Rollsy z szynką i ziołami to bułeczki nadziane dodatkami i aromatami, które wypełniają zapachem cały dom podczas pieczenia . Moja rodzina je wprost uwielbia, Znikają wszystkie co do sztuki, a po kilku godzinach zawsze Ktoś zada pytanie, czy upiekę je jutro. Są pyszne, są kruche i puszyste w środku. Musisz tego posmakować!
Rollsy to świetna alternatywa dla smakoszy pizzy i podobnych smaków, bardzo sycąca przekąska, która nigdy się nie znudzi. W przepisie użyłam suchych drożdży które warto mieć zawsze pod ręką gdy najdzie ochota na coś pysznego. Do nadzienia można także użyć czosnku granulowanego i suszonej natki pietruszki zamiast szczypioru. Rollsy z szynką i ziołami to idealna alternatywa dla kanapek, zabierz do szkoły czy pracy a nie pożałujesz.
Czas przygotowania - 15 minut
Czas garowania(ciasto rośnie) - 1 godzina
Czas pieczenia- 20 minut
Ilość porcji- 10
Stopień trudności- średni
Składniki na ciasto :
- Mleko 125 gram
- Mąka pszenna typ 450- 300 gram
- Drożdże instant- 1 łyżeczka płaska
- Jaja- 1 sztuka
- Sól - pół łyżeczki
- Cukier - pół łyżeczki
- Oliwa - 1 łyżka
- Zioła prowansalskie - 1 łyżka stołowa
Składniki na nadzienie :
- Ser biały mielony( twaróg) - 150 gram
- Jaja - 1 sztuka
- Szczypior - 0,5 pęczka
- Czosnek - 1 duży ząbek
- Sól - 1 łyżeczka płaska
- Pieprz czarny mielony - szczypta
- Szynka wędzona - 100 gram
- Ser żółty plastry - 100 gram
Przygotowanie :
Mleko podgrzej do temperatury ok 50 stopni, dodaj drożdże i cukier i wymieszaj, z resztą składników zagnieć ciasto, ręcznie trwa to co najmniej 10 minut. Można użyć robota planetarnego lub podobnego urządzenia do wyrabiania ciasta. Ciasto powinno mieć jedwabistą strukturę i odchodzić delikatnie od ścianek naczynia. Podsyp mąką stół/blat/stolnicę i wyłóż ciasto formując kulkę, przykryj ściereczką i pozostaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Ze składników na nadzienie przygotuj masę- Twaróg przełóż do miski. Szczypior umyj i osusz oraz poszatkuj drobno. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. jajko wbij do szklanki i rozbełtaj- wlej połowę do twarogu, dodaj także szczypior, czosnek, sól i pieprz- wszystko dokładnie połącz.
Z wyrośniętego ciasta rozwałkuj prostokąt o grubości 3-4 milimetry. Ciasto posmaruj delikatnie oliwą, rozprowadź po całości masę serową, ułóż plasterki sera żółtego oraz szynki i zwiń ciasto w rulon.
Pokrój na kawałki ok 4 centymetrów i ułóż na blasze wysmarowanej tłuszczem przekrojem do góry. Posmaruj rollsy jajkiem z każdej strony i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce- może to być piekarnik rozgrzany do max 40 stopni. Gdy bułeczki lekko podrosną podkręć temperaturę do 180 stopni i piecz ok 20 minut. 3 minuty przed końcem pieczenia włącz termo obieg. Gdy rollsy z szynką i ziołami będą rumiane są gotowe. Smacznego