Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Żurek szybki i smaczny

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

 

Żurek -  pyszna pożywna i rozgrzewająca zupa na każdym polskim stole . Tradycyjny smak na świątecznym wielkanocnym stole . Proponuję Ci najprostszy i szybki przepis w którym wydobędziesz prawidłowy smak wędzonki , odpowiednią gęstość i piękny  kolor zupy . Krótko gotowane warzywa zachowują swoje walory a dodatek jajek i mięsa jeszcze bardziej podnosi wartości odżywcze .  Do swoich zup wybieram produkty wysokiej jakości i z zaufanych źródeł - jest to połowa sukcesu w gotowaniu każdego dania . 

 

- Czas przygotowania - 1,5 godziny

- Ilość Osób - ok 8

- Stopień trudności - łatwy

 

Składniki na garnek o pojemności 3 L :

- Żeberko wieprzowe 150 g

- Kiełbasa biała surowa - 200 g

- Kiełbasa wędzona wieprzowa - 200g

- Włoszczyzna 1 pęczek

- Ziemniaki 2 duże szt

- Jaja 8 szt

- Zakwas żurku 250 ml

- Śmietana słodka 30 % - 150ml

- Ziele angielskie - 4 ziarenka

- Pieprz czarny - 5 ziarenek

- Liść laurowy - 2 szt.

- Czosnek - 2 ząbki

- Sól do smaku

- Majeranek tarty - 1 łyżka

- Oliwa lub masło klarowane do smażenia

 

Przygotowanie :

Jajka ugotuj na twardo , ostudź i obierz .

W garnku o pojemności 3l nalej ok 2 litry wody i wstaw na kuchenkę na małą temperaturę - dodaj umyte żeberko - doprowadzaj powoli do wrzenia . W między czasie w mniejszym garnku zagotuj wodę i wrzuć do wrzątku białą kiełbasę . Powinna się gotować ok 30 min - wyjmij i trochę ostudź . 

Obierz i umyj i pokrój w kostkę twarde części warzyw z włoszczyzny - dodaj do wywaru po 30-u minutach od zagotowania , także zielone części oraz dodaj ziele angielskie , pieprz oraz liść laurowy .

Obierz i umyj ziemniaki . Pokrój w kostkę i dodaj do wywaru po upływie kolejnych 20-u minut - zanim je dodasz wyjmij wszystkie zielone części włoszczyzny . Kiełbasę wędzoną pokrój w półplasterki i podsmaż na patelni - dodaj zrumienioną do zupy .

Przestudzoną białą kiełbasę pokrój w plasterki i dodaj do zupy . Zakwas rozcieńcz śmietaną z przepisu i dodaj kilka łyżek gorącego wywaru - wymieszaj i dodaj do zupy . Dodaj majeranek i rozgnieciony czosnek - wyłącz . Posól do smaku na końcu gotowania - wszystko zależy ile soli zawierają Twoje kiełbasy . 

Na każdy talerz nalej zupy i dodaj po jednym jajku pokrojonym w ćwiartki . Smacznego smile

 

 

 

 

Ocena
0 of 5 - 0 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.