Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Paprykarz szczeciński

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

 

Paprykarz szczeciński zna chyba każdy i nie znam osoby która go nie kocha lub przynajmniej lubi. Mam tu mój przepis na domowy, przepyszny i jeszcze lepszy niż ten z puszki który wszyscy znamy. Zdrowy, dietetyczny bez dodatku cukru, mąki a głównym składnikiem jest bardzo nie doceniana,  nie droga i bardzo zdrowa ryba którą warto jeść często. 

Paprykarz szczeciński wykonuję na bazie makreli wędzonej, którą warto jeść szczególnie w okresie gdy kończą się warzywa zawierające dużą ilość potasu i witamin podnoszących odporność. To doskonałe zastępstwo by jej nie utracić po letnim sezonie przez jesień i zimę aż do wiosny. Dodatkowo poprzez zawartość witaminy E doskonale wpływa na gęstość skóry. Więc dziewczyny- prócz kosztownych kosmetyków ;-) mamy tu arcydzieło natury uwędzone z pomocą człowieka które ma mało kalorii i poprawia urodę- no nic tylko brać! Osobiście kocham takie pasty i przekąski jak już muszę sięgnąć po coś do lodówki. Drugim ważnym składnikiem jest ryż- używam tylko naturalnego, brązowego który jest dużo zdrowszy od białego. Przez swoje właściwości daje uczucie sytości na dużo dłużej niż biały, zawiera błonnik co ułatwia trawienie oraz witaminy z grupy B oraz ma niski indeks glikemiczny - co równa się ze zdrową dietą. Dzięki temu, że makrela zawiera dużo tego zdrowego tłuszczu, nie trzeba jej dodatkowo faszerować masłem a do podsmażenia dodatków można użyć zdrowej oliwy extra virgin. Paprykarz szczeciński doskonale smakuje na kanapki i jest także świetną opcją jako nadzienie do przekąsek. Do dzieła!

- Ilość porcji - w zależności od apetytu - 10- 15 średnich kanapek

- Czas przygotowania - 15 minut

- Stopień trudności - łatwe

 

Składniki:

- Makrela wędzona - 1 sztuka duża

- Cebula - 1 sztuka duża lub 2 małe

- Ryż brązowy - 100 gram ( 1 woreczek)

- Koncentrat pomidorowy 200 gram ( 1 słoiczek)

- Sól - szczypta do pasty plus 1/3 łyżeczki do gotującego się ryżu

- Pieprz czarny mielony - 0,5 łyżeczki

- Oliwa dobrej jakości - 4 łyżki 

Wykonanie:

Ryż ugotuj w osolonej wodzie aż wypełni prawie cały woreczek. Odcedź i odstaw do wystudzenia, najlepiej pod przykryciem by nie wysechł. W między czasie obierz cebulę, przekrój na pół i pokrój w drobną kosteczkę. Na patelni na niskim poziomie grzania rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. nie może się mocno smażyć by się nie przypiekła i nie spaliła. Gdy zmięknie odstaw z kuchenki do wystudzenia. Wędzoną makrelę obierz ze skóry i ości. Robię to tak- odrywam ogon, ściągam skórę z jednej strony, wybieram mięso małymi kawałkami, usuwam każdą ość, wyciągam szkielet i ściągam resztę mięsa z drugiej części makreli. Rozdrobnij makrelę widelcem na gładką masę, dodaj przestudzoną cebulę oraz koncentrat pomidorowy i pieprz ( solimy na końcu) wszystko dokładnie wymieszaj, dodaj ryż i ponownie wymieszaj. Posmakuj czy paprykarz szczeciński jest dość słony ( wszystko zależy ile soli zawiera ryba) ewentualnie dosól . Twój paprykarz szczeciński jest gotowy. Ciesz się smakiem i koniecznie włącz do swojego i swojej rodziny menu. 

 

 

Ocena
0 of 5 - 0 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.