Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Pasztet domowy

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

Pasztet domowy jest pyszny , jest idealny jest  to jedna z najważniejszych przekąsek na naszym świątecznym stole . Między jajkami , pieczeniami i wędlinami zajmuje szczególne miejsce i nie może jego zabraknąć . Mam dla Ciebie przepis na nasz domowy , który od dziesiątek lat pojawia się niezmieniony w smaku , wyśmienity o idealnej maślanej konsystencji , każdy go kocha i chciałby go jeść bez przerwy. 

Przepis na pasztet domowy jest skomponowany na dużą rodzinną porcję , do przygotowania pasztetu potrzebne będą 2 długie foremki keksowe , maszynka do mielenia , duży garnek i dwie duże miski by wygodnie wszystko wymieszać . Zaplanuj produkcję , najlepiej najpóźniej dwa dni przed konsumpcją . Ugotowane mięso najlepiej mielić lekko ciepłe a wypieczony pasztet powinien dobrze ostygnąć a po tym powinien być schłodzony w lodówce kilka godzin . Mięso na pasztet można komponować z różnych części wieprzowiny , ważne by 50 % było tłustego mięsa a druga część chudszego.

 

- Ilość - ok 2 kg

- Czas gotowania - 2 godziny

- Przygotowanie - 1 godzina

- Pieczenie - 1-30 minut

 

Składniki :

- Boczek wieprzowy - 1,200 kg

- Golonka wieprzowa z kością - 1,500 kg

- Wątróbka drobiowa - 350 gram

- Marchew - 2 duże sztuki

- Pietruszka korzeń - 1 mała sztuka

- Por - 1 mała sztuka

- Seler - 1 mały lub ćwiartka dużego

- Liść laurowy - 2 listki

- Ziele angielskie - 3 ziarenka

- Jaja - 3 sztuki 

- Bułka pszenna czerstwa śniadaniowa - 2 sztuki

- Śmietana kwaśna gęsta - 2 łyżki stołowe

- Imbir mielony - 2 łyżki stołowe płaskie

- Pieprz czarny mielony - 2 łyżki stołowe płaskie

- Gałka muszkatołowa - 1 łyżka stołowad

- Sól 

- Bułka tarta - 2 łyżki

- Masło do posmarowania foremek

 

Przygotowanie : 

Boczek i golonkę zalej zimną wodą i powoli doprowadź do wrzenia , gdy zacznie się gotować po ok dziesięciu minutach zdejmij szum łyżką cedzakową. Po upływie jednej godziny marchew , pietruszkę i seler obierz umyj i dodaj do gotującego się wywaru , por umyj i dodaj razem z liściem laurowym i zielem angielskim . Posól 1 łyżkę stołową . Mięso powinno gotować się co najmniej 2 godziny . Należy pilnować by było pod powierzchnią wywaru . Miękkie i odchodzące od kości mięso oraz marchew wyłóż na do miski i przykryj by nie wyschło podczas studzenia (przykrywka , talerz ) .

Czyste formy do pieczenia nasmaruj masłem i obsyp bułką tartą- odstaw.

Bułki zalej letnią wodą w misce i pozostaw do całkowitego rozmiękczenia - odciśnij z wody - odstaw.

Zagotuj wodę w rondelku , posól szczyptę i sparz w niej wątróbkę 5 minut - odcedź.

Mięso obierz dokładnie z kości i skór , podziel na kawałki i zmiel na drobnych oczkach . Czynność powtórz , przy drugim mieleniu dołóż ugotowaną marchew oraz wątróbkę i bułkę.

Do masy dodaj przyprawy - pieprz , gałkę muszkatołową , imbir oraz sól do smaku , dokładnie wymieszaj i sprawdź czy pasztet nie jest mdły - ewentualnie dopraw. Dodaj jajka i śmietanę i ponownie wymieszaj. Masę nałóż do foremek i wyrównaj , dobrze sprawdza się zwilżona w wodzie dłoń- przykryj z wierzchu folią aluminiową i piecz w temperaturze 180 stopni góra/dół bez termoobiegu przez 1,5 godziny . 

Pasztet należy dobrze wystudzić i schłodzić . Swój chłodzę w foremkach , do wydobycia go wystarczy dokładnie obkroić boki a dno chwilkę podgrzać na kuchence i obrócić na stół.

Smacznego.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ocena
0 of 5 - 0 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.