Placki warzywne to nic innego w tym przypadku jak placuszki z sałatki jarzynowej ! Pyszne, delikatne, soczyste i pachnące. Zastanawiałeś się pewnie nie raz po Świętach- po co kroiłaś lub kroiłeś tyle warzyw, od dziś nie musisz martwić się o nadwyżkę i że cokolwiek wyląduje w koszu . Spróbuj bo naprawdę warto.
Do moich placków warzywnych dla złamania smaku dodałam tuńczyka z puszki w sosie własnym który doskonale złamał smak a ryba w tym przypadku nie zdominowała- można oczywiście pominąć albo dodać coś innego na przykład drobno pokrojonej szynki lub kiełbasę albo rozdrobnioną końcówkę pieczeni. Placki można podawać z gulaszem, ze śmietaną, ketchupem lub sosem czosnkowym- co Kto lubi. Moje jadam z zieleniną, są tak pyszne.
- Czas przygotowania - 15 minut
- Ilość sztuk - ok 8
- Stopień trudności - łatwe
Składniki :
- Sałatka jarzynowa - 4 czubate łyżki stołowe
- Jajko - 1 sztuka
- mąka ziemniaczana - 1 łyżka stołowa
- Natka pietruszki - 2 łyżki posiekanej
- Tuńczyk w sosie własnym - 50 gram
- Sól - szczypta
- Pieprz czarny mielony - szczypta
- Oliwa do smażenia
Przygotowanie :
Do miseczki nałóż sałatkę jarzynową, wbij jajko i wymieszaj. Dodaj mąkę ziemniaczaną oraz tuńczyka, zieleninę i przyprawy, ponownie wymieszaj . Na patelni rozgrzej warstwę oliwy, średnia temperatura będzie odpowiednia by się nie paliły. Nakładaj po jednej łyżce powstałą masę i smaż placki warzywne z obu stron po kilka minut , aż złapią złoty kolor. Podawaj na gorąco. Jeżeli chcesz wykorzystać placki w bardziej ambitnym daniu polecam pyszny gulasz wieprzowy z plackami ziemniaczanymi, przepis znajdziesz TUTAJ . Smacznego.
Thank you for rating this article.