Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Tarta ze szparagami

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

Tarta ze szparagami to lekkie danie, przekąska lub elegancka kolacja w totalnie wiosennym klimacie. Jest pyszna i delikatna w smaku, kruchutki, maślany, wytrawny spód tarty idealnie wyważony w stosunku do nadzienia. Zakochasz się w tym smaku od pierwszego kęsa. 

Do mojego dania użyłam zielonych szparagów, których nie trzeba obierać i łatwo się zapiekają. Na domiar są smaczne i bardzo zdrowe. Zawierają cała masę witamin i substancji bio aktywnych i uwaga dziewczyny - substancje przeciwstarzeniowe! Ich kolor bardzo dobrze komponuje się z innymi warzywami i ziołami, więc bez problemu możemy stworzyć kolorowe, smaczne i atrakcyjne danie. Tartę ze szparagami najlepiej upiec dzień wcześniej, wyporcjować i odgrzać w piekarniku. Doskonale smakuje także po wypieczeniu - na zimno. Zdarza się, że zabieram kawałek do pracy na śniadanie. Do przygotowania potrzebujesz formy do pieczenia tarty o średnicy 28 centymetrów oraz papier do pieczenia.

- Czas przygotowania - 20 minut

- Czas pieczenia - 50 minut

- Stopień trudności - średni

- Ilość porcji - 6-8

Składniki na ciasto :

- Masło schłodzone - 150 gram

- Mąka pszenna - 200 gram

- Mąka kukurydziana - 100 gram

- Woda zimna - 1 łyżka stołowa

- Jaja - 1 sztuka średniej wielkości

- Oregano suszone - 1 płaska łyżka stołowa

- Fasola do obciążenia ciasta

- Oliwa do nasmarowania formy

Składniki na nadzienie :

- Szparagi zielone - 1 mały pęczek

- Śmietana 30% - 200 gram

- Mleko - 100 gram

- Jaja - 2 sztuki

- Serek kanapkowy ziołowy typu almette- 1 łyżka stołowa

- Sól- szczypta

- Pieprz czarny mielony - szczypta

- Papryka słodka mielona - szczypta

- Bazylia suszona mielona - 1 łyżka stołowa

- Pomidorki koktajlowe - garść

- Cebula czerwona - 1 sztuka mała

- Szynka wędzona - 5 plasterków

Przygotowanie :

Ze składników na ciasto- Obie mąki przesiej do miski i dodaj pokrojone masło oraz oregano, w misce rozbełtaj jajko i dodaj zimną wodę według przepisu- dodaj do reszty składników i zagnieć ciasto. Uformuj kulkę lub dysk, zawiń w folię i schłodź w lodówce 30 minut.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni, góra/dół bez termo obiegu. Kratkę do pieczenia ustaw na średniej wysokości.

Formę do tarty nasmaruj dokładnie ale cienko oliwą, obsyp mąką kukurydzianą. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj podsypane lekko mąką na okrąg trochę większy niż forma- o tyle ile mierzą ranty- ok 2-3 centymetry. Przełóż ciasto do formy i lekko dociśnij z każdej strony, odetnij ewentualny nadmiar. Na ciasto nałóż papier do pieczenia i wysyp fasolę, by dolegała do brzegów ciasta. Wstaw formę do piekarnika i piecz pod obciążeniem 20 minut. W tym czasie przygotuj farsz.

Ze składników na nadzienie, od każdej łodygi szparaga odłam twardą końcówkę, naginaj od końca po kawałku aż swobodnie pęknie. Część miękkich łodyg przekrój na mniejsze kawałki i zawiń w szynkę, ułóż przykładowy wzór o średnicy 28 centymetrów (taki plan jak ułożysz warzywa finalnie) , Cebulę obierz i pokrój w plasterki, część rozdrobnij na mniejsze oczka. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki. Do miski wbij jajka, dodaj mleko, śmietanę oraz przyprawy i wymieszaj dokładnie.

Ciasto na tartę wyjmij z piekarnika, zdejmij delikatnie papier z fasolą i nalej masę jajeczną, ułóż na wierzchu warzywa według uznania i wstaw ponownie do piekarnika. Tartę piecz 30 - 35 minut, aż delikatnie złapie złocisty kolor i się zetnie. Wystudź w piekarniku przy otwartych drzwiczkach kilka godzin. Wyporcjuj na kawałki i odgrzej w nagrzanym piekarniku 180 stopni, aż będzie gorąca, około 10 minut. Smacznego ! 

 

Ocena
0 of 5 - 0 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.