Tarta ze szparagami to lekkie danie, przekąska lub elegancka kolacja w totalnie wiosennym klimacie. Jest pyszna i delikatna w smaku, kruchutki, maślany, wytrawny spód tarty idealnie wyważony w stosunku do nadzienia. Zakochasz się w tym smaku od pierwszego kęsa.
Do mojego dania użyłam zielonych szparagów, których nie trzeba obierać i łatwo się zapiekają. Na domiar są smaczne i bardzo zdrowe. Zawierają cała masę witamin i substancji bio aktywnych i uwaga dziewczyny - substancje przeciwstarzeniowe! Ich kolor bardzo dobrze komponuje się z innymi warzywami i ziołami, więc bez problemu możemy stworzyć kolorowe, smaczne i atrakcyjne danie. Tartę ze szparagami najlepiej upiec dzień wcześniej, wyporcjować i odgrzać w piekarniku. Doskonale smakuje także po wypieczeniu - na zimno. Zdarza się, że zabieram kawałek do pracy na śniadanie. Do przygotowania potrzebujesz formy do pieczenia tarty o średnicy 28 centymetrów oraz papier do pieczenia.
- Czas przygotowania - 20 minut
- Czas pieczenia - 50 minut
- Stopień trudności - średni
- Ilość porcji - 6-8
Składniki na ciasto :
- Masło schłodzone - 150 gram
- Mąka pszenna - 200 gram
- Mąka kukurydziana - 100 gram
- Woda zimna - 1 łyżka stołowa
- Jaja - 1 sztuka średniej wielkości
- Oregano suszone - 1 płaska łyżka stołowa
- Fasola do obciążenia ciasta
- Oliwa do nasmarowania formy
Składniki na nadzienie :
- Szparagi zielone - 1 mały pęczek
- Śmietana 30% - 200 gram
- Mleko - 100 gram
- Jaja - 2 sztuki
- Serek kanapkowy ziołowy typu almette- 1 łyżka stołowa
- Sól- szczypta
- Pieprz czarny mielony - szczypta
- Papryka słodka mielona - szczypta
- Bazylia suszona mielona - 1 łyżka stołowa
- Pomidorki koktajlowe - garść
- Cebula czerwona - 1 sztuka mała
- Szynka wędzona - 5 plasterków
Przygotowanie :
Ze składników na ciasto- Obie mąki przesiej do miski i dodaj pokrojone masło oraz oregano, w misce rozbełtaj jajko i dodaj zimną wodę według przepisu- dodaj do reszty składników i zagnieć ciasto. Uformuj kulkę lub dysk, zawiń w folię i schłodź w lodówce 30 minut.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni, góra/dół bez termo obiegu. Kratkę do pieczenia ustaw na średniej wysokości.
Formę do tarty nasmaruj dokładnie ale cienko oliwą, obsyp mąką kukurydzianą. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj podsypane lekko mąką na okrąg trochę większy niż forma- o tyle ile mierzą ranty- ok 2-3 centymetry. Przełóż ciasto do formy i lekko dociśnij z każdej strony, odetnij ewentualny nadmiar. Na ciasto nałóż papier do pieczenia i wysyp fasolę, by dolegała do brzegów ciasta. Wstaw formę do piekarnika i piecz pod obciążeniem 20 minut. W tym czasie przygotuj farsz.
Ze składników na nadzienie, od każdej łodygi szparaga odłam twardą końcówkę, naginaj od końca po kawałku aż swobodnie pęknie. Część miękkich łodyg przekrój na mniejsze kawałki i zawiń w szynkę, ułóż przykładowy wzór o średnicy 28 centymetrów (taki plan jak ułożysz warzywa finalnie) , Cebulę obierz i pokrój w plasterki, część rozdrobnij na mniejsze oczka. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki. Do miski wbij jajka, dodaj mleko, śmietanę oraz przyprawy i wymieszaj dokładnie.
Ciasto na tartę wyjmij z piekarnika, zdejmij delikatnie papier z fasolą i nalej masę jajeczną, ułóż na wierzchu warzywa według uznania i wstaw ponownie do piekarnika. Tartę piecz 30 - 35 minut, aż delikatnie złapie złocisty kolor i się zetnie. Wystudź w piekarniku przy otwartych drzwiczkach kilka godzin. Wyporcjuj na kawałki i odgrzej w nagrzanym piekarniku 180 stopni, aż będzie gorąca, około 10 minut. Smacznego !
Thank you for rating this article.