Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Kotlety jajeczne

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

Kotlety jajeczne doskonale smakują w sosie koperkowym! Delikatne, rozpadające się w ustach, uwielbiane przez moją rodzinę a ja kocham to danie za pomysł na brak pomysłu na obiad. Zainspirowałam się 10 lat temu gdy trafiłam przypadkiem do baru mlecznego na obiad, zamówiłam ów kotlety- poezja smaku utkwiła w mojej głowie i żołądku na zawsze!

Jajka mamy zawsze w lodówce a one ratują na każdą okazję. Kotlety jajeczne jest to świetne danie także po zorganizowaniu imprezy, gdy zostaje nam co nieco w lodówce i gdy ugotowałaś/ ugotowałeś zbyt dużo jajek. Idealnie komponują się z młodymi ziemniaczkami i surówką z tartych warzyw, nasze ostatnio jedliśmy z pyszną surówką z pora, przepis znajdziesz TUTAJ

 

- Czas przygotowania- 30 minut

- Ilość porcji - 3

- Stopień trudności- łatwy

 

 

 

Składniki na kotlety jajeczne:

- Jaja - 7 sztuk

- Bułka tarta - 2 łyżki stołowe + do obtoczenia

- Sól

- Pieprz ziołowy lub czarny mielony - duża szczypta

- Natka pietruszki - 1 pęczek

- Oliwa do smażenia

 

Składniki na sos koperkowy :

- Masło - 1 łyżka stołowa

- Mąka pszenna - 1 łyżka stołowa

- Śmietana - 150 gram

- Woda - ok 0,5 litra

- Sól - szczypta

- Pieprz czarny mielony - szczypta

- Koperek świeży - 1 pęczek

 

Przygotowanie :

 

6 sztuk jajek ugotuj na twardo i ostudź. Obierz ostudzone ze skorup i pokrój jak najdrobniej. Wbij surowe jajko i dodaj bułkę oraz przyprawy. Natkę pietruszki poszatkuj bardzo drobno bez łodyg- dodaj i wszystko dokładnie wymieszaj. 

Ze składników na sos- Masło rozpuść w średnim garnku, do rozpuszczonego dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj- powinna powstać gęsta masa, dodaj część wody - ponad szklankę i dokładnie wymieszaj całość do uzyskania gładkiego płynu, dodaj śmietanę i doprowadź do wrzenia- jeżeli sos jest bardzo gęsty dolej jeszcze wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem i wyłącz. Koperek poszatkuj drobno bez łodyg i dodaj do garnka.

Na patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy , z jajecznej masy uformuj kotleciki , obtocz każdy w bułce tartej i smaż po kilka minut z każdej strony na średniej temperaturze, do uzyskania złotego koloru. Przełóż do sosu lub podawaj polane sosem. Twoje kotlety jajeczne są gotowe. Smacznego!

 

Ocena
5.00 of 5 - 2 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.