Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Zapiekane ziemniaki w panierce

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

Zapiekane ziemniaki w panierce, doskonałe nawet z samym sosem, nie droga pyszna przekąska która smakuje jak z restauracji, świetny dodatek do wielu dań. Koniecznie sprawdź jak je przygotować.

Królujące ziemniaki w kuchni polskiej podane już zostały chyba na wszystkie sposoby. Niektórzy nie wyobrażają sobie posiłku bez tego dodatku, mam więc dla Ciebie fajne rozwiązanie i na imprezę i do obiadu, a że świetnie się prezentują i są pyszne polecam na szczególne przyjęcia. Osobiście uwielbiam je z sosem koperkowym lub tzatziki, pasują do mięs i ryb pod każdą postacią, doskonałe gdy zdecydujesz się na ich grillowanie. Są bardzo proste w wykonaniu a swoją wyjątkową strukturę zawdzięczają panierce panko, gdzie wcale nie trzeba smażyć ich na głębokim tłuszczu by uzyskać efekt mega chrupiących zapiekanych ziemniaków. By sprawnie poszło przygotowanie przekąski czy dodatku do dania, gotuję ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. Zlewam wrzątek i zostawiam ziemniaki do odparowania do dnia kolejnego. Gdy będą całkiem suche przystępuję do panierowania. Panierka panko to bułka tarta z kuchni orientalnej którą zakupisz w każdym dużym markecie.

- Przygotowanie - 1 godzina

- Ilość porcji - nieokreślona

- Stopień trudności - łatwy

Składniki:

- Ziemniaki - 2 kg

- Zioła prowansalskie - 1 płaska łyżka stołowa

- Sól - płaska łyżeczka

- Papryka słodka mielona - 1 płaska łyżeczka

- Oliwa - 2 łyżki stołowe

- Panierka panko - kilka łyżek stołowych

Przygotowanie:

Blachę wyłóż papierem do pieczenia a piekarnik nastaw na temperaturę 200 stopni bez termo obiegu. Panierkę panko wysyp na talerzyk. Ziemniaki przekrój na połówki wzdłuż, skrop lub pomaluj pędzelkiem oliwą wewnętrzną stronę z miąższem, posyp równomiernie przyprawami i każdą połówkę ziemniaka przyłóż do panierki i przyklepuj by jak najwięcej się jej przykleiło. Układaj ziemniaki na blasze, piecz przez około 25 minut, aż zapiekane ziemniaki staną się rumiane. Podawaj z ulubionymi sosami, na mój ulubiony przepis znajdziesz TUTAJ.

 

 

 

Ocena
0 of 5 - 0 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.