Ogórki małosolne z woreczka to wspaniała przekąska którą pokochała cała moja rodzina, a ja nigdy więcej nie przygotuję ich inaczej niż właśnie tak jak Ci przedstawię. Bez wody, bez pleśni, bez przedwczesnego niepożądanego ukiszenia i zbędnego babrania się gdy chcemy je zaserwować w większej ilości. Największą domeną tych ogórków jest to, że mogą stać w lodówce nawet tydzień i smakują cały czas tak samo. U mnie już nikt nie wyobraża sobie grillowania bez tej wspaniałej przekąski. Idealne orzeźwienie w upalny dzień !
Do przygotowania będzie Ci potrzebny woreczek z zamknięciem na przykład strunowy, lub grubszy woreczek śniadaniowy i gumka by szczelnie go związać. Można użyć także zgrzewarki i przystosowanej do niej foli, tutaj pamiętaj by nie zamykać opakowania próżniowo.
- Czas przygotowania 15 minut
- Ilość - 1 kilogram
- Stopień trudności - łatwy
Składniki :
- Ogórki gruntowe - 1 kg
- Sól jodowana - 1 łyżka stołowa czubata
- Koper do kiszenia - 1 duża łodyga z kwiatem
- Korzeń chrzanu - ok 20 gram - mały kawałek
- Czosnek świeży - 2 duże ząbki
Przygotowanie :
Ogórki umyj i osusz. Odetnij z każdego końcówki i ułóż w woreczku. Chrzan przetnij na mniejsze kawałki,2 lub 3 i dołóż do ogórków. Czosnek obierz i ząbki w całości dodaj do reszty, na koniec dodaj sól. Zamknij woreczek i wymieszaj dokładnie ogórki z solą, przekładając i potrząsając opakowaniem. Włóż do lodówki na 8- 10 godzin i gotowe.
Ogórki małosolne przygotowane w taki sposób idealnie nadają się do transportu, mogą dłużej leżeć na stole, nie podchodzą wodą i są świetnym dodatkiem do sałatek.
-
Thank you for rating this article.