Racuchy drożdżowe a oryginalnie Bliny - to przepyszna przekąska a nawet jak Kto woli pełen posiłek . Wyróżniają się od tradycyjnych racuchów tym , że zawierają też mąkę żytnią no i oczywiście spulchniaczem są tu drożdże . Na domiar wszystkiego są łatwe w przygotowaniu , więc nie trzeba być super kucharzem by zaskoczyć swoją rodzinę czymś wyjątkowym . Idealnie komponują się z jabłkiem i cukrem - pudrem , ale także jadam z konfiturą wiśniową , czereśniową czy dżemem wieloowocowym .
Ilość szt - ok 15
Stopień trudności - łatwe
Czas przygotowania - 1 godzina
Składniki -
- kefir 1 pełna szklanka
- cukier kryształ 2,5 łyżki stołowej
- drożdże świeże 2,5 dkg
- mąka pszenna 150 g
- mąka żytnia 100 g
- woda ciepła 100 ml
- jajko 1 szt
- jabłko 2 szt średnie
- cukier - puder , syrop owocowy lub powidła
- olej roślinny do smażenia
Przygotowanie -
W małym naczyniu rozpuść drożdże w wodzie z odrobiną cukru . Do większej miski dodaj kefir , jajko , cukier , obie mąki i wymieszaj na jednolitą masę . Jabłko obierz ze skóry i usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie małe plasterki - dodaj do masy i wymieszaj . Dodaj także drożdże . Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 do 30 min . Ciasto w tym czasie spulchni się . Rozgrzej olej na dużej patelni i nakładaj łyżką stołową placuszki - temperatura smażenia powinna być dość wysoka ale nie maksymalna . Smaż z obu stron do zrumienienia - podawaj z ulubionymi dodatkami .
Smacznego