Ziołowe grzanki z resztek pieczywa to nic innego jak pyszny sposób na resztki chleba. Zajadaj do filmu lub jako dodatek do śniadania czy kolacji. Jeżeli nie stać Cię na wyrzucanie pysznego chleba do śmieci, skorzystaj z mega przepisu na jego wykorzystanie.
Gdzieś w internecie mignęło mi pytanie - sposób na czerstwy chleb. Postanowiłam spróbować i posmakować czy warto tak zrobić- to jest pyszne! Uwierzysz dopiero jak spróbujesz zrobić, że nikt nie zgadł z czego są zrobione grzanki :-) Wypełnione ziołowo- czosnkowym aromatem, smakiem i wyglądem oszukały zmysły. Syn wymieniał nieprawdopodobne smaki, nie zgadł- wszystkie zniknęły z apetytem. Mąż wiedział i także nie narzekał, wręcz zachwalał, a ja jestem zadowolona, że znalazłam sposób na wykorzystanie resztek pieczywa. Można przygotować je na dwa sposoby- upiec w piekarniku co zajmuje więcej czasu ale są zdrowszą opcją lub usmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Wybieram to pierwsze. Grzanki z resztek pieczywa świetnie smakują jako przekąska do filmu lub dodatek do sałatki. Podaję opcjonalną ilość składników, wszystko zależy ile pieczywa chcesz przetworzyć. Samo przygotowanie grzanek nie powinno zająć Ci dłużej niż 20- 30 minut oraz czas smażenia to ok 10 minut a pieczenia ok 25 minut.
Składniki:
- Chleb - 1 bochenek
- Masło - 50 gram
- Świeża zielona pietruszka poszatkowana - 2 łyżki
- Czosnek świeży - 2 ząbki
- Sól - 1 płaska łyżeczka
- Papryka słodka mielona - 1 płaska łyżeczka
- Bazylia suszona lub inne ulubione zioła - 1 łyżka stołowa
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
Do wysokiego naczynia nalej wodę i namocz w niej chleb. Gdy cały nasiąknie, odlej ją i dokładnie i mocno kawałek po kawałku odciśnij chleb. Rozdrobnij go palcami na drobną masę. W rondelku rozpuść masło i odstaw do lekkiego przestudzenia, dodaj do niego przyprawy, zioła oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, całość dodaj do chleba i zagnieć dokładnie na jednolitą masę.
Uformuj małe płaskie kotleciki, można zwilżyć dłonie w wodzie- będzie łatwiej. Na patelni rozgrzej 1/3 szklanki oleju lub oliwy i smaż grzanki z każdej strony na złoty kolor. Lub nastaw piekarnik na 200 stopni z termo obiegiem, wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i piecz grzanki aż staną się lekko chrupkie.
Thank you for rating this article.