Zdrowa i pożywna pasta z makreli wędzonej z kiszonym ogórkiem, domowej roboty najlepsza, pyszna na kanapki i jako wypełnienie przekąsek na stół świąteczny, u nas szybko znika do zera.
Każdy czasami tak ma- "już nie wiem co mam kupować czy jeść", "każda wędlina smakuje tak samo", "bokiem mi już to wszystko wychodzi" w takich momentach robię coś sama na kanapki, i zawsze jest to strzał w dziesiątkę- w tym przypadku to pyszna i pożywna pasta z makreli wędzonej. Z jedzenia makreli wędzonej możesz czerpać same korzyści zdrowotne więc nie ma co stawiać oporu i nie ma na co czekać. Makrela zawiera sporą dawkę kwasów tłuszczowych omega-3, chroni nas to przed chorobami układu krwionośnego, obniża niekorzystny cholesterol oraz ciśnienie krwi. Fosfor, potas oraz magnez zawarte w makreli pomagają nam utrzymać dobrą kondycję układu kostnego a cynk i witamina A poprawiają kondycję skóry. Zawarta w rybie witamina D ogranicza ryzyko zachorowania na cukrzycę oraz inne choroby metaboliczne. Czyli jak to mówią, zdrowa ryba co najmniej 2 razy w tygodniu dla zdrowia i kondycji organizmu :-). Jeżeli szukasz inspiracji co można przygotować jeszcze z wędzonej makreli, na pyszną pastę z ryżem przepis znajdziesz TUTAJ. Przygotowanie pasty zajmuje mi kilkanaście minut, z podanych składników nakarmisz do syta 4-5 osobową rodzinę na kolację lub śniadanie. Do wykonania pasty z makreli użyłam średniej wielkości ryby, pasta następnego dnia może delikatnie podejść wodą zawartą w ogórkach kiszonych- wystarczy ją ponownie wymieszać. Nie solę pasty gdyż i ryba i ogórki zawierają jej wystarczającą ilość. Jeżeli jesteś na diecie pomiń majonez i dodaj tylko jogurt naturalny.
- Czas przygotowania - 10 minut
- Ilość porcji - 8-10
- Stopień trudności - łatwe
Składniki:
Wędzona makrela średniej wielkości - 1 sztuka
Szczypior świeży - 1 pęczek
Ogórek kiszony - 2 średnie
Jogurt naturalny - 1 łyżka
Majonez - 1 łyżka
Pieprz czarny mielony - szczypta
Wykonanie:
Makrelę obierz ze skóry i bardzo dokładnie obierz mięso oddzielając je od ości. Ryba jest tłusta i może się jakaś trafić mimo wszystko więc jeszcze raz dokładnie przeglądnij obrane mięso kawałek po kawałku. Rozdrobnij makrelę widelcem na drobną masę.
Ogórki kiszone obierz ze skóry i pokrój w drobną kosteczkę, odsącz chwilę na papierowym ręczniku, po czym dodaj do makreli.
Szczypior umyj i osusz oraz pokrój drobno i dodaj do reszty. Dołóż majonez oraz jogurt i pieprz i dokładnie wymieszaj. Odstaw na kilkanaście minut do lodówki by pasta z makreli się przegryzła. Smacznego :-)
Thank you for rating this article.