Spaghetti bomba witaminowa, należy do dań zdrowych, sycących i bez pustych kalorii. Jest tak pyszne, że zakochasz się od pierwszego kęsa. Warto podawać to danie dzieciom, gdyż łatwo ukryć przed niejadkami całą masę warzyw, masz moją gwarancję, że się nie zorientują. Doskonałe danie by przygotować coś szybko i także dzień wcześniej lub nawet na dwa lub trzy dni.
Danie może być podane z tradycyjnym makaronem spaghetti. Przepis był modyfikowany z biegiem lat, dokładałam warzyw i zmieniałam smaki by uraczyć czymś zdrowym rodzinę. Dużą zmianą była zamiana tradycyjnego makaronu na ryżowy, który jest niskokaloryczny zawiera błonnik, minerały oraz witaminy, a prawie nie ma smaku. Podany z warzywno- mięsnym sosem jest w smaku wyśmienity. Serdecznie polecam.
- Ilość Osób - 4-5
- Czas przygotowania - 30 minut
- Stopień trudności - łatwe
Składniki :
- Makaron ryżowy nitki - 400 gram
- Mięso mielone wieprzowo - wołowe - 0,5 kg.
- Cukinia - 1 sztuka mała
- Cebula - 1 sztuka duża
- Papryka czerwona świeża - 1 sztuka
- Marchew - 1 sztuka duża
- Czosnek świeży - 1-2 ząbki
- Przecier pomidorowy typu "Passata" - 1 butelka 700 gram
- Sól 1 łyżeczka plaska
- Pieprz mielony - 2 szczypty
- Ser żółty typu "królewski" - 150 gram
- Oliwa do smażenia
- Natka pietruszki - pół pęczka
Przygotowanie :
Cukinię umyj, obierz i pokrój w kostkę oraz zmiksuj blenderem lub w urządzeniu miksującym albo zetrzyj całą na tarce o drobnych oczkach- dodaj sól i odstaw. Marchew obierz i umyj, Paprykę umyj i przekrój na 4 oraz wydrąż gniazdo nasienne. Cebulę obierz. Wszystkie przygotowane warzywa także zmiksuj lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Makaron wrzuć do 2 razy większego naczynia niż objętość makaronu, posól małą szczyptę i zalej wrzątkiem aż przykryje cały makaron. Pozostaw pod przykryciem 10-12 minut w między czasie mieszając go co najmniej 2 razy. W tym czasie rozgrzej 4- 5 łyżek oliwy na wysokiej patelni do duszenia i wrzuć tarkowane warzywa prócz cukinii. Podsmażaj na średniej temperaturze ok 7 minut, po tym czasie dodaj cukinię, wymieszaj wszystko, przykryj patelnię i duś 15 minut. Na drugiej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż krótko mięso, ok 5 minut , tak aż się zetnie - dodaj do duszących się warzyw i pozostaw jeszcze na kilka minut. Dodaj przecier pomidorowy oraz pieprz, posmakuj i ewentualnie dopraw. Gdy sos się zagotuje wduś przeciśnięty przez praskę lub roztarty czosnek, wymieszaj i wyłącz.
Makaron odcedź na drobnym sitku, nakładaj na talerze i polej sosem, posyp tartym serem i zieleniną. Smacznego !
Thank you for rating this article.