Podaję Ci przepis na pyszne placki ziemniaczane tradycyjne , nie rozpadają się , są delikatne w środku i chrupiące z zewnątrz . Najlepsze odmiany ziemniaków które idealnie nadają się na placki to takie które nie rozpadają się podczas gotowania , są sypkie i mączyste . Zrobienie placków ziemniaczanych nie zajmuje wiele czasu a są smaczną przekąską czy dodatkiem do obiadu a nawet deserem .Są podawane ze śmietaną i cukrem czy z solą albo wytrawnymi dodatkami smakują równie dobrze jako przekąska , danie główne czy deser - w końcu ziemniak w Polsce jest tak tradycyjnym warzywem jak jabłka owocem i chyba nie ma domu w których te warzywa i owoce nie są podawane na stół pod różnymi postaciami .
Ilość sztuk - 10-12
Czas przygotowania - 40 minut
Stopień trudności - łatwe
Składniki :
-Ziemniaki - 3 duże szt. lub 5 mniejszych ( 0,80 kg )
- Cebula - 2 średnie
- Jaja 2 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 4 czybate łyżki stołowe
- Sól - 2 łyżeczki
- Pieprz czarny mielony 1 łyżeczka płaska
- Olej do smażenia ok 0,20 l
Przygotowanie :
Ziemniaki obierz i umyj , zetrzyj połowę na tarce o grubych oczkach a drugą część na tarce o cienkich oczkach ( oczywiście możesz to zrobić mechanicznie ) . Do startych ziemniaków dodaj sól i wymieszaj - odstaw na ok 10 min . Ziemniaki odciskaj w dłoniach lub przy użyciu gazy z nadmiaru wody , staraj się odcisnąć jak najwięcej płynu - przełóż do czystej miski . Cebulę zetrzyj na tarce o grubych oczkach - dodaj do ziemniaków . Wbij jajka i dodaj pieprz oraz mąkę - wszystko dokładnie wymieszaj . Na patelni rozgrzej olej na średnim poziomie smażenia czy średnim ogniu , nakładaj łyżką stołową placuszki i delikatnie je rozpłaszczaj na patelni - smaż po kilka minut z każdej strony aż do zrumienienia - przełóż na papierowy ręcznik by odsączyć nadmiar tłuszczu . Podawaj z ulubionymi dodatkami . Smacznego
Thank you for rating this article.