To najlepszy przepis na pieczony schab który zastąpi każdą kupną wędlinę i zjesz taki przysmak z większą ochotą. Aromatyczny, bez polepszaczy, sztucznych barwników i konserwantów.
Uwielbiam pieczone mięsa- po pierwsze to smaki ze świątecznego stołu które pamiętam od dzieciaka, po drugie to zdrowsza i o wiele tańsza alternatywa dla kupnych wędlin. Gdy trafisz na bardzo świeże mięso, pieczeń można przechowywać w lodówce tydzień i nic się z nią nie korzystnego nie dzieje, jeżeli nie potrzebujesz całości na raz lub w ciągu tygodnia, można podzielić na porcje i zamrozić w opakowaniach przeznaczonych do tego celu. Do swojej pieczeni wybieram schab lekko przerośnięty, bo taki akurat lubię- proporcje i czas pieczenia nie wpłyną jeżeli wybierzesz całkiem chudy. Najważniejsze warianty to po pierwsze -by schab doprawić co najmniej 24 godziny przed pieczeniem, po drugie- by nie był całkiem zimny czyli prosto z lodówki przed pieczeniem i po trzecie- odpowiedni czas i temperatura pieczenia. Operację ;-) pieczenia schabu najlepiej zaplanować 3 dni wcześniej przed planowaną konsumpcją- czyli jeżeli potrzebujemy mięso na sobotę- kupujemy w czwartek, także tego dnia marynujemy, w piątek pieczemy w sobotę mamy pyszny pieczony schab, który możemy skroić nawet bardzo cienko na domowej krajalnicy, lub grubiej ;-) Do przygotowania będą Ci potrzebne - brytfanka lub głębsze szkło żaroodporne oraz folia aluminiowa.
Składniki:
- Schab świeży - 1 kilogram
- Sól - 1 łyżeczka
- Papryka słodka mielona - 1 łyżeczka
- Czosnek niedźwiedzi suszony - 2 łyżeczki
- Majeranek - 1 łyżeczka czubata
Wykonanie:
Schab umyj i osusz, ewentualnie jeżeli nie lubisz i akurat się na Twoim pojawił- wytnij nożem tłuszczyk i błonki z wierzchu schabu. Wszystkie przyprawy wymieszaj i natrzyj nimi schab. Przełóż mięso do naczynia, przykryj tak by nie obsychało i przechowaj w lodówce co najmniej 1 dobę a maksymalnie 2 doby. 2 godziny przed planowanym pieczeniem wyjmij mięso z lodówki by nabrało temperatury pokojowej.
Piekarnik nastaw na 180 stopni bez termo obiegu. Rozłóż na blacie 2 arkusze folii aluminiowej tak by na siebie nachodziły i zawiń szczelnie schab, jeżeli jest zbyt luźno ponów czynność i zawiń mięso jak cukierek. Włóż pieczeń do brytfanki lub szkła żaroodpornego i zalej wodą do połowy wysokości mięsa- nie przykrywaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 1 godzinę i 20 minut.
Po upływie czasu pieczenia, uchyl drzwiczki piekarnika i wystudź tak mięso. Następnego dnia pozbądź się folii aluminiowej i schłodź pieczony schab w lodówce kilka godzin. Podawaj na świątecznym stole, na imprezach i zajadaj na co dzień. Smacznego :-)
Thank you for rating this article.