mini pizze z pesto, szybki przepis na kolację lub śniadanie do pracy czy szkoły. Kilka prostych dodatków idealnie komponuje się ze sobą by zajadać przekąski ze smakiem. Koniecznie wypróbuj.
Mini pizze z pesto z bazylii to świetna, pyszna i szybka alternatywa dla sosu pomidorowego z tradycyjnej pizzy. Zależy nam tu na czasie więc okroiłam go do mojego minimum. Dodatków jest nie wiele, ale mimo to pizzerinki są pyszne. Ciasto wykonuję metodą najbliższą memu sercu czyli dwu fazową. Mam największe zaufanie do świeżych drożdży oraz do tego, że każde ciasto na bazie mąki i drożdży potrzebuje chwili czasu by zaczęło pracować i chwili na odpoczynek. Mimo to mini pizze mam gotowe zanim doczekałabym się pizzy z pobliskiej pizzerni na zamówienie, nie wspomnę o kasie w kieszeni no i najważniejszym- że wiem co jem- przynajmniej częściowo. Przekąski tego typu przygotowuję także gdy nagromadzą się w lodówce jakieś końcówki typu szynka czy ser i pieczarki, jak wiemy można tu kombinować. Tym razem trafiło na kiełbaskę, co okazuje się trafnym wyborem gdyż smak naszej śląskiej czy podwawelskiej kiełbasy fajnie komponuje się z włoskim pesto z bazylii.
Ciasto z podanych składników podzieliłam na 4 porcje, ale śmiało możesz ciasto podzielić na 6 czy 8 części, wtedy pizzerinki będą na prawdę mini. W przepisie użyłam minimalną ilość mąki typ 450 która zawiera mniejszą ilość glutenu, by przekąski nie były bułowate po wystudzeniu. Ciasto rozwałkowałam dość cienko, jeżeli nie masz wprawy, polecam Ci nakładać rozwałkowane ciasto na blaszkę a dopiero wtedy resztę dodatków by nie było problemu z przełożeniem. Do pieczenia takich wyrobów używam papieru przeznaczonego do tego celu- nic nie przywiera a ciasto jest wypieczone równomiernie.
- Czas przygotowania - 45 minut
- Czas pieczenia - około 12 minut
- Stopień trudności - łatwe
Składniki:
- Mąka pszenna typ 450- 320 gram + do podsypania
- Drożdże - 20 gram
- Cukier - 20 gram
- Sól - 0,5 łyżeczki
- Woda ciepła - 200 gram
- Kiełbasa podwawelska - 200 gram
- Ser żółty dobrej jakości - 200 gram
- Pesto z bazylii - 2 łyżki stołowe
- Oliwa - 2 łyżki stołowe
- Pomidor - 1 sztuka
- Zioła prowansalskie - szczypta
Wykonanie:
Do miski lub urządzenia do wyrabiania ciasta dodaj ciepłą wodę, rozkruszone drożdże oraz cukier i mąki z przepisu tyle by powstała masa konsystencji rzadkiej śmietany, oprusz z wierzchu mąką i przykryj ściereczką- odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut aż zaczyn zacznie pracować.
W tym czasie możesz przygotować dodatki. Do małej miseczki dodaj pesto i 1 łyżkę oliwy- wymieszaj. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach a kiełbasę pokrój w małe pół plasterki, pomidor także.
Do wyrośniętego zaczynu z drożdży dodaj resztę mąki z przepisu i zacznij wyrabiać ciasto, gdy składniki już trochę się połączą dodaj 1 łyżkę oliwy oraz sól.
Wyrabiaj ciasto aż będzie odchodzić od ścianek naczynia, trwa to zazwyczaj kilka minut, podsyp blat mąką i uformuj wałek.
Podziel ciasto na 4 części i uformuj z nich małe wałeczki, przykryj ściereczką i odczekaj kolejne 15 minut aż ciasto zacznie pracować. W tym czasie blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik na 210 stopni z termo obiegiem.
Każdy kęs ciasta rozwałkuj dość cienko, na grubość około 5 milimetrów.
Posmaruj ciasto pesto z oliwą pomijając brzegi, nałóż na środek każdego kęsa ciasta pokrojoną kiełbaskę, posyp mini pizze serem, posyp ziołami.
Zawiń brzegi ciasta delikatnie zalepiając w rogach, na każdą mini pizzę nałóż pomidor.
Piecz mini pizze około 12 minut, do momentu aż od spodu i na brzegach złapią pożądany kolor. Smakują z oliwą lub keczupem. Smacznego :-)
Thank you for rating this article.