Jak zrobić samemu czosnkową oliwę z oliwek? Nic prostszego ! Nie przepłacaj, tak naprawdę to tylko kilka chwil pracy, i możesz się cieszyć aromatyczną kuchnią bez polepszaczy i wzmacniaczy smaku! Idealna do sałatek, pizzy, pieczywa i dodatek do wielu innych dań. Wystarczą 24 godziny od jej od przygotowania by cieszyć się jej doskonałym aromatem.
Oliwę z oliwek zawsze należy przechowywać w ciemnych naczyniach/ butelkach, bez dostępu powietrza i źródeł światła by nie traciła swoich cennych wartości odżywczych. Użyłam przezroczystej karafki tylko do zdjęcia, po czym przelałam oliwę do ciemnej oryginalnej butelki i szczelnie zamknęłam.
Pierwszą oliwę czosnkową zrobiłam kilka lat temu i od tamtej pory nie używamy już innej do doprawienia dań. Nie polecam smażenia, nawet jeżeli użyjesz oliwy która się do tego nadaje, czosnek nie nadaje odpowiedniego aromatu a raczej odwrotny skutek, bo często sam w sobie przypala się a tego chcemy uniknąć. Więc już wiesz by swoją oliwę czosnkową używać do dań na zimno i do marynowania mięs przygotowywanych do pieczenia.
Uwielbiamy pizzę z dodatkiem oliwy czosnkowej, nadaje jej wyjątkowy posmak a dodatki zawarte w pizzy nie są zabijane smakiem ciężkich sosów. Oczywiście, są smaki z domu wyniesione, mojej mamy domową pizzę jadamy tylko z keczupem- taki trend nadany dawno temu i nikt nie śmie tego zmienić, a jest mega pyszna- przepis znajdziesz TUTAJ.
Przygotowanie tej pysznej czosnkowej oliwy nie trwa długo, więc warto się pokusić o taki dodatek w swojej kuchni, by mieć go zawsze pod ręką.
Gdy nie masz pomysłu na danie, nie potrzebujesz już żadnych mieszanek przypraw by stworzyć pyszną sałatkę, wystarczy warzywa polać oliwą czosnkową i posiłek gotowy. Wyszukaj na górnych półkach sklepowych tą najlepszą oliwę z oliwek czyli ekstra vergine, a odwdzięczy się swoim smakiem i wartościami odżywczymi na talerzu. Jak ją rozpoznać ? Przede wszystkim po kolorze - musi być klarowna w odcieniu żółtego do lekko zielonkawego.
- Czas przygotowania - 10 minut
- Czas leżakowania - 24 godziny
- Czas przechowywania - według daty od producenta
- Stopień trudności - łatwy
Składniki:
- Oliwa z oliwek ekstra vergine - 0,75 litra
- Czosnek świeży - 3 duże ząbki
- Bazylia suszona - 1 łyżeczka płaska
- Pietruszka zielona suszona - 1 łyżeczka płaska
Przygotowanie:
Z główki czosnku wybierz 3 najładniejsze ząbki bez żadnej skazy, obierz, lekko rozgnieć i pokrój w drobną kosteczkę. Odmierz przyprawy i wsyp do oliwy ekstra vergine, dołóż czosnek. Kilka razy przełóż butelkę góra/dół by aromat dobrze się rozprowadził. Odstaw naczynie w ciemne miejsce i powtórz czynność kilka razy w ciągu dnia. Po upływie 24 godzin oliwa jest już tak wzbogacona smakiem, że śmiało możesz jej używać do swych dań. Z każdym kolejnym dniem nabiera mocy, ale czosnek i przyprawy są tak zakonserwowane, że możesz ją przechowywać naprawdę długo.
U nas to ok 2-uch miesięcy. Wszystko zależy co gotujemy, na co mamy aktualnie ochotę, i jakie kto ma zapotrzebowanie ;-) , gdy się kończy, zaraz nastawiam następną butelkę.
Thank you for rating this article.