Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Pasta z makreli z ogórkiem

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

Zdrowa i pożywna pasta z makreli wędzonej z kiszonym ogórkiem, domowej roboty najlepsza, pyszna na kanapki i jako wypełnienie przekąsek na stół świąteczny, u nas szybko znika do zera.

 Każdy czasami tak ma- "już nie wiem co mam kupować czy jeść", "każda wędlina smakuje tak samo", "bokiem mi już to wszystko wychodzi" w takich momentach robię coś sama na kanapki, i zawsze jest to strzał w dziesiątkę- w tym przypadku to pyszna i pożywna pasta z makreli wędzonej. Z jedzenia makreli wędzonej możesz czerpać same korzyści zdrowotne więc nie ma co stawiać oporu i nie ma na co czekać. Makrela zawiera sporą dawkę kwasów tłuszczowych omega-3, chroni nas to przed chorobami układu krwionośnego, obniża niekorzystny cholesterol oraz ciśnienie krwi. Fosfor, potas oraz magnez zawarte w makreli pomagają nam utrzymać dobrą kondycję układu kostnego a cynk i witamina A poprawiają kondycję skóry. Zawarta w rybie witamina D ogranicza ryzyko zachorowania na cukrzycę oraz inne choroby metaboliczne. Czyli jak to mówią, zdrowa ryba co najmniej 2 razy w tygodniu dla zdrowia i kondycji organizmu :-). Jeżeli szukasz inspiracji co można przygotować jeszcze z wędzonej makreli, na pyszną pastę z ryżem przepis znajdziesz TUTAJ.  Przygotowanie pasty zajmuje mi kilkanaście minut, z podanych składników nakarmisz do syta 4-5 osobową rodzinę na kolację lub śniadanie. Do wykonania pasty z makreli użyłam średniej wielkości ryby, pasta następnego dnia może delikatnie podejść wodą zawartą w ogórkach kiszonych- wystarczy ją ponownie wymieszać. Nie solę pasty gdyż i ryba i ogórki zawierają jej wystarczającą ilość. Jeżeli jesteś na diecie pomiń majonez i dodaj tylko jogurt naturalny.

- Czas przygotowania - 10 minut

- Ilość porcji - 8-10

- Stopień trudności - łatwe

Składniki:

Wędzona makrela średniej wielkości - 1 sztuka

Szczypior świeży - 1 pęczek

Ogórek kiszony - 2 średnie

Jogurt naturalny - 1 łyżka

Majonez - 1 łyżka

Pieprz czarny mielony - szczypta

Wykonanie:

Makrelę obierz ze skóry i bardzo dokładnie obierz mięso oddzielając je od ości. Ryba jest tłusta i może się jakaś trafić mimo wszystko więc jeszcze raz dokładnie przeglądnij obrane mięso kawałek po kawałku. Rozdrobnij makrelę widelcem na drobną masę.

Ogórki kiszone obierz ze skóry i pokrój w drobną kosteczkę, odsącz chwilę na papierowym ręczniku, po czym dodaj do makreli.

Szczypior umyj i osusz oraz pokrój drobno i dodaj do reszty. Dołóż majonez oraz jogurt i pieprz i dokładnie wymieszaj. Odstaw na kilkanaście minut do lodówki by pasta z makreli się przegryzła. Smacznego :-)

 

Ocena
4.50 of 5 - 2 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.