Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Tartaletki z tuńczykiem

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

Tartaletki z tuńczykiem wprost rozpływają się w ustach, to super przekąska na święta lub sylwester. Tylko chwila pracy a efekt murowany. Zrób dzień wcześniej i odgrzej krótko przed podaniem- nic nie tracą na jakości. Są po prostu pyszne.

Tartaletki z tuńczykiem , super alternatywa dla drogiego łososia i świetny pomysł by wzbogacić stół świąteczny czy sylwestrowy. Smakują i na zimno i na gorąco równie dobrze. By je przygotować nie potrzeba wcale dużo czasu a koszt ich wykonania jest nie wielki. Tartaletki z tuńczykiem można przechować do następnego dnia nawet w temperaturze pokojowej, więc bardzo wygodnie gdy brakuje miejsca w lodówce. Osobiście uwielbiam półmiski wypełnione kolorowymi szczegółami, ta przekąska z tuńczykiem jest idealna na talerz z innymi zapiekanymi przekąskami, jest także świetnym zastępstwem dla pasztecika z kapustą i grzybami, przepis na nie znajdziesz TUTAJ, są goście co nie lubią a tartaletki z tuńczykiem pasują jak ulał do gorącego barszczu. Do przygotowania przekąsek będzie Ci potrzebna blaszka do mufin. Moja jest rozmiaru 27/35 centymetra, posiada 12 sztuk dołków o głębokości 3 centymetry każdy o średnicy 7 centymetra. Krążki z ciasta wykrawam średnicy 10-u centymetrów. Z gotowego ciasta francuskiego XXL udaje mi się wyciąć 8 sztuk tartaletek.

- Czas przygotowania - 15 minut

- Ilość porcji - 8

- Stopień trudności - łatwy

Składniki:

- Ciasto francuskie XXL - 1 sztuka

- Tuńczyk w sosie własnym z puszki - 100 gram

- Koperek poszatkowany - 1 czubata łyżka stołowa

- Śmietana 30% - 200 gram 

- Jaja - 2 sztuki

- Sól - szczypta

- Pieprz czarny mielony - szczypta

- Zioła do dekoracji - koperek, kiełki

Wykonanie :

 Piekarnik nastaw na 180 stopni z termo obiegiem. Ciasto francuskie rozwiń i oderwij delikatnie papier. Wykrój kółka większe niż średnica w Twojej blaszce i wyłóż równo dołki, zrobią się nieregularne falbanki, ale to tak ma być.

Tuńczyk odsącz z wody i nałóż po troszku do każdej tartaletki. Do miski wbij jaja, dodaj śmietanę sól, pieprz i koperek i wymieszaj dokładnie- nalej chochelką do każdej tartaletki prawie po brzegi. Wstaw do piekarnika i piecz 25 minut, aż ciasto na brzegach się zrumieni i jeszcze kilka minut. Tartaletki z tuńczykiem wyjmij z foremek jak nieco ostygną ale jeszcze ciepłe, można sobie pomóc widelcem. Podawaj z innymi przekąskami, lub jako przystawkę albo mini podarunki. Na pyszne zapiekanki z łososiem które skomponują się na talerzu z tartaletkami przepis znajdziesz TUTAJ 

 

Ocena
0 of 5 - 0 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.