Zupa ogórkowa to zaraz po rosole i pomidorowej najbardziej popularna zupa w Polsce. Mam dla Ciebie przepis na bardzo smaczną i delikatną w smaku którą pokocha cała rodzina. Gotuję ją bardzo często i chyba nigdy mi się nie znudzi . Jeżeli do tej pory gotowałaś lub gotowałeś zupę ogórkową na bazie rosołu to koniecznie wypróbuj te o to składniki.
Do swoich dań wybieraj świeże warzywa oraz mięso wysokiej jakości, zawsze lepszy wybór odwdzięczy się smakiem. W szczególności ogórki mają bardzo duży wpływ na smak zupy- zadbaj o to by zakupić je na bazarku od rolnika czy eko wytwórni a jeżeli jesteś posiadaczem własnych to w ogóle doskonale. Zupa w sumie powinna się gotować minimum 1,15 minut.
- Czas przygotowania : 1,5 godziny
- Ilość porcji : 6-8
- Stopień trudności : łatwy
Składniki na garnek o pojemności 3 litry
- Żeberko wieprzowe pasek - 200 gram
- Marchew - 3 sztuki średnie
- Pietruszka korzeń - 1 sztuka średnia
- Seler - ćwiartka dużego
- Ziemniaki - 4 szt uki średnie
- Ogórki kiszone - 6 sztuk średnich
- Ziele angielskie - 5 ziarenek
- Liść laurowy - 3 sztuki
- Czosnek - 1 ząbek
- Śmietana 30% - 100 gram
- Sól - 1 łyżeczka
- Zielenina do posypania
Przygotowanie :
Do garnka o pojemności 3 litrów wlej 2 litry zimnej wody i dodaj umyte żeberko. Nastaw na małą temperaturę gotowania i doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj ok 45 minut. W tym czasie przygotuj warzywa. Obierz marchew, pietruszkę seler- umyj i pokrój w małą kostkę - dorzuć do wywaru po upływie czasu, posól. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kosteczkę, dodaj gdy marchew będzie prawie miękka i gotuj do miękkości . Czekając, ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach a czosnek obierz - dodaj gdy ziemniaki będą miękkie, do kubka wlej śmietanę i dolej do niej kilka łyżek gorącej zupy by ją zahartować - dolej do zupy, wymieszaj i zagotuj. Bezpośrednio na talerzu posyp dodatkowo poszatkowaną zieleniną. Twoja zupa ogórkowa jest gotowa- smacznego.
Thank you for rating this article.