Roladki z łososiem na gorąco, świetna pyszna przekąska którą wykonasz bardzo szybko i która smakuje wyśmienicie. Często przygotowuję na stół dla gości lub po prostu do wieczornego filmu. Można wystudzone zapakować dzieciakom do szkoły a na pewno znikną do zera.
By wykonać roladki z łososiem potrzebne Ci będą między innymi placki tortilli, zawsze mam w domu zapas bo można na szybko coś z nich wyczarować. Z trzech sztuk o średnicy 24 cm otrzymasz ok 20-22-ie mini roladki. Oczywiście w internecie krąży wiele jeszcze prostszych sposobów, ale te są naprawdę wyjątkowo smaczne, więc nie warto czasami chodzić na skróty a to tylko chwila pracy więcej. Jeżeli chcesz obiżyć koszty o połowę podaję przepis jak wykonać samodzielnie w domu łososia wędzonego na zimno TUTAJ. Przyłożyłam także wagę do jakości twarogu, zawsze wybieram śmietankowy półtłusty dobrej firmy, nie mielony ale tak aksamitny by wystarczyło rozgnieść go widelcem, dołożyć dodatki i nie martwić się o grudki. Wypróbowałam także opcję by przygotować je wcześniej. Rozłożyłam na blaszce wyłożonej papierem i przykryłam folią spożywczą by nie wyschły, podpiekłam przed samym wydaniem, oczywiście folię usunęłam. Gdy ostygną smakują także wyśmienicie i pozostają lekko chrupiące. Dzięki takim rozwiązaniom jak roladki z łososiem na gorąco nie jadamy chipsów i innych mało wartościowych a kalorycznych przekąsek.
- Czas przygotowania 10 minut
- Czas pieczenia 8-10 minut
- Ilość porcji ok 20
Roladki z łososiem na gorąco:
- Placki tortilli średnicy 24 centymetry- 3 sztuki
- Twaróg śmietankowy półtłusty - 250 gram
- Koperek świeży posiekany - 2 czubate łyżki stołowe
- Jajko kurze - 1 sztuka
- Śmietana 12% - 2 łyżki stołowe
- Łosoś wędzony - 100 gram
- Sól - mała szczypta (opcjonalnie)
- Pieprz czarny mielony - szczypta
Wykonanie:
Twaróg śmietankowy przełóż do miski i rozgnieć widelcem, dodaj jajko oraz śmietanę i pieprz i wszystko wymieszaj. Na desce poszatkuj drobno koperek i dodaj do masy twarogowej, także wymieszaj. posmakuj swojego łososia czy nie jest zbyt sony, jeżeli tak to do masy nie dodawaj dużo soli, jeżeli nie można szczyptę posolić. Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia a piekarnik rozgrzej do 190 stopni, z termo obiegiem. placki tortilli rozłóż na stole i na każdy nałóż równą część masy twarogowej- rozsmaruj równo aż do brzegów. Na wierzch porozkładaj łososia w taki sposób by zwijąjąc każda część do siebie na wzajem się poprzyklejała, czyli nie na całość bo spoiwem roladek z łososiem jest tu masa twarogowa. Gdy zwiniesz je w zgrabny rulonik jeszcze lekko dociskając poroluj je na stole, następnie przełóż na deskę i pokrój w 2-3-y centymetrowe kawałki. Przełóż na blaszkę zwojami do dołu, czyli przekrój ma się znalezć u góry i na dole i piecz przez 8-10 minut, aż złapią delikatny złoty kolor. Gotowe. Roladki z łososiem wyśmienicie smakują z jogurtem naturalnym.
Thank you for rating this article.