Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Strogonow

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

 

Strogonow - wykwintne danie, które idealnie pasuje by zaserwować je gościom na wyjątkową okazję. Jest tak wyśmienite, że nie znam osoby która nie gustuje w tym smaku. Rozpływająca się w ustach wołowina w sosie własnym lekko doprawionym dodatkami.  Danie świetnie smakuje zaserwowane z bagietką lub dobrych chlebem.

Wbrew pozorom danie nie jest trudne w wykonaniu, wystarczy trzymać się kilku wskazówek- potrzebna będzie duża patelnia by nie smażyć mięsa w dużych ilościach, by wołowina zachowała swoją delikatność należy smażyć mięso w niewielkich porcjach i każdą z nich tylko do ścięcia się i by nie puściło soków. Tak samo postępujemy z pieczarkami, smażone na dużej temperaturze w małych ilościach zachowają strukturę. Strogonow można wykonać na dwa sposoby- mięso tylko krótko podsmażyć i podawać z sosem, lub podsmażyć i dusić w sosie- ja wybieram wariant drugi, gdyż uważam, że sos przejdzie smakiem mięsa, a dodatkowym atutem jest to, że danie możemy przechować w lodówce i zaserwować na przykład w dniu następnym. 

- Ilość porcji - 8-12

- Czas przygotowania - 3 godziny w sumie

- Stopień trudności - średni

 

Składniki :

- Polędwica wołowa - 1kg

- Pieczarki - 250 gram

- Cebula czerwona lub biała - 2 duże sztuki

- Musztarda delikatesowa lub sarepska - 2 łyżki stołowe

- Papryka czerwona słodka - 1 łyżeczka mała

- Pieprz czarny mielony - 1 łyżeczka mała

- Czosnek granulowany - szczypta

- Oliwa do smażenia i marynaty

- Sól - ok 1 łyżeczki 

- Koncentrat pomidorowy - 1 słoiczek 

 

Przygotowanie :

Wołowinę pokrój w cienkie paseczki lub cienkie małe plasterki, w taki sposób by włókna pojawiały się wzdłuż w przekroju.

Do miski dodaj przyprawy oprócz soli, musztardę oraz 3-4 łyżki oliwy, wymieszaj i dodaj polędwicę, obtocz mięso w marynacie i schowaj do lodówki na 2 godziny.

Pieczarki umyj i osusz, oraz pokrój w plasterki o grubości około 2 milimetry. Cebulę obierz z łupin, przekrój na pół od  korzonka do miejsca po szczypiorku , odetnij te kawałeczki i pokrój w cienkie pół księżyce. 

W garnku o pojemności ok 3 litry nastaw na kuchence 2 litry wody i doprowadzaj do wrzenia. W tym czasie na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i na dużej temperaturze podsmaż mięso. Rób to na raty, by mięso zajmowało 1 warstwę maksymalnie.

 

Gdy zetnie się jedna strona a u góry pojawi się krew, obróć i podsmażaj jeszcze 1-2 minuty, przełóż go garnka z gotującą się wodą, podsmaż resztę mięsa i także przełóż do garnka. W razie patelnia zrobi się zbyt sucha, ewentualnie dodaj niewielką ilość oliwy do smażenia. 

Na tej samej patelni podsmażaj przez kilka minut na raty pieczarki, nie powinny puścić wody- dodawaj do mięsa. Na patelnię dodaj odrobinę oliwy i zmniejsz temperaturę, podsmaż całą cebulę aż się zeszkli. Często mieszaj- dodaj do mięsa i warzyw. Dodaj sól.

Strogonow gotuj na małym ogniu aż do miękkości mięsa. Koncentrat pomidorowy przełóż do miseczki i dolej kilka łyżek sosu, wymieszaj i dodaj do garnka, wymieszaj delikatnie i doprowadź ponownie do wrzenia. posmakuj i ewentualnie dopraw do smaku według uznania. Podawaj niewielką ilość z chrupiącą bagietką. Smacznego.

 

Ocena
3.67 of 5 - 3 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.