Piersi z sosem żurawinowym to pyszna propozycja dania nad którym wbrew pozorom wcale dużo nie trzeba się napracować , a jest wyjątkowe w smaku . Soczyste piersi otoczone dodatkami i podane z sosami i pieczonym ziemniakiem to idealne połączenie by zachwycić gości . Wyśmienite wprost danie na przyjęcie .
W daniu proponuję połączenie dość kontrowersyjnych smaków , pierwsze co pomyślałam - za duża przepaść . Jednak w tym przypadku okazało się to strzałem w dziesiątkę . Łączenie smaków dla koneserów i wymagających Gości - na pewno zaskoczysz ! Mięso można przygotować dzień wcześniej , tym bardziej lepiej gdy poleży w marynacie - przejdzie smakami i będzie jeszcze bardziej wyśmienite . Pamiętaj o jeden bardzo istotnej rzeczy - wybieraj do swoich dań wysokiej jakości mięsa ze sprawdzonego źródła .
Podaję przepis na obiad dla trzech Osób , piekę piersi w średniej wielkości naczyniu żaroodpornym , wszystkie składniki można zwiększyć na własne potrzeby .
- Ilość Osób - 3
- Czas przygotowania - 1 godzina
- Czas pieczenia - 1 godzina
- Stopień trudności - łatwy
Składniki na pieczeń :
- Piersi z kurczaka - 3 pojedyncze średniej wielkości
- Ziemniaki - 3 średnie sztuki
- Pieczarki - 100 gram
- Szpinak świeży - 100g
- Ser pleśniowy typu gorgonzola - 1 łyżka stołowa
- Suszone pomidory w oliwie - 100 gram
- Ser mozzarella kulka - 1 opakowanie
- Oliwa - kilka łyżek
- Przyprawy - Sól , pieprz czarny mielony , papryka słodka mielona , zioła prowansalskie po jednej łyżeczce
- Jogurt naturalny - 100g
- Czosnek świeży - 2 ząbki
- Zielenina do posypania
Składniki na sos żurawinowy :
- Żurawina świeża lub suszona - pół szklanki
- Woda - 1 szklanka
- Cukier kryształ - 1 łyżka stołowa
- Goździk suszony - 1 ziarenko
Przygotowanie mięsa i ziemniaków :
Mięso umyj osusz i oczyść z ewentualnych kostek i błonek . Natnij w szerz do 1/3 grubości ostrym nożem tak by można było wcisnąć nadzienie . Do miseczki dodaj kilka łyżek oliwy oraz przyprawy - wymieszaj i natrzyj dokładnie mięso . Suszone pomidory odcedź trochę z oliwy i pokrój w paseczki , powciskaj w nacięcia w piersiach kurczaka . Dno i boki naczynia żaroodpornego polej oliwą , nałóż szpinak na szpinak przenieś delikatnie mięso . Wstaw do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą dobę .
Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie ( 1 łyżeczka ) . Odcedź i odstaw gdy widelec będzie wbijał się bez oporu - 20 - 30 minut od momentu wrzenia .
Mięso wyjmij z lodówki 2 godziny przed pieczeniem by zmieniło temperaturę , Pokrój na wierzch w plasterki pieczarki , rozdrobnij ser pleśniowy i skrop wszystko oliwą . Rozgrzej piekarnik do 200 stopni góra / dół i piecz mięso 1 godzinę .
Ziemniaki natnij na krzyż ok 1 centymetr głębokości , wstaw obok naczynia żaroodpornego do zapieczenia 30 minut przed końcem pieczenia mięsa .Mozzarellę pokrój na 6 plastrów i połóż na mięso 10 minut przed końcem pieczenia .
W między czasie do jogurtu wduś roztarty czosnek i odrobinę posól - odstaw . Poszatkuj drobno także zieleninę i także odstaw .
Przygotowanie sosu żurawinowego :
Do rondelka wlej wodę i wrzuć żurawinę oraz goździk - gotuj 15 minut aż zmięknie , wyłów ziarenko goździku i dodaj cukier . Gotuj aż utworzy się lekki syrop - wszystko zmiksuj blenderem . Jeżeli sos wyda Ci się gorzki można dodać więcej cukru - lepiej dodawać po troszku - zbyt słodki nie będzie tak bardzo pasował do mięsa .
Ziemniaki wyłóż na talerze i lekko rozchyl nacięcia ściskając delikatnie ziemniak - nałóż na górę jogurt z czosnkiem i posyp zieleniną . Wyłóż upieczone mięso na talerze i polej sosem żurawinowym . Twoje danie piersi z sosem żurawinowym jest gotowe .
Thank you for rating this article.