Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Placki ziemniaczane tradycyjne

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

 

 

Podaję Ci przepis na pyszne placki ziemniaczane tradycyjne , nie rozpadają się , są delikatne w środku i chrupiące z zewnątrz . Najlepsze odmiany ziemniaków które idealnie nadają się na placki to takie które nie rozpadają się podczas gotowania , są sypkie i mączyste . Zrobienie placków ziemniaczanych nie zajmuje wiele czasu a są smaczną przekąską czy dodatkiem do obiadu a nawet deserem .Są podawane ze śmietaną i cukrem czy z solą albo wytrawnymi dodatkami smakują równie dobrze jako przekąska , danie główne czy deser - w końcu ziemniak w Polsce jest tak tradycyjnym warzywem jak jabłka owocem i chyba nie ma domu w których te warzywa i owoce nie są podawane na stół pod różnymi postaciami . 

 

Ilość sztuk - 10-12

Czas przygotowania - 40 minut

Stopień trudności - łatwe 

 

Składniki :

-Ziemniaki - 3 duże szt. lub 5 mniejszych ( 0,80 kg )

- Cebula - 2 średnie

- Jaja 2 szt.

- Mąka pszenna typ 500 - 4 czybate łyżki stołowe

- Sól - 2 łyżeczki

- Pieprz czarny mielony 1 łyżeczka płaska 

- Olej do smażenia ok 0,20 l

 

Przygotowanie :

 

Ziemniaki obierz i umyj , zetrzyj połowę na tarce o grubych oczkach a drugą część na tarce o cienkich oczkach ( oczywiście możesz to zrobić mechanicznie ) . Do startych ziemniaków dodaj sól i wymieszaj -  odstaw na ok 10 min . Ziemniaki odciskaj w dłoniach lub przy użyciu gazy z nadmiaru wody , staraj się odcisnąć jak najwięcej płynu - przełóż do czystej miski . Cebulę zetrzyj na tarce o grubych oczkach - dodaj do ziemniaków . Wbij jajka i dodaj pieprz oraz mąkę - wszystko dokładnie wymieszaj . Na patelni rozgrzej olej na średnim poziomie smażenia czy średnim ogniu , nakładaj łyżką stołową placuszki i delikatnie je rozpłaszczaj na patelni - smaż po kilka minut z każdej strony aż do zrumienienia - przełóż na papierowy ręcznik by odsączyć nadmiar tłuszczu . Podawaj z ulubionymi dodatkami . Smacznego 

Ocena
0 of 5 - 0 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.