Przedstawiam Ci Krupnik w moim wykonaniu - to bardzo smaczna , syta , zdrowa i pożywna zupa . Krótko gotujące się warzywa zachowują maksymalną ilość składników odżywczych i walorów smakowych - doskonała dla całej rodziny . Gdy raz jej zasmakujesz zakochasz się jak i ja . Delikatny nie przesadzony smak zupy , bez żadnych sztucznych dodatków , jest idealnym daniem wprowadzającym do diety dzieci a nawet bym powiedziała , że koniecznym jej początkiem . Każdy wie , że dieta powinna być zbilansowana i zróżnicowana - bogata w minerały witaminy białko i wiele innych . W przepisie zachowałam moje ulubione rozwiązania ale można ją zmiksować lub jeżeli Ktoś lubi zachować większe części warzyw .
Składniki na garnek o pojemności 3 L :
- Skrzydełka z kurczaka 3 szt. lub 1 z indyka
- pierś z kurczaka 1 szt pojedyncza lub równowartość z indyka
- Woda 3 litry
- Marchew 2 szt duże
- seler korzeń 1 mały
- pietruszka korzeń 1 mała
- por 1 mały
- liść lubczyku 1 szt.
- cebula 1 średnia
- ziemniaki 3 średnie
- kasza jaglana perłowa 1 szklanka
- ziele angielskie 2 ziarenka
- liść laurowy 2 listki
- pieprz ziarnisty 2 ziarenka
- sól morska 3 łyżeczki
- zielenina - pietruszka zielona , koperek
Przygotowanie :
Ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości .
Mięso umyj a pierś obierz z ewentualnych kostek i błonek . Do garnka o pojemności 3 litrów wlej 2 litry wody i wrzuć mięso - postaw na mały stopień gotowania czy gaz . By z wywaru wydobyć smak musi powoli dochodzić do wrzenia .
Kaszę wypłucz kilkakrotnie w zimnej wodzie , aż woda będzie czysta . Zalej kaszę 1 litrem wody i doprowadź do wrzenia , zmniejsz temperaturę by lekko się gotowała - posól 1 płaską łyżeczkę - gotuj ją ok 15 min , aż będzie miękka , po czym zlej na drobne sitko i opłucz zimną wodą - odstaw i przykryj .
Obierz i umyj warzywa . Gdy wywar się zagotuje zmniejsz temperaturę by tylko lekko bulgotał - ten proces pozwoli zachować klarowność zupy . Wrzuć do wywaru warzywa prócz cebuli ziele i liść laurowy oraz pieprz i 2 łyżeczki soli i pilnuj by tylko bulgotał . Cebulę przekrój na grube plastry lub na pół i opal na gazie , palnikiem lub w piekarniku aż zrobi się czarna i wrzuć do wywaru . Po upływie ok. 30 minut od zagotowania wybierz cedzakiem wszystkie warzywa a zaraz po nich mięso - ostudź .
Obierz i pokrój ziemniaki w drobną kosteczkę i dorzuć do wywaru . Marchew pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach , dodaj starte warzywa do zupy . Dodaj kaszę i rozdrobnioną pierś i gotuj jeszcze 10 min . Zupę posyp poszatkowaną zieleniną przed podaniem - smacznego i gorąco polecam na każdą porę roku