Zapiekanki z łososiem to super przystawka na świąteczny stół, przekąska na sylwestra czy imprezę. By stworzyć te chrupiące kanapeczki potrzebujesz tylko kilka chwil, a smakują obłędnie i wyglądają elegancko. Koniecznie wypróbuj przepis.
Osobiście jestem fanką posiłków które robi się niezwykle szybko, do tej kategorii zaliczają się właśnie zapiekanki z łososiem. Także ważne, by na stole było kolorowo, tu jestem w stanie wyczarować czas, szczególnie przed świętami czy w wigilię gdzie nie oszukujmy się, że większość z nas z kuchni nie wychodzi. Wystarczy zaopatrzyć się wcześniej w kilka prostych składników i przekąska z rybą gotowa. Swoje zapiekanki z łososiem zrobiłam w formie przystawki, ale śmiało można zrobić mniejsze, należy wtedy skrócić czas pieczenia, gdy ryby będzie mniej to szybciej się zetnie a bagietka nie potrzebnie spiecze. Łosoś w tak nie wielkiej ilości zetnie się w kilka minut, swoje bagietki piekę tylko 8 minut, więc najlepiej obserwować sytuację, najlepiej bez otwierania drzwiczek piekarnika.
- Czas przygotowania - 10 minut
- Czas pieczenia - 8 minut
- Stopień trudności - łatwy
Składniki na zapiekanki z łososiem:
- Łosoś świeży filet - 250 gram
- Bagietka długa - 2 sztuki
- Zielona pietruszka poszatkowana - 2 łyżki stołowe
- Szpinak świeży - 20- 30 liści
- Masło - 100 gram
- Czosnek świeży - 2 ząbki
- Cytryna - 1 sztuka
- Sól - 2 szczypty
Wykonanie zapiekanek z łososiem:
Piekarnik nastaw na 190 stopni. Łososia umyj i osusz, odetnij z fileta ewentualnie skórę i pokrój w kosteczki 0,5 centymetra na 0,5 centymetra. Posól, dodaj łyżkę zielonej pietruszki wymieszaj i odstaw. W rondelku na niskim poziomie grzania rozpuść masło, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do masła, odrobinę posól i wyłącz kuchenkę gdy masło się rozpuści. Z bagietek odkrój końcówki a resztę pokrój w równe kawałki, ze środków wydrąż 3/4 miąższu, tak by gdy ją postawisz na dnie pozostał miąższ a nie dziura. Ustaw bagietki na blaszce do pieczenia i łyżką delikatnie polej każdą masłem po brzegach i do środka, nałóż na dno liście szpinaku i poukładaj na wierzch kosteczki łososia. Piecz 8 minut. Podawaj udekorowane cytrynką i kiełkami, można dodatkowo posypać zieloną pietruszką. Smacznego
Thank you for rating this article.