Moja propozycja aromatycznego schabu który pięknie prezentuje się na stole i nie sprawia kłopotu z dzieleniem , krojeniem po upieczeniu . Danie jest pyszne, soczyste i idealnie nadaje się by zaserwować je swym gościom , przygotować wszystko można dzień wcześniej i przechować w lodówce już w naczyniu przeznaczonym do pieczenia .
Łatwo podzielne danie, które idealnie nadaje się na świąteczny stół lub obiad na 2 dni dla dużej rodziny. Osobiście kocham takie rozwiązania by zaoszczędzić na czasie przy przygotowaniach przed podaniem. Robię schab dzień wcześniej i przed przybyciem gości tylko wypiekam mięso, podając bezpośrednio na stół. Mięso jest aromatyczne i przechodzi wszystkimi zawartymi smakami, wybieram takie rozwiązania by zaskoczyć gości i nie stać cały ich pobyt w moim domu w kuchni.
Ilość Osób : 8 - 10
Stopień trudności : łatwy
Czas przygotowania : 2 godziny
Składniki :
- Schab wieprzowy 1 cały ok 1,5 kg
- marchew średnia 2 szt
- pieczarki średniej wielkości 8 szt
- cebula duża 2 szt.
- por mały biała część
- czosnek 5 małych lub 3 duże ząbki
- oliwa lub olej
- żurawina świeża lub suszona mała garść
- przyprawy - sól , pieprz , papryka słodka , tymianek suszony , majeranek suszony
Przygotowanie :
Pieczarki umyj i pokrój na połówki lub grube plastry ,cebulę obierz i pokrój w pióra lub półksiężyce , marchew obierz umyj i pokrój w plasterki nie grubsze niż 2 cm , por umyj i pokrój w drobne plasterki ,czosnek obierz i rozetrzyj delikatnie nożem - nie musi być dokładnie.
Schab pokrój w plastry na grubość nie cieniej niż 2 cm , oczyść nożem każdy plasterek z białej błonki . Wszystkie plastry natrzyj oliwą i dobrze dopraw wymienionymi przyprawami . Naczynie żaroodporne polej odrobiną oliwy i ułóż dość ciasno plastry na sztorc przekładając pokrojonymi wcześniej warzywami . Resztę warzyw posyp na górę mięsa i dołóż żurawinę , całość polej znowu odrobiną oliwy , przykryj naczynie i schowaj na co najmniej 12 godzin do lodówki .
2 godziny przed pieczeniem wyjmij naczynie z lodówki , wlej 1,5 szklanki letniej wody , mięso nie powinno być zbyt zimne . Wstaw danie do nagrzanego piekarnika do max 200 stopni i piecz pod przykryciem 1,5 godziny po upływie tego czasu , odkryj naczynie i piecz jeszcze 15 min z włączonym termo obiegiem .
Gdy mięso jest gotowe odlej z naczynia połowę sosu do garnka i postaw na mały gaz ,w kubku lub miseczce rozrób 1 płaską łyżkę mąki z wodą do konsystencji gęstej śmietany i dodaj do sosu dokładnie mieszając . Sos można doprawić śmietaną jeżeli okaże się że jest zbyt słony i w razie okaże się zbyt mdły dodaj odrobinkę przypraw z przepisu. Naczynie ze schabem zaserwuj na stół a sos w sosjerce . Schab dobrze smakuje z ziemniakami kaszą czy ryżem .
Thank you for rating this article.