Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Młoda kapusta z masłem i boczkiem

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

 

Kto nie kocha duszonej na krótko młodej kapusty z masłem i boczkiem! Kojarzy się z wiosną, smakuje wiosną i jest wiosną. Danie jest bardzo lekkie, szybko się robi a smak zna każdy Polak, w końcu to nasze sztampowe danie z zieleniny, pomijając oczywiście bigos. To rarytas polskiej kuchni, nasza tradycja, nasze warzywo ukochane. Jeżeli nie wiesz jak się do tego zabrać to zapraszam po najprostszy i przepyszny przepis. Najlepiej smakuje z młodymi gotowanymi ziemniakami, posypanymi zieleniną.

Do swoich dań wybieraj warzywa i dodatki wysokiej jakości, odwdzięczy się to smakiem którego oczekujesz. Tłuszcz jest nośnikiem tego smaku, w szczególności kocha go kapusta, jeżeli nie pożałujesz masła, wydobędziesz ze swojego dania samą esencję.

 

Stopień trudności - łatwy

Ilość porcji - 3-4

Czas przygotowania - 30 minut

 

Składniki :

- Kapusta młoda - 1 średnia główka

- Boczek wędzony parzony - 150 gram

- Masło - 100 gram

- Koperek świeży - 1 pęczek

- sól i pieprz

- Oliwa do smażenia

 

Przygotowanie :

Z kapusty usuń zwiędnięte oraz przerośnięte liście. Przekrój ją na pół i wytnij głąb ( najtwardsza część ), następnie połóż ją na desce  przekrojem do dołu i ponacinaj wzdłuż- poszatkuj drobno całość. 

W większym garnku nastaw 1 szklankę wody, gdy zacznie wrzeć wrzuć kapustę, można to zrobić na raty, szybko będzie tracić na objętości, duszącą się kapustę na małej temperaturze, od czasu do czasu mieszaj, w razie woda się wygotuje, można w trakcie dolać odrobinę. 

Boczek pokrój w drobną kostkę, na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy i podsmaż go na rumiany kolor na średniej temperaturze - dodaj do kapusty zawartość patelni. Poszatkuj koperek bez łodyg i odstaw. Kapustę posól do smaku ( szczypta lub dwie w zależności jak słony jest boczek) dodaj szczyptę pieprzu oraz masło. Gdy kapusta będzie miękka dodaj koperek i wyłącz. 

Podawaj z : na gorąco, na zimno, z ziemniakami lub chlebem, idealna do schabowego czy sadzonego jaja. Smacznego 

 

 

 

 

 

Ocena
0 of 5 - 0 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.