Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Łosoś z ryżowym makaronem i szpinakiem

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

Często jadam ryby , łososia lubię w szczególności . Najlepiej smakuje mi pieczony lub smażony i koniecznie z nutką czosnku . Gdy mam ochotę na większą nutkę koniecznie ze szpinakiem . Oto jedna z propozycji na takie właśnie danie . Obiad jest lekki i zdrowy , w sam raz gdy jesteś na diecie lub gdy prowadzisz zdrowy tryb życia . Jakiś czas temu wprowadziłam do swej diety makaron ryżowy który jest o wiele zdrowszy od tradycyjnego pszennego , dostarcza do organizmu wiele witamin i minerałów a co ważne - nie tuczy . Jeżeli chcę zjeść śmietanę z makaronem - wybieram ryżowy . W tym przepisie pojawi się śmietana - możesz ją zastąpić jogurtem lub maślanką .

 

- Danie dla 4 Osób

- czas przygotowania 30 min

- stopień trudności - łatwy

 

Składniki :

 Filet z łososia ze skórą 0 ,800 g

- Szpinak "baby" 1 opakowanie lub 1 pęczek

- Makaron ryżowy nitki 1 opakowanie ( 200 g )

- Śmietana 30 % 200 g - może być nawet 12 % lub jogurt - najsmaczniejsza wersja to 30 %

- czosnek świeży 2 ząbki

- bułka tarta kilka łyżek

- mąka kilka łyżek 

- sól , pieprz , tymianek suszony 

- sok z 0,5 cytryny

 

 

Przygotowanie :

 

Łososia wypłucz w zimnej wodzie aż woda będzie czysta , oczyść z ewentualnych ości , pokrój na 4 równe części i dopraw solą , pieprzem , tymiankiem i skrop sokiem z cytryny (możesz to zrobić kilka godzin wcześniej i przechować w lodówce - nawet lepiej ) . Makaron zalej wrzącą wodą tak by był przykryty i w trakcie upływu 10 - 15 min zamieszaj go przynajmniej 2 razy . Szpinak sparz wrzącą wodą 2 - 3 min i odlej na sitko . W garnku zagotuj śmietanę i dopraw solą i pieprzem dość mocno gdyż szpinak i makaron jest nie solony i w połączeniu nie będzie czuć przypraw . Dołóż do śietany szpinak i wciśnij rozgnieciony czosnek - wyłącz kuchenkę . Czosnku nie należy gotować gdyż traci aromat . Na patelni rozgrzej oliwę lub klarowane masło , opanieruj kawałki łososia najpierw w mące póżniej w bułce tartej i smaż na wysokiej temperaturze kilka minut z jednej i z drugiej strony . Podczas smażenia odcedz makaron , dodaj do sosu i wymieszaj . Nałóż porcje na talerze i zaserwuj z łososiem . Smacznego smile

 

 

 

Ocena
0 of 5 - 0 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.