Często jadam ryby , łososia lubię w szczególności . Najlepiej smakuje mi pieczony lub smażony i koniecznie z nutką czosnku . Gdy mam ochotę na większą nutkę koniecznie ze szpinakiem . Oto jedna z propozycji na takie właśnie danie . Obiad jest lekki i zdrowy , w sam raz gdy jesteś na diecie lub gdy prowadzisz zdrowy tryb życia . Jakiś czas temu wprowadziłam do swej diety makaron ryżowy który jest o wiele zdrowszy od tradycyjnego pszennego , dostarcza do organizmu wiele witamin i minerałów a co ważne - nie tuczy . Jeżeli chcę zjeść śmietanę z makaronem - wybieram ryżowy . W tym przepisie pojawi się śmietana - możesz ją zastąpić jogurtem lub maślanką .
- Danie dla 4 Osób
- czas przygotowania 30 min
- stopień trudności - łatwy
Składniki :
- Filet z łososia ze skórą 0 ,800 g
- Szpinak "baby" 1 opakowanie lub 1 pęczek
- Makaron ryżowy nitki 1 opakowanie ( 200 g )
- Śmietana 30 % 200 g - może być nawet 12 % lub jogurt - najsmaczniejsza wersja to 30 %
- czosnek świeży 2 ząbki
- bułka tarta kilka łyżek
- mąka kilka łyżek
- sól , pieprz , tymianek suszony
- sok z 0,5 cytryny
Przygotowanie :
Łososia wypłucz w zimnej wodzie aż woda będzie czysta , oczyść z ewentualnych ości , pokrój na 4 równe części i dopraw solą , pieprzem , tymiankiem i skrop sokiem z cytryny (możesz to zrobić kilka godzin wcześniej i przechować w lodówce - nawet lepiej ) . Makaron zalej wrzącą wodą tak by był przykryty i w trakcie upływu 10 - 15 min zamieszaj go przynajmniej 2 razy . Szpinak sparz wrzącą wodą 2 - 3 min i odlej na sitko . W garnku zagotuj śmietanę i dopraw solą i pieprzem dość mocno gdyż szpinak i makaron jest nie solony i w połączeniu nie będzie czuć przypraw . Dołóż do śietany szpinak i wciśnij rozgnieciony czosnek - wyłącz kuchenkę . Czosnku nie należy gotować gdyż traci aromat . Na patelni rozgrzej oliwę lub klarowane masło , opanieruj kawałki łososia najpierw w mące póżniej w bułce tartej i smaż na wysokiej temperaturze kilka minut z jednej i z drugiej strony . Podczas smażenia odcedz makaron , dodaj do sosu i wymieszaj . Nałóż porcje na talerze i zaserwuj z łososiem . Smacznego
Thank you for rating this article.