Kto nie kocha duszonej na krótko młodej kapusty z masłem i boczkiem! Kojarzy się z wiosną, smakuje wiosną i jest wiosną. Danie jest bardzo lekkie, szybko się robi a smak zna każdy Polak, w końcu to nasze sztampowe danie z zieleniny, pomijając oczywiście bigos. To rarytas polskiej kuchni, nasza tradycja, nasze warzywo ukochane. Jeżeli nie wiesz jak się do tego zabrać to zapraszam po najprostszy i przepyszny przepis. Najlepiej smakuje z młodymi gotowanymi ziemniakami, posypanymi zieleniną.
Do swoich dań wybieraj warzywa i dodatki wysokiej jakości, odwdzięczy się to smakiem którego oczekujesz. Tłuszcz jest nośnikiem tego smaku, w szczególności kocha go kapusta, jeżeli nie pożałujesz masła, wydobędziesz ze swojego dania samą esencję.
Stopień trudności - łatwy
Ilość porcji - 3-4
Czas przygotowania - 30 minut
Składniki :
- Kapusta młoda - 1 średnia główka
- Boczek wędzony parzony - 150 gram
- Masło - 100 gram
- Koperek świeży - 1 pęczek
- sól i pieprz
- Oliwa do smażenia
Przygotowanie :
Z kapusty usuń zwiędnięte oraz przerośnięte liście. Przekrój ją na pół i wytnij głąb ( najtwardsza część ), następnie połóż ją na desce przekrojem do dołu i ponacinaj wzdłuż- poszatkuj drobno całość.
W większym garnku nastaw 1 szklankę wody, gdy zacznie wrzeć wrzuć kapustę, można to zrobić na raty, szybko będzie tracić na objętości, duszącą się kapustę na małej temperaturze, od czasu do czasu mieszaj, w razie woda się wygotuje, można w trakcie dolać odrobinę.
Boczek pokrój w drobną kostkę, na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy i podsmaż go na rumiany kolor na średniej temperaturze - dodaj do kapusty zawartość patelni. Poszatkuj koperek bez łodyg i odstaw. Kapustę posól do smaku ( szczypta lub dwie w zależności jak słony jest boczek) dodaj szczyptę pieprzu oraz masło. Gdy kapusta będzie miękka dodaj koperek i wyłącz.
Podawaj z : na gorąco, na zimno, z ziemniakami lub chlebem, idealna do schabowego czy sadzonego jaja. Smacznego
Thank you for rating this article.