Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Schab pieczony na kanapki

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

To najlepszy przepis na pieczony schab który zastąpi każdą kupną wędlinę i zjesz taki przysmak z większą ochotą. Aromatyczny, bez polepszaczy, sztucznych barwników i konserwantów.

Uwielbiam pieczone mięsa- po pierwsze to smaki ze świątecznego stołu które pamiętam od dzieciaka, po drugie to zdrowsza i o wiele tańsza alternatywa dla kupnych wędlin. Gdy trafisz na bardzo świeże mięso, pieczeń można przechowywać w lodówce tydzień i nic się z nią nie korzystnego nie dzieje, jeżeli nie potrzebujesz całości na raz lub w ciągu tygodnia, można podzielić na porcje i zamrozić w opakowaniach przeznaczonych do tego celu. Do swojej pieczeni wybieram schab lekko przerośnięty, bo taki akurat lubię- proporcje i czas pieczenia nie wpłyną jeżeli wybierzesz całkiem chudy. Najważniejsze warianty to po pierwsze -by schab doprawić co najmniej 24 godziny przed pieczeniem, po drugie- by nie był całkiem zimny czyli prosto z lodówki przed pieczeniem i po trzecie- odpowiedni czas i temperatura pieczenia. Operację ;-) pieczenia schabu najlepiej zaplanować 3 dni wcześniej przed planowaną konsumpcją- czyli jeżeli potrzebujemy mięso na sobotę- kupujemy w czwartek, także tego dnia marynujemy, w piątek pieczemy w sobotę mamy pyszny pieczony schab, który możemy skroić nawet bardzo cienko na domowej krajalnicy, lub grubiej ;-) Do przygotowania będą Ci potrzebne - brytfanka lub głębsze szkło żaroodporne oraz folia aluminiowa.

Składniki:

- Schab świeży - 1 kilogram

- Sól - 1 łyżeczka

- Papryka słodka mielona - 1 łyżeczka

- Czosnek niedźwiedzi suszony - 2 łyżeczki

- Majeranek - 1 łyżeczka czubata

Wykonanie:

Schab umyj i osusz, ewentualnie jeżeli nie lubisz i akurat się na Twoim pojawił- wytnij nożem tłuszczyk i błonki z wierzchu schabu. Wszystkie przyprawy wymieszaj i natrzyj nimi schab. Przełóż mięso do naczynia, przykryj tak by nie obsychało i przechowaj w lodówce co najmniej 1 dobę a maksymalnie 2 doby. 2 godziny przed planowanym pieczeniem wyjmij mięso z lodówki by nabrało temperatury pokojowej. 

Piekarnik nastaw na 180 stopni bez termo obiegu. Rozłóż na blacie 2 arkusze folii aluminiowej tak by na siebie nachodziły i zawiń szczelnie schab, jeżeli jest zbyt luźno ponów czynność i zawiń mięso jak cukierek. Włóż pieczeń do brytfanki lub szkła żaroodpornego i zalej wodą do połowy wysokości mięsa- nie przykrywaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 1 godzinę i 20 minut. 

Po upływie czasu pieczenia, uchyl drzwiczki piekarnika i wystudź tak mięso. Następnego dnia pozbądź się folii aluminiowej i schłodź pieczony schab w lodówce kilka godzin. Podawaj na świątecznym stole, na imprezach i zajadaj na co dzień. Smacznego :-)

 

 

Ocena
5.00 of 5 - 1 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.