Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Zupa ogórkowa

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

 

Zupa ogórkowa to zaraz po rosole i pomidorowej najbardziej popularna zupa w Polsce. Mam dla Ciebie przepis na bardzo smaczną i delikatną w smaku którą pokocha cała rodzina. Gotuję ją bardzo często i chyba nigdy mi się nie znudzi . Jeżeli do tej pory gotowałaś lub gotowałeś zupę ogórkową na bazie rosołu to koniecznie wypróbuj te o to składniki.

 Do swoich dań wybieraj świeże warzywa oraz mięso wysokiej jakości, zawsze lepszy wybór odwdzięczy się smakiem. W szczególności ogórki mają bardzo duży wpływ na smak zupy- zadbaj o to by zakupić je na bazarku od rolnika czy eko wytwórni a jeżeli jesteś posiadaczem własnych to w ogóle doskonale. Zupa w sumie powinna się gotować minimum 1,15 minut.

 

- Czas przygotowania : 1,5 godziny 

- Ilość porcji : 6-8

- Stopień trudności : łatwy

 

Składniki na garnek o pojemności 3 litry

- Żeberko wieprzowe pasek - 200 gram

- Marchew - 3 sztuki średnie

- Pietruszka korzeń - 1 sztuka średnia

- Seler - ćwiartka dużego

- Ziemniaki - 4 szt uki średnie

- Ogórki kiszone - 6 sztuk średnich

- Ziele angielskie - 5 ziarenek

- Liść laurowy - 3 sztuki

- Czosnek - 1 ząbek

- Śmietana 30% - 100 gram

- Sól - 1 łyżeczka 

- Zielenina do posypania

 

Przygotowanie :

 

 Do garnka o pojemności 3 litrów wlej 2 litry zimnej wody i dodaj umyte  żeberko. Nastaw na małą temperaturę gotowania i doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj ok 45 minut. W tym czasie przygotuj warzywa. Obierz marchew, pietruszkę seler- umyj i pokrój w małą kostkę - dorzuć do wywaru po upływie czasu, posól. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kosteczkę, dodaj gdy marchew będzie prawie miękka i gotuj do miękkości . Czekając, ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach a czosnek obierz - dodaj gdy ziemniaki będą miękkie, do kubka wlej śmietanę i dolej do niej kilka łyżek gorącej zupy by ją zahartować - dolej do zupy, wymieszaj i zagotuj. Bezpośrednio na talerzu posyp dodatkowo poszatkowaną zieleniną. Twoja zupa ogórkowa jest gotowa- smacznego.

 

 

Ocena
0 of 5 - 0 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.