Zupa Barszcz zabielany jest przepyszna i wyróżnia ją kilka szczegółów , które są niezbędne dla zachowania walorów smakowych , przede wszystkim gotujemy ją na żeberku wieprzowym . Przepis pochodzi z serca Kaszub , przeszedł kolejno na następne pokolenie i jest powielany . W kuchni dużo eksperymentujemy ale są dania które zaprowadzą nas do smaków z dzieciństwa i jest tak w każdej rodzinie . Zupa jest bardzo syta , odżywcza , rozgrzewająca i bogata w składniki odżywcze , warto wprowadzić ją do swego jadłospisu - posmakujesz i sam się przekonasz.
Ilość Osób - 6 - 8
Stopień trudności - łatwe
Czas przygotowania - 1,5 godziny
Składniki :
- żeberko wieprzowe 1 pasek ok 200g
- burak świeży średniej wielkości 3 szt
- 2 marchewki
- 1 średni por
- 1 pietruszka korzeń
- 1 mały seler lub 0,5 średniego
- 1 ząbek czosnku
- ziemniaki 1 do 1,5 kg
- boczek wędzony 0,150 g
- cebula 2 duże szt.
- mleko 0,100 g
- masło 1 łyżka
- śmietana słodka 30 % 0,100g
-Przyprawy- sól 1 łyżeczka , pieprz ziarnisty 3 ziarenka , ziele angielskie 2 ziarenka , liść laurowy 2 szt.
- zielenina np zielona pietruszka do posypania
Przygotowanie :
Żeberko umyj i wrzuć do garnka o pojemności 3 l i dodaj ok 2 litry wody . Wstaw na kuchenkę i doprowadz do wrzenia i gotuj przez ok 1 godzinę . W tym czasie obierz ziemniaki umyj i pokrój na cząstki , zalej wodą w kolejnym garnku i odstaw . Obierz i umyj marchew , seler , por i korzeń pietruszki - pokrój w małą kostkę - odstaw .
Buraki obierz i starkuj na tarce o średnich oczkach - odstaw .
przygotowane warzywa dorzuć do wywaru po upływie 1 godziny od zagotowania żeberka , dodaj także przyprawy . Odrazu wstaw ziemniaki i posól je gdy się zagotują ( dodatkowa łyżeczka ) . Gotuj pod przykryciem ok 20 - 30 min .
W tym czasie pokrój drobno boczek i cebulę i podsmaż na niewielkiej ilości oliwy - najlepiej smakuje gdy z boczku zrobią się skwarki . Gdy ziemniaki są miękkie odcedź i ubij puree ziemniaczane z dodatkiem masła i mleka na gładką masę -dodać boczek i cebulkę i dokładnie wymieszaj .
Warzywa powinny być już miękkie - do szklanki wlej śmietanę i zahartuj ją gorącą zupą - ok 4 łyżki - wymieszaj i dodaj do zupy . Wduś rozgnieciony czosnek i zamieszaj .
Ziemniaki nałóż na głębokie talerze i zalej zupą , oprusz posiekaną zieloną pietruszką .
Jestem pewna , że ta zupa Ci zasmakuje . Smacznego
Thank you for rating this article.