Sałatka brokułowa z kurczakiem, pyszna, sycąca którą wykonuje się migiem i doskonale uzupełnia nasz stół dla gości. Zdarza się, że zajadamy się nią na obiad, idealne składniki na farsz do naleśników czy tortilli.
Krótki skład sałatki brokułowej, pomysł na tanią i szybką sałatkę która wzbogaci stół czy stanie się sycącym, pełnowartościowym pysznym głównym posiłkiem. Tutaj potrzeba nie wiele składników by stworzyć coś pysznego, a brokuły komponują się idealnie z całą resztą. Moja rodzina ją pokochała szczególnie w innej formie, gdy nie zejdzie cała po imprezie, wykładam na deskę, kroję drobno całość i wykorzystuję jako farsz do naleśników, świetnie smakują z keczupem. Jeżeli chcesz swoją sałatkę podać na zimno, kurczak można podsmażyć wcześniej, jeżeli planujesz sałatkę brokułową na obiad, kurczaka wysmaż przed samym podaniem, pokrój w paseczki i wyłóż na sałatkę. Jeżeli jesteś na diecie w sosie można użyć zamiast majonezu tylko jogurtu a mięso ugotować na przykład na parze.
- Czas przygotowania - 1 godzina w sumie
- Ilość porcji - ok 3
- Stopień trudności - łatwe
Składniki na sałatkę:
- Brokuł wiązka - ok 750 gram
- Jaja kurze - 3 sztuki
- Winogrona ciemne - 50 gram
- Ser żółty w kawałku - 150 gram
- Pierś kurczaka - 1 sztuka pojedyncza ok 350 gram
- Sól, pieprz, suszony tymianek po szczypcie
- Olej lub oliwa do smażenia kilka łyżek
Składniki na sos:
- Majonez - 2 łyżki stołowe
- Jogurt naturalny - 4 łyżki stołowe
- Keczup - 2 łyżki stołowe
- Sól - szczypta
- Pieprz czarny mielony - szczypta
- Czosnek - 2 małe ząbki lub jeden duży
- Koperek szatkowany - 2 płaskie łyżki stołowe
Przygotowanie:
Pierś kurczaka, umyj i osusz oraz dopraw z każdej strony odrobiną soli, pieprzu i tymianku, odstaw na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Z brokułu odetnij nogę i resztę podziel na większe różyczki, zagotuj wodę, posól 1 łyżeczkę i gotuj warzywo do momentu aż zrobi się miękkie ale nie rozgotowane- odcedź i odstaw do wystudzenia. Jaja ugotuj na twardo, zalej zimną wodą i obierz ze skorupek- odstaw
Ze składników na sos- Majonez nałóż do miseczki i rozluźnij 1 łyżką jogurtu z przepisu, dodaj resztę składników, czosnek przeciśnięty przez praskę i wymieszaj dokładnie- odstaw.
Winogrona umyj i ewentualnie jeżeli owoce są duże przekrój każde na połówki, jaja pokrój na 4 części każde, a ser pokrój w kosteczkę.
Brokuły, jaja, winogrona i ser nałóż do salaterki. Na patelni rozgrzej oliwę i na rozgrzany tłuszcz ułóż pierś kurczaka, smaż z każdej strony na średnim poziomie ok 10 minut, najpierw z jeden strony, później z drugiej- zachowasz soczystość mięsa, przewracanie raz przy raz lewo prawo w tym przypadku nie służy. Wysmażone mięso przełóż na deskę, pokrój w plasterki i dodaj do sałatki, do całości dodaj sos. Smacznego.
Thank you for rating this article.