Pyszna prosta sałatka z pomidorów, to doskonała, bogata w potas i witaminy przekąska lub dodatek do obiadu. Połączenie tych kilku składników, podkreśla słodki ich smak. Mało tego- żadnych suchych przypraw i dodatkowej soli i cukru! Koniecznie wypróbuj ten banalnie prosty przepis a pokochasz ją na pewno.
Zacznę od końca. Aktualnie wyhodowaliśmy w ogrodzie ok 80 kilogramów pomidorów, jemy co dzień pod każdą możliwą postacią, robię przetwory, sosy, zupy i keczupy. Jeszcze 3 lata temu, pomidory jadałam sama i to sporadycznie. W tej chwili, gdy jest sezon, króluje w każdym możliwym daniu- dlaczego? Bo pomidor jest bardzo zdrowy, i gdy zagłębiłam się w kilka lektur, że jego wartość jest tak bardzo ważna dla naszego organizmu, jemy na zapas, a gdy się skończą mamy zapas ale w piwnicy ;-) . Dlaczego pomidor jest tak ważny ? Przede wszystkim przez zawarty w nich likopen, który bardzo korzystnie wpływa na układ krążenia, zawiera witaminę C,E, oraz witaminy z grupy B oraz K - czyli z automatu działa przeciwstarzeniowo, przeciwzapalnie i wspomaga pracę układu nerwowego, dodatkowo zawiera dużo błonnika i jest niskokaloryczny. Najedzmy się tych słodkich, świeżych by uzupełnić niedobory i wspomóc organizm. Jeżeli nie posiadasz ogródka, szukaj smacznych pomidorów u lokalnych przedsiębiorców którzy zaopatrują się na polskich giełdach i u rolników.
Do sałatki pomidorowej użyłam oliwy z oliwek czosnkowej ekstra vergine, którą przygotowuję sama- gdy zauważę że się kończy, nastawiam następną- 5 minut pracy a przepis na tą pyszną oliwę znajdziesz TUTAJ .
- Ilość porcji - 4
- Czas przygotowania - 10 minut
- Stopień trudności - łatwy
Składniki:
- Pomidory - ok 1 kg
- Oliwa z oliwek czosnkowa - 6 łyżek
- Ser feta - 2 łyżki stołowe
- Bazylia świeża - 2 gałazki
Przygotowanie:
Pomidory umyj, osusz i zdejmij skórkę jeżeli nie jadasz. My jadamy ze skórką gdyż najwięcej witamin i soli mineralnych zawartych jest właśnie w niej, ale decyzja należy do Ciebie. Jak zdjąć skórkę ? Nastaw wodę w czajniku i doprowadź do wrzenia, każdego pomidora natnij na krzyż u podstawy i zalej całość wrzątkiem, gdy skórki zaczną odchodzić, zlej gorącą wodę i zalej pomidory zimną wodą. Skórka po takim zabiegu łatwo odchodzi.
Z pomidorów odetnij ogonki i twarde części wokół niego, pokrój pomidory w kostkę i przełóż do miski. Oderwij z łodyg bazylii liście i poszatkuj drobno- dodaj do pomidorów. Skrop wszystko oliwą, wymieszaj i udekoruj serem feta- Twoja sałatka z pomidorów jest gotowa. Smacznego :-)
Thank you for rating this article.