności - łatwe

Składniki:

- Karkówka wieprzowa- 1 kilogram

- Musztarda francuska - 4 czubate łyżeczki

- Olej lub oliwa - 5 łyżek stołowych

- Sól - 2 płaskie łyżeczki

- Pieprz czarny mielony - 1 płaska łyżeczka

- Papryka słodka mielona - 1 płaska łyżeczka

- Majeranek suszony - 1 łyżka stołowa

- Czosnek świeży - 4 duże ząbki

Wykonanie:

Mięso z karkówki umyj i osusz. Wykrój ostrym nożem do mięsa steki o grubości ok 1 centymetra. Jeżeli karkówka ma dużo twardych ścięgien i tłuszczu, każdy stek natnij w tym miejscu nożem a następnie delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa- odstaw.

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do miseczki, dodaj także- musztardę, sól, pieprz, paprykę, majeranek oraz olej- składniki dokładnie wymieszaj. Natrzyj marynatą każdy plaster mięsa z karkówki z obu stron.

 

Tak przygotowaną karkówkę przechowuj w lodówce przez dobę. Wyjmij steki by nabrały temperatury pokojowej 2 godziny przed podaniem posiłku. Mięso grilluj na dobrze rozgrzanym ruszcie kilkanaście minut z każdej strony. Smacznego :-)

 

Ocena
0 of 5 - 0 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.