Udka z kurczaka z warzywami- jednogarnkowe, pyszne i soczyste danie w sam raz dla zabieganych. Wystarczy 1 godzina duszenia, a domownicy jedzą o której chcą i nakładają sami porcje. Udka nie obsychają na wiór jak po wypieczeniu a odgrzane danie nie traci na walorach smakowych.
Do przygotowania dania potrzebujesz wysokiej patelni z pokrywką. Moja ma średnicę 30 centymetrów i jest wysoka na 8 centymetrów. To rozmiar w sam raz by przygotować obiad dla 3 osób. Mięso powinno poleżeć w przyprawach minimum 2 godziny a ja zawsze zostawiam w marynacie na całą noc, oczywiście w lodówce. By było miękkie i soczyste 2 godziny przed smażeniem należy wyjąć je z lodówki, ale to nie jest akurat wyższa konieczność. Do przygotowania dania można użyć mieszanki warzyw mrożonych lub użyć świeżych. Jeżeli uznasz, że do twojej patelni zmieści się więcej warzyw można dodać. Podałam przykładowe ilości które mieści moje naczynie, ale wszyscy się najadają.
Przygotowanie - 1,5 godziny w sumie
Ilość porcji - 3
Stopień trudności - łatwy
Składniki :
- Ćwiartki z kurczaka tylnie - 3 sztuki
- Ziemniaki - 3 duże
- Papryka czerwona - 0,5 sztuki
- Papryka zielona 0,5 sztuki
- Cebula - 1 sztuka duża
- Cukinia - 0,5 małej sztuki
- Oliwa do smażenia - kilka łyżek
- Śmietana do zup - 2 łyżki stołowe
- Sól - 1 łyżeczka
- Majeranek tarty - 1 łyżka stołowa
- Papryka słodka mielona - 1 łyżeczka
Przygotowanie :
Udka umyj, osusz i odetnij nóżki od bioderek ( szybciej się uduszą i łatwiej ułożą w patelni) , włóż je do miski lub głębokiego talerza i natrzyj wszystkimi przyprawami, przykryj i schowaj do lodówki.
Na głębokiej patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy i połóż kurczaki skórką do dołu, smaż co najmniej 5 minut, po upływie tego czasu przełóż każdą część na drugą stronę i smaż także 5 minut. W między czasie zagotuj wodę w czajniku lub rondelku, gdy kurczaki będą podsmażone, zalej wrzątkiem by były przykryte do połowy- przykryj, zmniejsz temperaturę i duś przez ok 30 minut.
W między czasie obierz ziemniaki i umyj, obierz także cebulę. Umyj resztę warzyw. Z papryk wydrąż gniazda nasienne i pokrój w grubsze paski lub kostkę. Cebulę przekrój na pół i poszatkuj w półksiężyce- dodaj do papryk. Cukinię przekrój wzdłuż i pokrój w plasterki nie cieńsze niż 1 centymetr.
Ziemniaki pokrój w grubszą kostkę i dodaj do mięsa, postaraj się wcisnąć je pomiędzy udka by były przykryte sosem- przykryj i duś 15 minut. Po upływie tego czasu gdy będą poł twarde dodaj resztę warzyw i duś pod przykryciem do miękkości ziemniaków, można w między czasie potrząsnąć patelnią by się wszystko ułożyło. Do kubka wlej kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj ze śmietaną- dodaj do reszty i delikatnie wymieszaj. Gdy się zagotuje udka z kurczaka z warzywami są gotowe. Smacznego!
Thank you for rating this article.