Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Kołduny

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

Kołduny to danie najważniejsze , takie sztampowe i rodzinne , gdzie dokładna receptura przechodzi z pokolenia na pokolenie . Pamiętam jak robiła je moja pra - babcia , babcia , robi najlepsze moja mama i powielam je teraz ja .Są tak pyszne, że na samą myśl obiecasz sobie by nie przesadzić a uwierz, że się nie da. Nie znam osoby z mojego otoczenia która nie zasmakowałaby w tym daniu . Wyróżnia się dość wyjątkowym smakiem przez znaczną ilość pewnych składników których ilość trzeba zachować by uzyskać odpowiedni efekt .

Kołduny które jadałeś do tej pory były małe , no w sumie takie powinny być by cały smak zamknięty w cieście znalazł się w ustach a nie "uciekł" do talerza , ale z racji ilości wykonywanych kołdunów na imprezy rodzinne itp. są duże bo zrobienie ich zajmuje mniej czasu a i  konsumowanie bez strat opanowane mamy do perfekcji wink . Serwowane są na wszystkich najważniejszych spotkaniach rodzinnych, imieninach lub urodzinach itp. Tłusty czwartek to już tradycja na główny posiłek. Koniecznie wypróbuj przepis i zaskocz swoich gości.

 

Przepis na ok 80 - 100 szt.

Stopień trudności - średni

 

 

Składniki na ciasto :

 

- Mąka pszenna 0 ,800 g + ok 0,200 g do podsypywania

- woda ok 0,300 g

- sól

 

Składniki na wywar / rosół

 

- ok 3 litry wody

- pęczek włoszczyzny ( najlepiej z lubczykiem )

- 1 cebula mała

- 5 skrzydełek lub korpus drobiowy

- 100 g wołowiny rosołowej

- sól

 

Składniki na farsz do kołdunów :

 

- Antrykot wołowy mielony 0,5 kg 

- Karkówka wieprzowa lub łopatka(mielona) - 0,5 kg

- cebula 2 szt. średnie

- łój wołowy 50 g

- majeranek 2 opakowania - 160 g

- jaja 2 szt.

- sól , pieprz do smaku 

- wywar wołowo / drobiowy 

 

Przygotowanie :

 

Łój zamroź.

Z wymienionych składników nastaw wywar - do zimnej wody wrzuć umyte mięso i na małym ogniu doprowadz do wrzenia - po tym czasie pilnuj by rosół się nie przegotował ( musi delikatnie się gotować a nie silnie wrzeć ) - dorzuć umyte i obrane warzywa prócz cebuli . Cebulę obierz i przypal na czarno palnikiem lub na gazie -wrzuć do wywaru . Gdy wszystko się podgotuje - posól do smaku . Taki szybki rosół to minimum gotowania 2 godziny by wydobył się smak ( oczywiście i 4-y dni ,są różne szkoły ) Osobiście wolę 2 h max .

Gdy wywar jest prawie gotowy - przełóż mięso na farsz do większej miski . Wbij jajka , poszatkuj cebulę w kostkę - dodaj . Zamrożony łój pokrój w drobną kostkę - dodaj ( mrożony łatwiej pokroić ) ,dopraw majerankiem solą i pieprzem i wyrabiaj mięso aż zrobi się kleiste , wtedy dodaj co najmniej chochlę wywaru i dalej wyrabiaj . Farsz jeżeli wyda Ci się mokry to dobrze - to właśnie początek smaku który rozpłynie Ci się w ustach . Odstaw .

 

Zagotuj wodę ok 0,5 l.

Do naczynia wyrabiającego ciasto lub miski wsyp mąkę i 2 szczypty soli , zalej mąkę wrzącą wodą i energicznie wymieszaj ,wyrabiaj ciasto dosypując mąki lub dolewając odrobinę wody aż stanie się aksamitne . 

Ciasto podziel na co najmniej 4 części i każdą po kolei rozwałkuj cienko ale tak by się nie rozrywały podczas gotowania .

 

 

 

Nałóż farsz na ciasto 3 cm. od brzegu . Zakryj farsz z każdej strony ciastem i dociśnij palcami by było szczelnie . Odkrawaj kołduny małą szklanką lub wykrawaczką i zawiń brzegi , Dodatkowo zawiń dekoracyjnie w / g uznania .

Gotuj w osolonej wodzie ok 5 min i podawaj z rosołem . Kołduny mrożę surowe i w razie najdzie mnie ochota lub zaplanuję taki posiłek , wrzucam na wrzątek i gotuję aż wypłyną i jeszcze 2 minuty .Pamiętaj - kołduny podawaj tylko bardzo gorące , nawet lekko ostygnięte są nie dobre w smaku . Doskonale także smakują podawane w gorącym barszczu . Smacznego smile

 

 

 

 

 

 

Ocena
0 of 5 - 0 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.