Sałatka z fetą, pyszna do dań obiadowych oraz do grilla. Idealnie doprawiona tworzy wspaniały dodatek do mięsa ale i nie tylko- wypróbuj na energetyczne pełne smaku śniadanie- to jest pyszne i zdrowe.
Sałatka z fetą kojarzy nam się z grecką i tysiącami wersji które miałaś/ miałeś okazję skosztować w swoim życiu- to ja przedstawiam Ci swoją którą uwielbiamy i jest doprawiona tak jak lubimy- bez sosów w proszku i innych chemicznych dodatków. Większość składników do sałatki z fetą przeważnie mam w lodówce bo uwielbiamy coś zielonego nie zależnie od pory roku. W okresie zimowym zaopatruję się w sklepie ale latem to przeważnie zbiory z ogrodu co dopiero smakuje słońcem, dlatego sałatka z fetą jest częstym dodatkiem do dań z grilla. Prócz kolorowych warzyw które wbrew pozorom nie są lekko strawne dodaję ziarno czarnuszki, to podkreśla smak a przy okazji ułatwia trawienie, gdyż czarnuszka doskonale wpływa na nasz układ trawienny. By wydobyć smak warzyw, kroję paprykę w bardzo cieniutkie paseczki, ta czynność uwalnia wspaniały aromat, nie przesadzam z sałatą, lubię gdy jest dodatkiem a nie dominuje całą sałatkę i muszę szukać pośród liści reszty warzyw. Latem, wtedy kiedy są słodkie i soczyste do sałatki ląduje więcej pomidorów i zdarza się rzodkiewka oraz szczypior. Podam proporcje na podstawową wersję, którą zajadamy także jako surówkę do obiadu. Sałatka z fetą to zawsze świetny wybór i możesz ją zaserwować praktycznie na każdą okazję- jako surówkę, dodatek do stołu z przekąskami czy przegryzkę do dań z grilla- Jest kolorowa, apetyczna i smakuje wyśmienicie.
- Czas przygotowania - 30 minut
- Ilość porcji - 4
- Stopień trudności - łatwy
Składniki:
- Sałata lodowa lub mix sałat - około 100 gram
- Pomidor - 1 duży
- Pomidorki koktajlowe- 100 gram
- Papryka czerwona świeża - 1 mała
- Papryka żółta świeża - 1 mała
- Papryka zielona świeża - 1 mała
- Cebula czerwona - 1 duża
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki stołowe
- Musztarda francuska z ziarnem gorczycy - 1 łyżeczka
- Czosnek świeży - 2 ząbki
- Sok z cytryny - kilka kropel
- Cukier - szczypta
- Pieprz czarny mielony - szczypta
- Sól - szczypta
- Czarnuszka - szczypta
- Ser feta - 50 gram
Wykonanie:
Sałatę jeżeli jest to konieczne podrzyj na małe kawałki i przełóż do salaterki. Papryki umyj i osusz, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne oraz białe zrosty. Pokrój na jak najcieńsze paseczki- dodaj do sałaty. Pomidor umyj i osusz - usuń nożem szypułkę i pokrój w kostkę- dodaj do sałatki. Pomidorki przekrój na połówki a cebulę obierz, przekrój na pół i pokrój w cieniutkie półksiężyce- dodaj do reszty.
Do małej miseczki dodaj oliwę, sok z cytryny, przyprawy oraz obierz czosnek, przeciśnij przez praskę i dodaj do reszty- wymieszaj sos i odstaw na 10 minut by się przegryzł- dodaj do warzyw i całość delikatnie wymieszaj, na wierzch sałatki ułóż ser. Twoja sałatka z fetą jest gotowa- smacznego
Thank you for rating this article.