Szaszłyki które można przygotować szybciej niż planujemy zaserwować lub po prostu skonsumować na obiad gdy nie będziemy mieli czasu na przygotowania , wystarczy wstawić danie do piekarnika i w zasadzie nic więcej przy nim robić nie musimy . Chociaż piekę je na blaszce króluje u mnie w kuchni jako danie " jednogarnkowe "
Sposób przygotowania mięsa sprawi, że w szaszłykach będzie soczyste a nie wysuszone, szczególnie gdy planujesz piec je na grillu.
Ilość porcji : 3 - 4
Czas przygotowania : 40 min
Czas pieczenia : 40 min
Stopień trudności : łatwy
Składniki :
- Podwójna pierś z kurczaka 1 szt
- Ziemniaki " Potatki " 0,400 kg ( mogą być zwykłe obiadowe )
- Cebula średnia 3 sztuka
- Cukinia mała 1 sztuka
- Papryka czerwona 2 sztuka
- Pieczarki 0,20 kg
- oliwa
- przyprawy do mięsa - sól , pieprz , papryka słodka , curry , zielona pietruszka suszona
- przyprawy do ziemniaków - sól , zioła prowansalskie , zielona pietruszka suszona lub świeża
Przygotowanie :
Ziemniaki ugotuj w całości w osolonej wodzie do połowy (prawie ugotowane )- odstaw
Piersi z kurczaka umyj osusz i oczyść z ewentualnych kostek i błonek . Przekrój ją na pół a póżniej każdą część wzdłuż by nie były takie grube . Najgrubsze części jeszcze raz by było łatwiej rozbić . Mięso pokrój na 3 cm kwadraty lub prostokąty ( oczywiście w miarę możliwości ) i każdy kawałek rozbij tłuczkiem delikatnie by nie zrobić dziur ,powinny mieć 0,5 cm grubości . Rozłóż rozbite kawałki na stole i nasmaruj oliwą a następnie posyp przyprawami prócz pietruszki .
Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki , Paprykę umyj , wyczyść z gniazd nasiennych i pokrój na kwadraty 2 cm / 2 cm . Cukinię umyj , przekrój wzdłuż i oczyść z nasion - jeżeli cukinia jest twarda i zwarta nie musisz tego robić - pokrój w 1 cm. paski . Pieczarki umyj i przekrój na połówki , w naczyniu wymieszaj je z oliwą posól i popieprz .
Nadziewaj na patyczki lub sztylet do szaszłyków warzywa (prócz pieczarek) i mięso na przemian . Rozbite mięso staraj się składać na 3 razy i przy nadziewaniu wszystko dociskaj do siebie . Blaszkę do pieczenia nasmaruj solidnie oliwą . Ziemniaki pokrój na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości - wymieszaj z ziołami prowansalskimi i szczyptą pietruszki . Szaszłyki ułóż obok siebie ciasno na blaszce lub płaskim naczyniu do pieczenia dookoła wyłóż ziemniaczki i pieczarki . Danie można schować do lodówki i upiec następnego dnia lub odrazu po przygotowaniu .Na blaszkę dodaj pół szklanki wody. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, piecz 40 min bez przykrycia plus 15 min z termo obiegiem . Smacznego
-
Thank you for rating this article.