Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Zapiekanki z łososiem

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

Zapiekanki z łososiem to super przystawka na świąteczny stół, przekąska na sylwestra czy imprezę. By stworzyć te chrupiące kanapeczki potrzebujesz tylko kilka chwil, a smakują obłędnie i wyglądają elegancko. Koniecznie wypróbuj przepis. 

Osobiście jestem fanką posiłków które robi się niezwykle szybko, do tej kategorii zaliczają się właśnie zapiekanki z łososiem. Także ważne, by na stole było kolorowo, tu jestem w stanie wyczarować czas, szczególnie przed świętami czy w wigilię gdzie nie oszukujmy się, że większość z nas z kuchni nie wychodzi. Wystarczy zaopatrzyć się wcześniej w kilka prostych składników i przekąska z rybą gotowa. Swoje zapiekanki z łososiem zrobiłam w formie przystawki, ale śmiało można zrobić mniejsze, należy wtedy skrócić czas pieczenia, gdy ryby będzie mniej to szybciej się zetnie a bagietka nie potrzebnie spiecze. Łosoś w tak nie wielkiej ilości zetnie się w kilka minut, swoje bagietki piekę tylko 8 minut, więc najlepiej obserwować sytuację, najlepiej bez otwierania drzwiczek piekarnika. 

- Czas przygotowania - 10 minut

- Czas pieczenia - 8 minut

- Stopień trudności - łatwy

Składniki na zapiekanki z łososiem:

- Łosoś świeży filet - 250 gram

- Bagietka długa - 2 sztuki

- Zielona pietruszka poszatkowana - 2 łyżki stołowe

- Szpinak świeży - 20- 30 liści

- Masło - 100 gram

- Czosnek świeży - 2 ząbki

- Cytryna - 1 sztuka

- Sól - 2 szczypty

Wykonanie zapiekanek z łososiem:

Piekarnik nastaw na 190 stopni. Łososia umyj i osusz, odetnij z fileta ewentualnie skórę i pokrój w kosteczki 0,5 centymetra na 0,5 centymetra. Posól, dodaj łyżkę zielonej pietruszki wymieszaj i odstaw. W rondelku na niskim poziomie grzania rozpuść masło, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do masła, odrobinę posól i wyłącz kuchenkę gdy masło się rozpuści. Z bagietek odkrój końcówki a resztę pokrój w równe kawałki, ze środków wydrąż 3/4 miąższu, tak by gdy ją postawisz na dnie pozostał miąższ a nie dziura. Ustaw bagietki na blaszce do pieczenia i łyżką delikatnie polej każdą masłem po brzegach i do środka, nałóż na dno liście szpinaku i poukładaj na wierzch kosteczki łososia. Piecz 8 minut. Podawaj udekorowane cytrynką i kiełkami, można dodatkowo posypać zieloną pietruszką. Smacznego

 

Ocena
0 of 5 - 0 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.