Śledzie łososiowe, to tradycyjne danie naszego stołu wigilijnego. Pyszne, otulone wspaniałym sosem który robi się bardzo szybko, szybko również znikają z talerzy. Zdarza się w ciągu roku, że uraczę rodzinę ich smakiem, są zachwyceni. Koniecznie wypróbuj ten prosty przepis na wspaniałą przekąskę.
Ta rybna przekąska jest powielana już przez piąte pokolenie mojej rodziny, tyle wiem na pewno- czyli prawdziwa tradycja wigilijnego stołu. Nie wyobrażam sobie świąt bez tych pysznych śledzików. Wykonanie sosu nie jest skomplikowane a sam skład równie prosty. Nazwa niech Cię nie zwiedzie bo łososia w składzie nie ma ale kolorem przypomina go jak najbardziej. Smak śledzi łososiowych jest dość delikatny, więc w sam raz także dla kogoś kto za rybami nie przepada. No u nas znikają do zera i syn zawsze się upewnia, czy będzie ich odpowiednia ilość by mógł się nimi najeść do syta. Podaję Ci przepis na mała porcję dla 3 osób. Do wykonania sałatki śledziowej użyłam solonych płatów śledziowych- gdy będziesz je moczyć, pozostaw je odrobinę słone, inaczej sałatka może wydać się mdła, tym bardziej, że sosu oryginalnie nie solimy.
- Czas przygotowania - 1 godzina w sumie
- Ilość porcji - 3
- Stopień trudności - łatwe
Składniki:
- Śledzie w słonej zalewie - 400 gram po odsączeniu
- Cebula - 1 duża sztuka
- Olej ryżowy - 1/4 szklanki
- Majonez - 2 czubate łyżki stołowe
- Koncentrat pomidorowy - 100 gram
- Pieprz czarny mielony - 2 szczypty
- Zielenina do posypania
Wykonanie:
Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę, na patelni rozgrzej na niskiej temperaturze olej i zeszklij cebulę. Nie przypal, musi się zrobić miękka i szklista- odstaw do wystudzenia.
Śledzie odsącz z zalewy i wypłucz kilka razy w zimnej wodzie. Gdy przygotowuję swoje- zalewam je zimną wodą 3 razy i za każdym razem pozostawiam w tej wodzie na kilkanaście minut- zlewam wodę i zalewam następną porcją. Wypłukane śledzie odsącz na papierowym ręczniku.
Do miseczki dodaj majonez, koncentrat pomidorowy oraz pieprz, dokładnie wymieszaj- następnie dodawaj wystudzoną cebulkę razem z olejem z patelni- wymieszaj do dokładnego połączenia składników. Śledzie pokrój w mniejsze porcje, maksymalnie 3 centymetrowe. W naczyniu lub w głębszym półmisku ułóż warstwę śledzi i przełóż sosem- powtarzaj czynność 3-4 razy pozostawiając na górze sos. Udekoruj zieleniną według uznania.
Twoje śledzie łososiowe są gotowe- smacznego.
Thank you for rating this article.