Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Piersi z kurczaka z sosem żurawinowym

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

 

Piersi z sosem żurawinowym  to pyszna propozycja dania nad którym wbrew pozorom wcale dużo nie trzeba się napracować , a jest wyjątkowe w smaku . Soczyste piersi otoczone dodatkami i podane z sosami i pieczonym ziemniakiem to idealne połączenie by zachwycić gości . Wyśmienite wprost danie na przyjęcie .

W daniu proponuję połączenie dość kontrowersyjnych smaków , pierwsze co pomyślałam - za duża przepaść . Jednak w tym przypadku okazało się to strzałem w dziesiątkę . Łączenie smaków dla koneserów i wymagających Gości - na pewno zaskoczysz ! Mięso można przygotować dzień wcześniej , tym bardziej lepiej gdy poleży w marynacie - przejdzie smakami i będzie jeszcze bardziej wyśmienite . Pamiętaj o jeden bardzo istotnej rzeczy - wybieraj do swoich dań wysokiej jakości mięsa ze sprawdzonego źródła .

Podaję przepis na obiad dla trzech Osób , piekę piersi w średniej wielkości naczyniu żaroodpornym , wszystkie składniki można zwiększyć na własne potrzeby .

 

 

- Ilość Osób - 3

- Czas przygotowania - 1 godzina

- Czas pieczenia - 1 godzina

- Stopień trudności - łatwy

 

Składniki na pieczeń :

- Piersi z kurczaka - 3 pojedyncze średniej wielkości 

- Ziemniaki - 3 średnie sztuki 

- Pieczarki - 100 gram

- Szpinak świeży - 100g

- Ser pleśniowy typu gorgonzola - 1 łyżka stołowa

- Suszone pomidory w oliwie - 100 gram

- Ser mozzarella kulka - 1 opakowanie

- Oliwa - kilka łyżek 

- Przyprawy - Sól , pieprz czarny mielony , papryka słodka mielona , zioła prowansalskie po jednej łyżeczce

- Jogurt naturalny - 100g

- Czosnek świeży - 2 ząbki

- Zielenina do posypania 

 

Składniki na sos żurawinowy :

- Żurawina świeża lub suszona - pół szklanki 

- Woda - 1 szklanka 

- Cukier kryształ - 1 łyżka stołowa 

- Goździk suszony - 1 ziarenko

 

Przygotowanie mięsa i ziemniaków :

Mięso umyj osusz i oczyść z ewentualnych kostek i błonek . Natnij w szerz do 1/3 grubości ostrym nożem tak by można było wcisnąć nadzienie . Do miseczki dodaj kilka łyżek oliwy oraz przyprawy - wymieszaj i natrzyj dokładnie mięso . Suszone pomidory odcedź trochę z oliwy i pokrój w paseczki , powciskaj w nacięcia w piersiach kurczaka . Dno i boki  naczynia żaroodpornego polej oliwą , nałóż szpinak na szpinak przenieś delikatnie mięso . Wstaw do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą dobę . 

Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie ( 1 łyżeczka ) . Odcedź i odstaw gdy widelec będzie wbijał się bez oporu - 20 - 30 minut od momentu wrzenia . 

Mięso wyjmij z lodówki 2 godziny przed pieczeniem by zmieniło temperaturę , Pokrój na wierzch w plasterki pieczarki , rozdrobnij ser pleśniowy i skrop wszystko oliwą . Rozgrzej piekarnik do 200 stopni góra / dół i piecz mięso 1 godzinę .

Ziemniaki natnij na krzyż ok 1 centymetr głębokości , wstaw obok naczynia żaroodpornego do zapieczenia 30 minut przed końcem pieczenia mięsa .Mozzarellę pokrój na 6 plastrów i połóż na mięso 10 minut przed końcem pieczenia .

W między czasie do jogurtu wduś roztarty czosnek i odrobinę posól - odstaw . Poszatkuj drobno także zieleninę i także odstaw .

 

Przygotowanie sosu żurawinowego :

Do rondelka wlej wodę i wrzuć żurawinę oraz goździk - gotuj 15 minut aż zmięknie , wyłów ziarenko goździku i dodaj cukier . Gotuj aż utworzy się lekki syrop - wszystko zmiksuj blenderem . Jeżeli sos wyda Ci się gorzki można dodać więcej cukru - lepiej dodawać po troszku - zbyt słodki nie będzie tak bardzo pasował do mięsa . 

 

Ziemniaki wyłóż na talerze i lekko rozchyl nacięcia ściskając delikatnie ziemniak - nałóż na górę jogurt z czosnkiem i posyp zieleniną . Wyłóż upieczone mięso na talerze i polej sosem żurawinowym . Twoje danie piersi z sosem żurawinowym jest gotowe . 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ocena
5.00 of 5 - 1 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.