Tartaletki z tuńczykiem wprost rozpływają się w ustach, to super przekąska na święta lub sylwester. Tylko chwila pracy a efekt murowany. Zrób dzień wcześniej i odgrzej krótko przed podaniem- nic nie tracą na jakości. Są po prostu pyszne.
Tartaletki z tuńczykiem , super alternatywa dla drogiego łososia i świetny pomysł by wzbogacić stół świąteczny czy sylwestrowy. Smakują i na zimno i na gorąco równie dobrze. By je przygotować nie potrzeba wcale dużo czasu a koszt ich wykonania jest nie wielki. Tartaletki z tuńczykiem można przechować do następnego dnia nawet w temperaturze pokojowej, więc bardzo wygodnie gdy brakuje miejsca w lodówce. Osobiście uwielbiam półmiski wypełnione kolorowymi szczegółami, ta przekąska z tuńczykiem jest idealna na talerz z innymi zapiekanymi przekąskami, jest także świetnym zastępstwem dla pasztecika z kapustą i grzybami, przepis na nie znajdziesz TUTAJ, są goście co nie lubią a tartaletki z tuńczykiem pasują jak ulał do gorącego barszczu. Do przygotowania przekąsek będzie Ci potrzebna blaszka do mufin. Moja jest rozmiaru 27/35 centymetra, posiada 12 sztuk dołków o głębokości 3 centymetry każdy o średnicy 7 centymetra. Krążki z ciasta wykrawam średnicy 10-u centymetrów. Z gotowego ciasta francuskiego XXL udaje mi się wyciąć 8 sztuk tartaletek.
- Czas przygotowania - 15 minut
- Ilość porcji - 8
- Stopień trudności - łatwy
Składniki:
- Ciasto francuskie XXL - 1 sztuka
- Tuńczyk w sosie własnym z puszki - 100 gram
- Koperek poszatkowany - 1 czubata łyżka stołowa
- Śmietana 30% - 200 gram
- Jaja - 2 sztuki
- Sól - szczypta
- Pieprz czarny mielony - szczypta
- Zioła do dekoracji - koperek, kiełki
Wykonanie :
Piekarnik nastaw na 180 stopni z termo obiegiem. Ciasto francuskie rozwiń i oderwij delikatnie papier. Wykrój kółka większe niż średnica w Twojej blaszce i wyłóż równo dołki, zrobią się nieregularne falbanki, ale to tak ma być.
Tuńczyk odsącz z wody i nałóż po troszku do każdej tartaletki. Do miski wbij jaja, dodaj śmietanę sól, pieprz i koperek i wymieszaj dokładnie- nalej chochelką do każdej tartaletki prawie po brzegi. Wstaw do piekarnika i piecz 25 minut, aż ciasto na brzegach się zrumieni i jeszcze kilka minut. Tartaletki z tuńczykiem wyjmij z foremek jak nieco ostygną ale jeszcze ciepłe, można sobie pomóc widelcem. Podawaj z innymi przekąskami, lub jako przystawkę albo mini podarunki. Na pyszne zapiekanki z łososiem które skomponują się na talerzu z tartaletkami przepis znajdziesz TUTAJ