Żurek - pyszna pożywna i rozgrzewająca zupa na każdym polskim stole . Tradycyjny smak na świątecznym wielkanocnym stole . Proponuję Ci najprostszy i szybki przepis w którym wydobędziesz prawidłowy smak wędzonki , odpowiednią gęstość i piękny kolor zupy . Krótko gotowane warzywa zachowują swoje walory a dodatek jajek i mięsa jeszcze bardziej podnosi wartości odżywcze . Do swoich zup wybieram produkty wysokiej jakości i z zaufanych źródeł - jest to połowa sukcesu w gotowaniu każdego dania .
- Czas przygotowania - 1,5 godziny
- Ilość Osób - ok 8
- Stopień trudności - łatwy
Składniki na garnek o pojemności 3 L :
- Żeberko wieprzowe 150 g
- Kiełbasa biała surowa - 200 g
- Kiełbasa wędzona wieprzowa - 200g
- Włoszczyzna 1 pęczek
- Ziemniaki 2 duże szt
- Jaja 8 szt
- Zakwas żurku 250 ml
- Śmietana słodka 30 % - 150ml
- Ziele angielskie - 4 ziarenka
- Pieprz czarny - 5 ziarenek
- Liść laurowy - 2 szt.
- Czosnek - 2 ząbki
- Sól do smaku
- Majeranek tarty - 1 łyżka
- Oliwa lub masło klarowane do smażenia
Przygotowanie :
Jajka ugotuj na twardo , ostudź i obierz .
W garnku o pojemności 3l nalej ok 2 litry wody i wstaw na kuchenkę na małą temperaturę - dodaj umyte żeberko - doprowadzaj powoli do wrzenia . W między czasie w mniejszym garnku zagotuj wodę i wrzuć do wrzątku białą kiełbasę . Powinna się gotować ok 30 min - wyjmij i trochę ostudź .
Obierz i umyj i pokrój w kostkę twarde części warzyw z włoszczyzny - dodaj do wywaru po 30-u minutach od zagotowania , także zielone części oraz dodaj ziele angielskie , pieprz oraz liść laurowy .
Obierz i umyj ziemniaki . Pokrój w kostkę i dodaj do wywaru po upływie kolejnych 20-u minut - zanim je dodasz wyjmij wszystkie zielone części włoszczyzny . Kiełbasę wędzoną pokrój w półplasterki i podsmaż na patelni - dodaj zrumienioną do zupy .
Przestudzoną białą kiełbasę pokrój w plasterki i dodaj do zupy . Zakwas rozcieńcz śmietaną z przepisu i dodaj kilka łyżek gorącego wywaru - wymieszaj i dodaj do zupy . Dodaj majeranek i rozgnieciony czosnek - wyłącz . Posól do smaku na końcu gotowania - wszystko zależy ile soli zawierają Twoje kiełbasy .
Na każdy talerz nalej zupy i dodaj po jednym jajku pokrojonym w ćwiartki . Smacznego
Thank you for rating this article.