Strogonow - wykwintne danie, które idealnie pasuje by zaserwować je gościom na wyjątkową okazję. Jest tak wyśmienite, że nie znam osoby która nie gustuje w tym smaku. Rozpływająca się w ustach wołowina w sosie własnym lekko doprawionym dodatkami. Danie świetnie smakuje zaserwowane z bagietką lub dobrych chlebem.
Wbrew pozorom danie nie jest trudne w wykonaniu, wystarczy trzymać się kilku wskazówek- potrzebna będzie duża patelnia by nie smażyć mięsa w dużych ilościach, by wołowina zachowała swoją delikatność należy smażyć mięso w niewielkich porcjach i każdą z nich tylko do ścięcia się i by nie puściło soków. Tak samo postępujemy z pieczarkami, smażone na dużej temperaturze w małych ilościach zachowają strukturę. Strogonow można wykonać na dwa sposoby- mięso tylko krótko podsmażyć i podawać z sosem, lub podsmażyć i dusić w sosie- ja wybieram wariant drugi, gdyż uważam, że sos przejdzie smakiem mięsa, a dodatkowym atutem jest to, że danie możemy przechować w lodówce i zaserwować na przykład w dniu następnym.
- Ilość porcji - 8-12
- Czas przygotowania - 3 godziny w sumie
- Stopień trudności - średni
Składniki :
- Polędwica wołowa - 1kg
- Pieczarki - 250 gram
- Cebula czerwona lub biała - 2 duże sztuki
- Musztarda delikatesowa lub sarepska - 2 łyżki stołowe
- Papryka czerwona słodka - 1 łyżeczka mała
- Pieprz czarny mielony - 1 łyżeczka mała
- Czosnek granulowany - szczypta
- Oliwa do smażenia i marynaty
- Sól - ok 1 łyżeczki
- Koncentrat pomidorowy - 1 słoiczek
Przygotowanie :
Wołowinę pokrój w cienkie paseczki lub cienkie małe plasterki, w taki sposób by włókna pojawiały się wzdłuż w przekroju.
Do miski dodaj przyprawy oprócz soli, musztardę oraz 3-4 łyżki oliwy, wymieszaj i dodaj polędwicę, obtocz mięso w marynacie i schowaj do lodówki na 2 godziny.
Pieczarki umyj i osusz, oraz pokrój w plasterki o grubości około 2 milimetry. Cebulę obierz z łupin, przekrój na pół od korzonka do miejsca po szczypiorku , odetnij te kawałeczki i pokrój w cienkie pół księżyce.
W garnku o pojemności ok 3 litry nastaw na kuchence 2 litry wody i doprowadzaj do wrzenia. W tym czasie na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i na dużej temperaturze podsmaż mięso. Rób to na raty, by mięso zajmowało 1 warstwę maksymalnie.
Gdy zetnie się jedna strona a u góry pojawi się krew, obróć i podsmażaj jeszcze 1-2 minuty, przełóż go garnka z gotującą się wodą, podsmaż resztę mięsa i także przełóż do garnka. W razie patelnia zrobi się zbyt sucha, ewentualnie dodaj niewielką ilość oliwy do smażenia.
Na tej samej patelni podsmażaj przez kilka minut na raty pieczarki, nie powinny puścić wody- dodawaj do mięsa. Na patelnię dodaj odrobinę oliwy i zmniejsz temperaturę, podsmaż całą cebulę aż się zeszkli. Często mieszaj- dodaj do mięsa i warzyw. Dodaj sól.
Strogonow gotuj na małym ogniu aż do miękkości mięsa. Koncentrat pomidorowy przełóż do miseczki i dolej kilka łyżek sosu, wymieszaj i dodaj do garnka, wymieszaj delikatnie i doprowadź ponownie do wrzenia. posmakuj i ewentualnie dopraw do smaku według uznania. Podawaj niewielką ilość z chrupiącą bagietką. Smacznego.
Thank you for rating this article.