Sałatka jarzynowa, królowa polskich sałatek, kto jej nie kocha? I tak bardzo kojarzy się nam wszystkim ze specjalnymi okazjami, świętami, chrzcinami czy weselami. Spróbuj tej idealnej, i zajadaj się do woli, zapraszam po przepis.
Sałatka jarzynowa, chociaż ulubiona to jaki spór gospodyń domowych wszczyna :-) Każdej z pań jest idealna, najsmaczniejsza, najlepsza, " a Ty to źle robisz" "to nie tak" "to nie jest sałatka, ja robię inaczej" "tylko ta którą ja robię jest najlepsza" "moja rodzina mówi, że inna im nie smakuje" znasz to skądś ? :-) Dlaczego tak jest ? Co domostwo to inny smak a wynieśliśmy go z dzieciństwa, ze spotkań rodzinnych, kojarzy nam się z czymś przyjemnym, tak robiła babcia, robi mama zrobię i ja- i to jest właśnie tradycja którą trzeba pielęgnować. Mam i ja swój ulubiony smak który pamiętam z dzieciństwa, postanowiłam się z Tobą nim podzielić, odkryłam jednak kilka trików, które trzeba zachować by sałatka jarzynowa była naprawdę smaczna. Więc tak- warzywa takie jak - marchew, seler, pietruszka korzeniowa powinny pochodzić ze smacznego wywaru, najlepiej na bazie mięsa. Ogórki kiszone które znajdą się w sałatce jarzynowej powinny pochodzić ze szklanego opakowania/ słoika- z plastikowych opakowań są gorzkawe i zmieniają smak sałatki a wręcz mogą go zepsuć, wybieraj takie o wyrazistym mocno kwaśnym smaku. Jeżeli sama/ sam nie kisisz ogórków, szukaj na bazarkach samorobnych, nie wykonanych na przemysłową skalę. Majonez użyty do stworzenia sałatki jarzynowej powinien być lekko kwaśny i mieć gęstą konsystencję. Uważaj z cebulą, jeżeli nie masz pewności, że sałatka jarzynowa zostanie zjedzona w ciągu dwóch dni, lepiej ją pomiń, sałatka może się zepsuć, tym bardziej, że stoi często godzinami na stole zanim goście dojedzą ;-) Następną ważną sprawą jest odpowiednia ilość ziemniaków w stosunku do jajek- jajek powinno być gabarytowo więcej a przynajmniej tyle samo. Nie przesadź z groszkiem konserwowym, jeżeli w sałatce jest dużo ziemniaków i groszku, sałatka jarzynowa może wydać się sucha. Ale spokojnie, nawet jeżeli Ci się przydarzyło mam trick który ją rozluźni i wyda się bardziej soczysta. I teraz coś co dla mnie jest mega ważne- sałatka jarzynowa najlepiej smakuje gdy jest drobniutko pokrojona. Jedząc ją, słodko kwaśne smaki przenikają się. A i jeszcze jabłko- wybierz najsłodsze i twarde- złamie kwaśny smak ogórka i będzie idealnie. Jeżeli przydarzyło się, że sałatka zalegnie w lodówce mam na to sposób, przepis na wykorzystanie nadmiaru znajdziesz TUTAJ
- Wstępne przygotowanie warzyw i dodatków - 1 godzina
- Krojenie i doprawianie - 30 minut
- Ilość porcji - to zależy ile Kto zje :-) ok 6-8
Składniki na sałatkę jarzynową:
- Marchew - 2 duże sztuki
- Pietruszka korzeń - 1 sztuka
- Seler - ćwiartka dużego
- Ziemniaki - 3 średnie sztuki
- Jaja - 6 średnich sztuk
- Ogórek kiszony - 4 duże sztuki lub 6 małych
- Jabłko - 1 duże
- Cebula - 1 duża
- Groszek konserwowy drobny - 4 łyżki stołowe
- Majonez - 3 łyżki stołowe
- Śmietana 12% - 1 łyżka
- Sól - szczypta
- Pieprz czarny mielony - szczypta
- Musztarda - pod warunkiem, że taką sałatkę właśnie lubisz - 1 łyżka stołowa
Wykonanie sałatki jarzynowej:
Ugotuj w wywarze, obrane- marchew, seler oraz pietruszkę, gdy będą miękkie wyjmij na talerz i odstaw. W osobnym garnku ugotuj w osolonej wodzie ziemniaki w mundurkach do miękkości, odcedź i odstaw do wystudzenia, a następnie obierz z łupin. Jaja ugotuj na twardo, to znaczy włóż do zimnej wody i od zagotowania gotuj 4 minuty minimum, także wystudź a następnie obierz dokładnie ze skorupek. Odsącz z wody po kiszeniu ogórki, można ułożyć je na papierowym kuchennym ręczniku. Jabłko umyj i osusz. Jeżeli ogórki mają twardą i grubą skórkę obierz je, jeżeli nie ja skórkę zostawiam. Krojenie zaczynam od ziemniaków by deska była sucha i nie ociekała sokiem od początku krojenia. Pokrój zatem ziemniaki w drobną kostkę, następnie cebulę, kolejno jajka, warzywa z wywaru. Jabłko obkrój dookoła w ćwiartki tak by został ogryzek, i pokrój ćwiartki także w drobną kostkę. Na końcu dodajemy pokrojone ogórki. Groszek konserwowy odsącz z wody i dodaj do sałatki jarzynowej. Wszystko delikatnie wymieszaj. W małej misce rozrób 1 łyżkę majonezu ze śmietaną, gdy masa będzie gładka dodaj resztę majonezu oraz przyprawy i powtórz czynność- możesz także dodać łyżeczkę musztardy. Wymieszaj sos z sałatką jarzynową. Jeżeli wyda Ci się mdła, zaczekaj z doprawianiem, składniki przegryzą się, lepiej dosolić ewentualnie po ok 2-uch godzinach. Ogórki kiszone mogą być bardziej słone niż moje, także Twoje warzywa z wywaru, lepiej dosolić niż zepsuć całe danie. Gdy uporasz się z doprawianiem, sałatkę jarzynową przełóż do salaterki, wygładź i udekoruj majonezem.
Thank you for rating this article.