Pożywna , aromatyczna , syta i pyszna zupa pomidorowa z ryżem to smak dzieciństwa do którego chętnie wracamy . Nie można się jej oprzeć , nie można do niej nie wrócić , jest prosta w wykonaniu i można ją zaserwować z ryżem, grzankami , makaronem lub jako krem.
Prezentuję Ci prosty przepis gdzie warzywa są krótko gotowane i zachowują dzięki temu dużą ilość witamin . Dodatkowo użyjemy przecieru pomidorowego typu "passata" który nada zupie pięknego koloru . Ilość mięsa jest zaplanowana z myślą o wykorzystaniu go do innego dania - oczywiście możesz kurczaka obrać , rozdrobnić i dodać do zupy co spowoduje , że będzie bardziej treściwa i gęsta , możesz go użyć na przykład do wykonania galarety z kurczaka , przepis znajdziesz TUTAJ . Receptura zupy została zmodyfikowana do użycia ryżu brązowego lub pełnoziarnistego czyli zdrowszej wersji białego który nie umniejsza smaku . Do przygotowania zupy pomidorowej według tego przepisu użyj garnka o pojemności 3 litry.
- Stopień trudności - łatwe
- Czas przygotowania - 1,5 godziny
- Ilość Osób - 6-8
Składniki :
- Ćwiartki z kurczaka - 4 sztuki
- Marchew - 2 szt średnie
- Seler - 1 mały lub ćwiartka dużego
- Pietruszka korzeń - 1 średnia
- Por - 1 średni
- Lubczyk - 1 liść
- Cebula - 1 średnia
- Passata pomidorowa - 1 opakowanie ok 700gram
- Pieprz czarny mielony - 1 łyżeczka
- Sól morska- ok 1 łyżeczka
- Śmietana do zup - 6 łyżek
- Ryż brązowy długoziarnisty - 100 gram
- Zielenina do posypania - pęczek ( zielona pietruszka )
Przygotowanie :
Ćwiartki z kurczaka umyj i zalej w garnku zimną wodą tak by były zanurzone a od rantu garnka zostało kilka centymetrów . Postaw na kuchence na średniej temperaturze i doprowadź do wrzenia , mięso w tym czasie uwolni swoje soki do zupy . Gdy wywar zacznie się gotować zmniejsz temperaturę by zupa tylko delikatnie bomblowała - łyżką cedzakową zdejmij szum , wsyp do garnka sól . Marchew , seler , pietruszkę obierz i umyj oraz dodaj do wywaru , por umyj i także dodaj razem z lubczykiem . Cebulę obierz , przekrój na pół i opal na gazie aż zrobi się czarna - wrzuć do zupy , wszystko powinno się gotować od tego momentu jeszcze godzinę najkrócej .
Do osobnego mniejszego garnka wlej wodę ok 1 litr posól szczyptę i ugotuj w niej ryż do miękkości . Zdejmij woreczki na sitko do odcedzenia .
Z zupy wyjmij łyżką cedzakową warzywa i mięso . Możesz wywar przecedzić przez drobne sitko do czystego garnka , ponownie postaw na kuchenkę . Dodaj przecier pomidorowy i zagotuj . Do zupy dodaj ugotowaną marchew pietruszkę oraz seler i wszystko zmiksuj na gładką masę urządzeniem przystosowanym do miksowania gorących potraw . Lub ostudź i zmiksuj na zimno . Do gorącej zupy dodaj ugotowany ryż . Posmakuj i ewentualnie dopraw jeszcze solą i pieprzem . Podawaj z łyżką śmietany i posyp zieleniną na każdy talerz . Smacznego.
Thank you for rating this article.