Zapiekane ziemniaki w panierce, doskonałe nawet z samym sosem, nie droga pyszna przekąska która smakuje jak z restauracji, świetny dodatek do wielu dań. Koniecznie sprawdź jak je przygotować.
Królujące ziemniaki w kuchni polskiej podane już zostały chyba na wszystkie sposoby. Niektórzy nie wyobrażają sobie posiłku bez tego dodatku, mam więc dla Ciebie fajne rozwiązanie i na imprezę i do obiadu, a że świetnie się prezentują i są pyszne polecam na szczególne przyjęcia. Osobiście uwielbiam je z sosem koperkowym lub tzatziki, pasują do mięs i ryb pod każdą postacią, doskonałe gdy zdecydujesz się na ich grillowanie. Są bardzo proste w wykonaniu a swoją wyjątkową strukturę zawdzięczają panierce panko, gdzie wcale nie trzeba smażyć ich na głębokim tłuszczu by uzyskać efekt mega chrupiących zapiekanych ziemniaków. By sprawnie poszło przygotowanie przekąski czy dodatku do dania, gotuję ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. Zlewam wrzątek i zostawiam ziemniaki do odparowania do dnia kolejnego. Gdy będą całkiem suche przystępuję do panierowania. Panierka panko to bułka tarta z kuchni orientalnej którą zakupisz w każdym dużym markecie.
- Przygotowanie - 1 godzina
- Ilość porcji - nieokreślona
- Stopień trudności - łatwy
Składniki:
- Ziemniaki - 2 kg
- Zioła prowansalskie - 1 płaska łyżka stołowa
- Sól - płaska łyżeczka
- Papryka słodka mielona - 1 płaska łyżeczka
- Oliwa - 2 łyżki stołowe
- Panierka panko - kilka łyżek stołowych
Przygotowanie:
Blachę wyłóż papierem do pieczenia a piekarnik nastaw na temperaturę 200 stopni bez termo obiegu. Panierkę panko wysyp na talerzyk. Ziemniaki przekrój na połówki wzdłuż, skrop lub pomaluj pędzelkiem oliwą wewnętrzną stronę z miąższem, posyp równomiernie przyprawami i każdą połówkę ziemniaka przyłóż do panierki i przyklepuj by jak najwięcej się jej przykleiło. Układaj ziemniaki na blasze, piecz przez około 25 minut, aż zapiekane ziemniaki staną się rumiane. Podawaj z ulubionymi sosami, na mój ulubiony przepis znajdziesz TUTAJ.
Thank you for rating this article.