Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Kiszone rzodkiewki

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

Kiszone rzodkiewki- pyszny i zdrowy sposób by zamknąć w słoiku smaki lata. Koniecznie musisz spróbować jeżeli jeszcze nie jadłeś a jesteś fanem kiszonek. Świetny dodatek do sałatek lub by przekąsić procenty. Możesz zaskoczyć swoich gości. Najlepiej smakują z wiosennego lub jesiennego zbioru! 

Wiemy nie od dziś, że jedzenie kiszonych warzyw bardzo korzystnie wpływa na nasz organizm. W szczególności na pracę układu trawiennego. Zadbaj o swoje jelita- a podobno to drugi mózg człowieka- by prawidłowa ich praca pozwoliła nam podnieść odporność, przyspieszyć przemianę materii i ułatwiła przyswajanie składników odżywczych ze spożywanych pokarmów. Kiszonki zawsze królowały na naszym rodzinnym stole, moja Babcia robiła zatrzęsienie przetworów dla całej rodziny, powieliła tą zdrową tradycję moja Mama i powielam ją teraz ja. Czuję ogromny komfort gdy podaję teraz mojej rodzinie zdrowe przekąski jesienią i zimą. Staram się z roku na rok zrobić jeszcze więcej kiszonek, by wystarczyło na każdą okazję lub gdy najdzie nas ochota i by nie sięgać na sklepowe półki- zrobisz sam- wiesz co jesz. Jeżeli nie jesteś w temacie i nigdy nie robiłaś/ nie robiłeś podobnych przetworów, polecam zacząć od np. kiszonych rzodkiewek, a na pewno zapragniesz więcej. Tak naprawdę nie mam tu jakiejś złotej receptury na gramy i litry, bo pęczek pęczkowi nie równy, ale tak mniej więcej z dwóch średniej wielkości uzyskasz 2 słoiki 0,5 litra.

Najlepiej przygotować się "na oko". 

Składniki:

- Rzodkiewki - 2 pęczki średniej wielkości

- Koper baldachim z łodygą - 2 sztuki

- Czosnek - 6 ząbków

- Chrzan korzeń - 2 małe kawałki

- Liść chrzanu - 2 małe płaty

- Woda - 0,700 gram

- Sól kamienna niejodowana - 1 płaska łyżka stołowa

Przygotowanie:

Rzodkiewki obierz z liści, dokładnie umyj i namocz w zimnej wodzie.

Przygotuj 3 czyste słoiki o pojemności 0,5 litra, zagotuj wodę i zalej je w celu wyparzenia- przykryj nowymi zakrętkami(jeżeli dysponujesz już używanymi, nie mogą mieć rdzy i muszą się dobrze dokręcać do słoika). Po upływie kilku minut, odlej wodę i pozwól by słoiki wystygły. Nie powinny dostać się do nich żadne zanieczyszczenia, nie wycieraj ich ścierką, niech swobodnie wyschną. 

W garnku zagotuj wodę z solą i odstaw do wystudzenia. Zalewa może być letnia.

Koper i liść chrzanu sparz gorącą wodą i odłóż do wystudzenia.

Czosnek obierz i przeznacz po 3 ząbki na każdy słoik a rzodkiewki odcedź i odetnij korzonki.

Do każdego słoika nakładaj na przemian koper, czosnek, rzodkiewki chrzan i jego liść i zalej wszystko letnią solanką, zostaw 0,5 centymetra luzu. Nie używaj do mieszania, dociskania itp metalowych narzędzi, ewentualnie drewnianej wyparzonej łyżki. Suche nakrętki nałóż na słoiki i dokręć ale nie na siłę, tylko do pierwszego oporu, czyli delikatnie. Pozostaw słoiki w ciepłym miejscu przez kilka dni, mogą stać na ręczniku papierowym lub czystej ściereczce, mogą gazować a solanka z kiszenia wydostawać się na zewnątrz. Gdy fermentacja ustanie i zobaczysz pierwsze efekty ukiszenia, dokręć nakrętki i odstaw słoiki w chłodniejsze i ciemne miejsce. Miłego chrupania jesienią i zimą i oczywiście smacznego! 

 

 

 

 

 

Ocena
0 of 5 - 0 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.