Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Piersi z kurczaka na szpinaku

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

Pyszne soczyste  danie którym możesz zadziwić gości czy rodzinę , szczególnie jeżeli nie masz doświadczenia w kuchni .Proste w wykonaniu a finalnie wygląda i smakuje zaskakująco  . Co zrobić by nie było nudno i by nie jeść samych kotletów panierowanych ? Proponuję Ci dołożyć kilka dodatków a tradycyjne kotlety zamienisz czasami na te oto piersi z kurczaka na szpinaku . W zależności na co masz ochotę możesz podać mięso z makaronem np. ryżowym , ziemniakami czy ryżem . Piersi najlepiej smakują gdy zamarynujesz surowe mięso dzień wcześniej i przechowasz w lodówce . Nie jest to konieczne ,ale minimalny czas marynaty przy każdym mięsie to minimum 2 godziny .

 

Ilość Osób - 4 

Stopień trudności - średni

Czas przygotowania - 1 godzina w sumie 

 

Składniki : 

1 podwójna pierś kurczaka większa

1 pęczek szpinaku swieżego lub 1 opakowanie szpinaku " baby "

4 grube plastry większego pomidora

100 g tartego smacznego sera żółtego 

1 opakowanie ( 200 g.) śmietany kremówki 30 %

1 łyżka pesto z bazyli

2 ząbki czosnku

sól , pieprz mielony , papryka ostra mielona

oliwa 

 

Przygotowanie :

 

Piersi z kurczaka umyj osusz i oczyść z ewentualnych kostek błonek i żyłek , rozdziel je na pół i każdą z osobna przekrój wzdłuż . Natrzyj solą , pieprzem , papryką i oliwą i odstaw do lodówki . 

W garnku zagotuj wodę ok 1 litr ,sparz w gotującej się wodzie szpinak ok 3 minuty i odcedź . Do garnka po szpinaku wlej śmietanę - zagotuj , posól i popieprz - odstaw .

Włącz piekarnik na 180 stopni góra- dół .

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż piersi z kurczaka na średniej temperaturze . Jeżeli są grube to 7 - 8 min z każdej strony . Przełóż mięso na blaszkę  wyłożoną papierem do pieczenia i połóż na każdej plaster pomidora . Zapiecz 20 min . 5 minut przed końcem pieczenia nałóż na każdy plaster pomidora pesto z bazylii i posyp serem ,ponownie zapiecz. Podgrzej sos i dodaj do szpinaku przeciśnięty przez praskę czosnek 

Wyjmij mięso z piekarnika i podaj z sosem. Danie można zaserwować z ulubioną surówką, warzyw nigdy nie za wiele, przepis na moją ulubioną znajdziesz TUTAJ. 

 

Ocena
5.00 of 5 - 10 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.