Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Czosnkowa oliwa z oliwek

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

 

Jak zrobić samemu czosnkową oliwę z oliwek? Nic prostszego ! Nie przepłacaj, tak naprawdę to tylko kilka chwil pracy, i możesz się cieszyć aromatyczną kuchnią bez polepszaczy i wzmacniaczy smaku! Idealna do sałatek, pizzy, pieczywa i dodatek do wielu innych dań. Wystarczą 24 godziny od jej od przygotowania by cieszyć się jej doskonałym aromatem.

Oliwę z oliwek zawsze należy przechowywać w ciemnych naczyniach/ butelkach, bez dostępu powietrza i źródeł światła by nie traciła swoich cennych wartości odżywczych. Użyłam przezroczystej karafki tylko do zdjęcia, po czym przelałam oliwę do ciemnej oryginalnej butelki i szczelnie zamknęłam.

Pierwszą oliwę czosnkową zrobiłam kilka lat temu i od tamtej pory nie używamy już innej do doprawienia dań. Nie polecam smażenia, nawet jeżeli użyjesz oliwy która się do tego nadaje, czosnek nie nadaje odpowiedniego aromatu a raczej odwrotny skutek, bo często sam w sobie przypala się a tego chcemy uniknąć. Więc już wiesz by swoją oliwę czosnkową używać do dań na zimno i do marynowania mięs przygotowywanych do pieczenia.

Uwielbiamy pizzę z dodatkiem oliwy czosnkowej, nadaje jej wyjątkowy posmak a dodatki zawarte w pizzy nie są zabijane smakiem ciężkich sosów. Oczywiście, są smaki z domu wyniesione, mojej mamy domową pizzę jadamy tylko z keczupem- taki trend nadany dawno temu i nikt nie śmie tego zmienić, a jest mega pyszna- przepis znajdziesz TUTAJ.

Przygotowanie tej pysznej czosnkowej oliwy nie trwa długo, więc warto się pokusić o taki dodatek w swojej kuchni, by mieć go zawsze pod ręką. 

Gdy nie masz pomysłu na danie, nie potrzebujesz już żadnych mieszanek przypraw by stworzyć pyszną sałatkę, wystarczy warzywa polać oliwą czosnkową i posiłek gotowy. Wyszukaj na górnych półkach sklepowych tą najlepszą oliwę z oliwek czyli ekstra vergine, a odwdzięczy się swoim smakiem i wartościami odżywczymi na talerzu. Jak ją rozpoznać ? Przede wszystkim po kolorze - musi być klarowna w odcieniu żółtego do lekko zielonkawego. 

 

- Czas przygotowania - 10 minut

- Czas leżakowania - 24 godziny

- Czas przechowywania - według daty od producenta

- Stopień trudności - łatwy

 

Składniki:

 

- Oliwa z oliwek ekstra vergine - 0,75 litra

- Czosnek świeży - 3 duże ząbki

- Bazylia suszona - 1 łyżeczka płaska

- Pietruszka zielona suszona - 1 łyżeczka płaska

 

Przygotowanie:

Z główki czosnku wybierz 3 najładniejsze ząbki bez żadnej skazy, obierz, lekko rozgnieć i pokrój w drobną kosteczkę. Odmierz przyprawy i wsyp do oliwy ekstra vergine, dołóż czosnek. Kilka razy przełóż butelkę góra/dół by aromat dobrze się rozprowadził. Odstaw naczynie w ciemne miejsce i powtórz czynność kilka razy w ciągu dnia. Po upływie 24 godzin oliwa jest już tak wzbogacona smakiem, że śmiało możesz jej używać do swych dań. Z każdym kolejnym dniem nabiera mocy, ale czosnek i przyprawy są tak zakonserwowane, że możesz ją przechowywać naprawdę długo.

U nas to ok 2-uch miesięcy. Wszystko zależy co gotujemy, na co mamy aktualnie ochotę, i jakie kto ma zapotrzebowanie ;-) , gdy się kończy, zaraz nastawiam następną butelkę. 

Ocena
5.00 of 5 - 1 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.