Jajka faszerowane pastą to moja pyszna i prosta w wykonaniu propozycja na wielkanocny stół lub imprezę domową . Lubimy gdy jest kolorowo , kochamy jajka , warzywa i majonez . Stwórz coś ciekawego a wszyscy będą zachwyceni.
Jaja możesz ugotować dzień przed podaniem . By dobrze i wygodnie obierały się ze skorup - wsyp do wrzątku w którym się gotują 1 łyżeczkę soli . Przekąskę możesz przechowywać w lodówce 2 doby , jednak najlepiej udekorować jajka przed podaniem . By uzyskać efekt , postaraj się udekorować każde jajo tak samo oraz starannie pokroić warzywa i symetrycznie ułożyć na półmisku. Do swoich dekoracji użyłam - łodyg zielonej pietruszki , konserwowej papryki , groszku konserwowego, rzodkiewki, czarnych oliwek oraz łososia.
Ilość sztuk - 12
Czas przygotowania - 20 minut
Stopień trudności - łatwe
Składniki :
- Jaja - 12 sztuk
- Łosoś wędzony - 100 gram
- Groszek konserwowy - 3 łyżki stołowe
- Majonez - 4 łyżki stołowe
- Musztarda - 1 łyżka stołowa
- Pietruszka zielona - 0,5 pęczka
- Warzywa do dekoracji - groszek zielony, szczypior lub koperek , oliwki itp
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie :
Jaja ugotuj na twardo w osolonej wodzie 10 minut . Ostudź przekładając je do zimnej - obierz ze skorup . Ustaw wystudzone szerszą częścią , jeżeli się przewracają podetnij lekko spody i następnie odetnij górę jajek. Wydrąż delikatnie małą łyżeczką żółtka, można po kawałku, ważne by nie zniszczyć białka . Żółtka przełóż na talerzyk , dołóż rozdrobnionego w palcach łososia oraz 2 łyżki groszku i rozgnieć wszystko widelcem , następnie dodaj majonez , przyprawy i musztardę oraz poszatkowaną pietruszkę bez łodyg- wymieszaj dokładnie . Nałoż farsz do wydrążonych białek - wygodnie zrobić to rękawem cukierniczym z szeroką końcówką - na wierzch ułóż dekorację i obłóż jaja faszerowane sałatą, zieleniną według uznania. Smacznego
Thank you for rating this article.