Pyszne soczyste danie którym możesz zadziwić gości czy rodzinę , szczególnie jeżeli nie masz doświadczenia w kuchni .Proste w wykonaniu a finalnie wygląda i smakuje zaskakująco . Co zrobić by nie było nudno i by nie jeść samych kotletów panierowanych ? Proponuję Ci dołożyć kilka dodatków a tradycyjne kotlety zamienisz czasami na te oto piersi z kurczaka na szpinaku . W zależności na co masz ochotę możesz podać mięso z makaronem np. ryżowym , ziemniakami czy ryżem . Piersi najlepiej smakują gdy zamarynujesz surowe mięso dzień wcześniej i przechowasz w lodówce . Nie jest to konieczne ,ale minimalny czas marynaty przy każdym mięsie to minimum 2 godziny .
Ilość Osób - 4
Stopień trudności - średni
Czas przygotowania - 1 godzina w sumie
Składniki :
1 podwójna pierś kurczaka większa
1 pęczek szpinaku swieżego lub 1 opakowanie szpinaku " baby "
4 grube plastry większego pomidora
100 g tartego smacznego sera żółtego
1 opakowanie ( 200 g.) śmietany kremówki 30 %
1 łyżka pesto z bazyli
2 ząbki czosnku
sól , pieprz mielony , papryka ostra mielona
oliwa
Przygotowanie :
Piersi z kurczaka umyj osusz i oczyść z ewentualnych kostek błonek i żyłek , rozdziel je na pół i każdą z osobna przekrój wzdłuż . Natrzyj solą , pieprzem , papryką i oliwą i odstaw do lodówki .
W garnku zagotuj wodę ok 1 litr ,sparz w gotującej się wodzie szpinak ok 3 minuty i odcedź . Do garnka po szpinaku wlej śmietanę - zagotuj , posól i popieprz - odstaw .
Włącz piekarnik na 180 stopni góra- dół .
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż piersi z kurczaka na średniej temperaturze . Jeżeli są grube to 7 - 8 min z każdej strony . Przełóż mięso na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i połóż na każdej plaster pomidora . Zapiecz 20 min . 5 minut przed końcem pieczenia nałóż na każdy plaster pomidora pesto z bazylii i posyp serem ,ponownie zapiecz. Podgrzej sos i dodaj do szpinaku przeciśnięty przez praskę czosnek
Wyjmij mięso z piekarnika i podaj z sosem. Danie można zaserwować z ulubioną surówką, warzyw nigdy nie za wiele, przepis na moją ulubioną znajdziesz TUTAJ.
Thank you for rating this article.