Tort z wątróbki, pyszna prosta w wykonaniu przekąska która super prezentuje się na półmisku wśród innych drobnych przekąsek, na pewno zaskoczysz gości czymś oryginalnym i w smaku i w wyglądzie.
Tort z wątróbki, gdy go skosztowałam pierwszy raz byłam bardzo zaskoczona, że wątróbki prawie nie czuć a jest wypełniony aromatem warzyw i przypraw. Przepis dostałam od koleżanki która robi go nie tylko od święta, jest przysmakiem u niej w domu i regularnie pojawia się na jej stole.
Zrobisz go bez specjalnego wysiłku i wystarczą proste dodatki by stworzyć coś z niczego, koszt wykonania tortu z wątróbki jest także nie wielki, wydałam dosłownie kilka złotych, na domiar wszystkiego gdy przełożysz warstwy masą nie trzeba go specjalnie schładzać by podzielić na porcje.
Użyłam prostych dodatków do przełożenia placków z wątróbki ale możesz użyć wyobraźni i doprawić sos po swojemu tak jak lubisz. Ważne by sosu nie było zbyt dużo na każdej warstwie by się torcik nie rozpadał, tylko trzymał się jak dobre ciastko :-) Nałóż cienkie warstwy a wtedy dasz radę pokroić tort nawet w niezbyt grube plastry by ułożyć go fantazyjnie wśród innych dodatków na półmisku. Jeżeli chcesz by królował jako główny dodatek stołu, ostatnią warstwę oraz boki wysmaruj majonezem i udekoruj warzywami. W przepisie użyłam ranty tortowego o średnicy 24 centymetry oraz patelni o podobnej średnicy.
- Czas przygotowania - 40 minut
- Ilość porcji - 15-20
- Stopień trudności - łatwy
Składniki na tort z wątróbki:
- Wątróbka drobiowa - 500 gram
- Jaja - 1 sztuka
- Śmietanka 30% - 100 gram
- Mąka pszenna typ 500 - 4 łyżki
- Marchew - 2 sztuki
- Cebula - 2 sztuki
- Czosnek świeży - 2 duże ząbki
- Majonez - 3 łyżki stołowe
- Zielona pietruszka poszatkowana - 2 łyżki stołowe czubate
- Sól i pieprz
- Oliwa do smażenia
Przygotowanie tortu z wątróbki:
Wątróbkę drobiową opłucz w zimnej wodzie i zmiel w blenderze kielichowym lub ręcznym na gładką masę, dodaj śmietanę, mąkę, dużą szczyptę soli i małą pieprzu i wszystko razem dokładnie wymieszaj, może być blenderem. Rozgrzej troszkę oliwy na patelni, nadmiar rozsmaruj np. ręcznikiem papierowym kuchennym i nakładaj masę z wątróbki jak naleśniki. Smaż z każdej strony aż naleśnik się zetnie. Powtarzaj czynność aż skończy się ciasto.
Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę obierz i poszatkuj w drobną kostkę. na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy i na średniej temperaturze podsmaż warzywa ok 10 minut. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę i dodaj do warzyw, chwilkę podsmaż i wymieszaj, wyłącz kuchenkę i odstaw warzywa do wystudzenia. Do ostudzonych dodaj zieloną pietruszkę oraz majonez i wszystko połącz, posmakuj czy warzywa nie są mdłe, ewentualnie dopraw do smaku przyprawami. W tortownicy połóż pierwszy naleśnik z wątróbki i posmaruj masą warzywną, nakładaj kolejne warstwy i każdą lekko przyklep by równo się wszystko skleiło. Ostatni naleśnik udekoruj według uznania, można posmarować majonezem i posypać zieloną pietruszką oraz udekorować gotowanymi warzywami lub zostawić suchy by łatwo układało się na półmisku a udekorować rękawem cukierniczym napełnionym majonezem. Twój tort z wątróbki jest gotowy. Przechowuj w lodówce do 3-ech dni.
Thank you for rating this article.