Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Leczo

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

Leczo wielowarzywne 

Obecnie w sklepach jest wiele dostępnych konserwowych różności, począwszy od najbardziej popularnych w polskiej kuchni ogórków skończywszy na wyszukanych pól produktach kuchni azjatyckiej. Jednak niczego z tych dostępnych nie da się porównać z tym co zamkniemy sami w eko -słoiku.

Masz gwarancję, że wiesz co jesz! Wraz z zawartością pożądaną zakupionej konserwy, zjadamy to co nie pożądane -zagęstniki, konserwanty, barwniki, stabilizatory I wiele innych... Jeżeli chcesz tego uniknąć, na początek proponuję leczo własnej roboty
- nie dodaję mięsa bo traktuję je jako baza do dań a nigdy nie wiadomo na co najdzie nas ochota
- po otwarciu należy potrawę zagotować, można dodać podsmażoną kiełbasę lub ulubione dodatki mięsne

 

Stopień trudności - średni

Do przygotowania potrzebne:

  • Słoik 0,65l - 8 szt
  • Patelnia głęboka
  • Cebula duża 3 szt
  • Papryka zielona duża 3 szt
  • Papryka czerwona duża 3 szt
  • Cukinia twarda średniej wielkości 1 szt
  • Pomidory świeże 3 szt
  • Koncentrat pomidorowy 0,15kg ×2
  • Oliwa do smażenia
  • Sól morska ok 1 łyżeczki (do smaku)
  • Pieprz czarny mielony 3 szczypty
  • Cukier 1 łyżka stołowa
  • Bazylia suszona 2 szczypty
  • Pietruszka zielona 2 szczypty
  • Woda ok 0,5 l

 Słoiki należy umyć, wyparzyć i osuszyć. Warzywa umyć i osuszyć. Papryki oczyścić z nasion i pokroić w kostkę 2cm na 2cm max. Cukinię kroimy wzdłóż i w półplasterki lub ćwiartki. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce lub ćwierć. Pomidory nacinamy u dołu i wrzucamy na 1 min. do wrzątku, powinny być całe zanurzone, po upływie tego czasu należy przełożyć je do zimnej wody, schładzać i obrać ze skóry

- usunąć szypułkę. Drobniutko kroimy lub blendujemy blenderem. Rozgrzewamy oliwę i na rozgrzaną wrzucamy wszystkie warzywa oprócz pomidorów 
- smażymy mieszając raz na jakiś czas aż zrobią się leciutko jędrne. Dodajemy pomidory
- smażymy 5 min Po tym czasie dodajemy wodę i dusimy pod przykryciem max 10 min.

Dodajemy koncentrat pomidorowy rozrobiony w niewielkiej ilości wody. Dosypujemy przyprawy. Sos nie powinien być zbyt wodnisty ani zbyt gęsty można to zredukować podczas gotowania lub dolać wody.



Nastawiamy w wysokim garnku wodę, ok połowę pojemności, ew. można dolać zagotowanej z czajnika później. Zalewamy gorącym sosem słoiki, tak by zostało max 1 cm przestrzeni. Wycieramy ręcznikiem papierowym ranty, zakręcamy dokładnie i wstawiamy do gotującej się wody w garnku, Woda powinna sięgać do 80%wysokości słoika. Wekujemu 20 min.

Po tym czasie wyciągamy słoiki i nie odwracając układamy na stole do wystudzenia. Z tej ilości robię leczo na 2 razy, moja patelnia więcej nie mieści ;-) Wekuję też na 2 razy, mieści mi się max 3 słoiki do gara.

Ale
 się udaje i moja rodzina uwielbia to leczo. Smacznego 😊

Ocena
5.00 of 5 - 1 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.