Kotlety jajeczne doskonale smakują w sosie koperkowym! Delikatne, rozpadające się w ustach, uwielbiane przez moją rodzinę a ja kocham to danie za pomysł na brak pomysłu na obiad. Zainspirowałam się 10 lat temu gdy trafiłam przypadkiem do baru mlecznego na obiad, zamówiłam ów kotlety- poezja smaku utkwiła w mojej głowie i żołądku na zawsze!
Jajka mamy zawsze w lodówce a one ratują na każdą okazję. Kotlety jajeczne jest to świetne danie także po zorganizowaniu imprezy, gdy zostaje nam co nieco w lodówce i gdy ugotowałaś/ ugotowałeś zbyt dużo jajek. Idealnie komponują się z młodymi ziemniaczkami i surówką z tartych warzyw, nasze ostatnio jedliśmy z pyszną surówką z pora, przepis znajdziesz TUTAJ.
- Czas przygotowania- 30 minut
- Ilość porcji - 3
- Stopień trudności- łatwy
Składniki na kotlety jajeczne:
- Jaja - 7 sztuk
- Bułka tarta - 2 łyżki stołowe + do obtoczenia
- Sól
- Pieprz ziołowy lub czarny mielony - duża szczypta
- Natka pietruszki - 1 pęczek
- Oliwa do smażenia
Składniki na sos koperkowy :
- Masło - 1 łyżka stołowa
- Mąka pszenna - 1 łyżka stołowa
- Śmietana - 150 gram
- Woda - ok 0,5 litra
- Sól - szczypta
- Pieprz czarny mielony - szczypta
- Koperek świeży - 1 pęczek
Przygotowanie :
6 sztuk jajek ugotuj na twardo i ostudź. Obierz ostudzone ze skorup i pokrój jak najdrobniej. Wbij surowe jajko i dodaj bułkę oraz przyprawy. Natkę pietruszki poszatkuj bardzo drobno bez łodyg- dodaj i wszystko dokładnie wymieszaj.
Ze składników na sos- Masło rozpuść w średnim garnku, do rozpuszczonego dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj- powinna powstać gęsta masa, dodaj część wody - ponad szklankę i dokładnie wymieszaj całość do uzyskania gładkiego płynu, dodaj śmietanę i doprowadź do wrzenia- jeżeli sos jest bardzo gęsty dolej jeszcze wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem i wyłącz. Koperek poszatkuj drobno bez łodyg i dodaj do garnka.
Na patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy , z jajecznej masy uformuj kotleciki , obtocz każdy w bułce tartej i smaż po kilka minut z każdej strony na średniej temperaturze, do uzyskania złotego koloru. Przełóż do sosu lub podawaj polane sosem. Twoje kotlety jajeczne są gotowe. Smacznego!
Thank you for rating this article.