Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Barszcz zabielany " po kaszubsku "

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

Zupa Barszcz zabielany jest przepyszna i wyróżnia ją kilka szczegółów , które są niezbędne dla zachowania walorów smakowych , przede wszystkim gotujemy ją na żeberku wieprzowym  . Przepis pochodzi z serca Kaszub , przeszedł kolejno na następne pokolenie i jest powielany . W kuchni dużo eksperymentujemy ale są dania które zaprowadzą nas do smaków z dzieciństwa i jest tak w każdej rodzinie . Zupa jest bardzo syta , odżywcza , rozgrzewająca i bogata w składniki odżywcze , warto wprowadzić ją do swego jadłospisu - posmakujesz i sam się przekonasz.

 

Ilość Osób - 6 - 8

Stopień trudności - łatwe

Czas przygotowania - 1,5 godziny

 

Składniki :

- żeberko wieprzowe 1 pasek ok 200g

- burak świeży średniej wielkości 3 szt

- 2 marchewki

- 1 średni por

- 1 pietruszka korzeń

- 1 mały seler lub 0,5 średniego

- 1 ząbek czosnku

- ziemniaki 1 do 1,5 kg

- boczek wędzony 0,150 g

- cebula 2 duże szt.

- mleko 0,100 g

- masło 1 łyżka

- śmietana słodka 30 %  0,100g

-Przyprawy- sól 1 łyżeczka , pieprz ziarnisty 3 ziarenka , ziele angielskie 2 ziarenka , liść laurowy 2 szt.

- zielenina np zielona pietruszka do posypania 

 

Przygotowanie :

 

Żeberko umyj i wrzuć do garnka o pojemności 3 l i dodaj ok 2 litry wody . Wstaw na kuchenkę i doprowadz do wrzenia i gotuj przez ok 1 godzinę . W tym czasie obierz ziemniaki umyj i pokrój na cząstki , zalej wodą w kolejnym garnku i odstaw . Obierz i umyj marchew , seler , por i korzeń pietruszki - pokrój w małą kostkę - odstaw .

Buraki obierz i starkuj na tarce o średnich oczkach - odstaw . 

przygotowane warzywa dorzuć do wywaru po upływie 1 godziny od zagotowania żeberka , dodaj także przyprawy . Odrazu wstaw ziemniaki i posól je gdy się zagotują ( dodatkowa łyżeczka ) . Gotuj pod przykryciem ok 20 - 30 min . 

W tym czasie pokrój drobno boczek i cebulę i podsmaż na niewielkiej ilości oliwy - najlepiej smakuje gdy z boczku zrobią się skwarki . Gdy ziemniaki są miękkie odcedź i ubij puree ziemniaczane z dodatkiem masła i mleka na gładką masę -dodać boczek i cebulkę i dokładnie wymieszaj . 

Warzywa powinny być już miękkie - do szklanki wlej śmietanę i zahartuj ją gorącą zupą - ok 4 łyżki - wymieszaj i dodaj do zupy . Wduś rozgnieciony czosnek i zamieszaj . 

Ziemniaki nałóż na głębokie talerze i zalej zupą , oprusz posiekaną zieloną pietruszką .

 

Jestem pewna , że ta zupa Ci zasmakuje . Smacznego smile

 

 

 

 

 

 

Ocena
0 of 5 - 0 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.