Zupa z ciecierzycy z grzankami serowymi- zakochasz się w niej na pewno! To bardzo sycące , pyszne i zdrowe danie, bez dodatku mąki i zasmażki, idealne dla całej Rodziny. Zupa jest tak treściwa, że nie potrzeba dania drugiego by najeść się do syta na kilka godzin. Bez dodatku grzanek staje się idealnym daniem dla Osób na diecie. Z grzankami tworzą zaś połączenie idealne.
Danie ugotowałam na bazie bulionu drobiowego, dzięki temu zupa jest delikatna w smaku i niezbyt tłusta. Idealnie nadaje się do stworzenia dania wykorzystanie rosołu i mięsa pozostałego z poprzedniego dnia, ugotowanie jej wtedy zajmuje 20 minut a i nic się nie zmarnuje. Na 1,5 litra wywaru należy zmniejszyć składniki o połowę takie jak - cebula, pomidory, ciecierzyca, marchew, imbir, kurkuma, kolendra oraz pieprz i natka pietruszki.
- Ilość porcji - 8-10
- Czas przygotowania bulionu - 1 godzina
- Czas przygotowania końcowy- 20 minut
- Stopień trudności - łatwe
Składniki na zupę :
- Skrzydełka z kurczaka - 6 sztuk
- Marchew - 3 średnie sztuki
- Seler - 1 mały lub połowa większego
- Por - 1 mały
- Pietruszka korzeń - 1 sztuka średnia
- Ciecierzyca gotowana słoik - 400 gram
- Pomidory bez skóry - 400 gram
- Cebula - 2 duże sztuki
- Sól - 1 łyżka stołowa płaska
- Kolendra suszona - 1 łyżka płaska stołowa
- Pieprz czarny mielony - 2 szczypty
- Imbir mielony- 1 płaska łyżeczka
- kurkuma mielona - 0,5 płaskiej łyżeczki
- Oliwa do smażenia
Składniki na grzanki :
- Bagietka długa - 2 sztuki
- Masło - 150 gram
- Natka pietruszki - 1 mały pęczek
- Sól - 1 płaska łyżeczka
- Czosnek - 4 ząbki
- Kurkuma - szczypta
- Papryka słodka - 1 płaska łyżeczka
- Bazylia suszona - 1 płaska łyżeczka
- Ser żółty typu "królewski" - 200 gram
Przygotowanie zupy :
Do garnka o pojemności 3 litry wlej 2 litry zimnej wody i dodaj umyte skrzydełka, postaw na kuchenkę i doprowadź do wrzenia na małej temperaturze. W między czasie obierz i umyj por, seler, marchew i pietruszkę korzeń i dodaj do gotującego się wywaru, posól. Wywar nie powinien się mocno gotować a delikatnie "przewracać" "bulgotać" co najmniej 1 godzinę.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Na głębokiej patelni rozgrzej 4-5 łyżek oliwy, dodaj cebulę i smaż ją aż się zeszkli na małej temperaturze. Dodaj odsączoną ciecierzycę i smaż od czasu do czasu mieszając przez kolejne 5 minut, dodaj pomidory i doprowadź do wrzenia.
Z bulionu wyjmij wszystkie składniki, możesz w razie potrzeby przecedzić go przez drobne sitko.
Dołóż z powrotem marchew, seler i pietruszkę oraz obierz dokładnie skrzydełka ze skóry, kości i chrząstek- dodaj do wywaru czyste mięso.
Dodaj także smażoną ciecierzycę z dodatkami i wszystkie przyprawy i razem zmiksuj blenderem. Zupa jest gotowa.
Przygotowanie grzanek :
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni do 200 stopni.
Do miseczki dodaj miękkie masło, dodaj do masła przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz poszatkowaną natkę pietruszki bez łodyg. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Bagietki przekrój wzdłuż i podziel na mniejsze kawałki według uznania, posmaruj masełkiem ziołowym i posyp serem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i włącz termo obieg, piecz ok 5 minut, aż zrumienią się lekko brzegi bagietek a ser się rozpuści.
Podawaj z gorącą zupą z ciecierzycy. Smacznego.
Thank you for rating this article.