Twarożek z rzodkiewką to idealne, pyszne i proste rozwiązanie na śniadanie i nie tylko . Doskonale smakuje z każdym rodzajem pieczywa lub można wykorzystać go jako nadzienie do wytrawnych babeczek lub faszerowania warzyw . Szczególnie uwielbiany wiosna i latem gdy mamy dostęp do warzyw dojrzewających w słońcu . Twarożek z rzodkiewką można przechowywać w lodówce 2 dni . Jest doskonałym dodatkiem do ziemniaków czy mięs z grilla .
- Ilość osób - 4
- Czas przygotowania - 15 min
- Stopień trudności - łatwy
Składniki :
- Twaróg tłusty lub półtłusty 250g
- Rzodkiewka 1 pęczek
- Szczypior 1 pęczek
- Śmietana 12 % - 2 łyżki
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie :
Rzodkiewki oczyść z liści i korzonków , umyj i osusz . Szczypior umyj i osusz . Rzodkiewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach a szczypior poszatkuj . Twaróg rozdrobnij widelcem i dodaj śmietanę - wymieszaj i dołóż warzywa . Przyprawy dodaj dopiero po posmakowaniu , rzodkiewki bywają ostre w smaku , przy zbyt dużej ilości pieprzu twarożek mógłby stać się gorzki .
Do swoich twarożków i past wybieram twaróg tłusty , szczególnie gdy ma stanowić nadzienie - łatwiej łączy się z pozostałymi składnikami i jest smaczniejszy . Wybieraj produkty wysokiej jakości - zawsze odwdzięczy się swoim smakiem .
Thank you for rating this article.