To najlepszy przepis na domowe soczyste z chrupiącą skórką kotlety mielone. Z tym przepisem zjesz jak u Babci i na pewno powielisz kiedy tylko najdzie Cię ochota.
Drugie najczęściej zadawane mi pytanie przy pogawędkach kulinarnych z koleżankami to - Jak zrobić dobre kotlety mielone. Mimo tego jak danie jest popularne jednak widać zdarza się problem- rozwiążemy go zatem, a ja z wielką przyjemnością :-) Najczęstsze błędy jakie popełniamy to- zbyt duża ilość bułki tartej, zbyt niska lub zbyt wysoka temperatura smażenia lub kotlety mielone są najzwyczajniej nie doprawione. By mięso zachowało swoją soczystość w środku, powinny być wykonane najlepiej z mielonej łopatki lub karkówki wieprzowej która nie jest całkiem chuda. Kotlety przy formowaniu nie powinny być zbyt małe, swoje robię wielkości dłoni nie wliczając palców ;-) i grube na około 2- 2,5 centymetra. Obtaczam w bułkę tartą przed samym smażeniem- to da gwarancję chrupiącej skórki. Nie smaż kotletów na zbyt małej ilości tłuszczu, patelnia powinna być wypełniona olejem na co najmniej 2 milimetry. Temperatura smażenia powinna być średnia lub niżej a kotlety mielone nie powinny być obracane raz przy raz- smaż aż się zrumienią i dopiero obróć i tak samo smaż do zrumienienia. Gdy zachowasz się do wskazówek, kotlety nie będą ani przesuszone ani surowe w środku. Najważniejszą wskazówką jest Twoje własne doświadczenie w kuchni, wiadomo nie od dziś, że praktyka czyni mistrza, więc polecam doświadczenia. Jeżeli czytasz ten przepis bo masz ochotę na kotlety mielone zostawiam Ci przepis na ulubioną MIZERIĘ która doda smaczku tradycyjnego dania, a jeżeli szukasz inspiracji co uczynić z mięsa mielonego zostawiam Ci przepis na przepyszne GOŁABKI. Zabieramy się do pracy:
- Czas przygotowania - 20 minut
- Czas smażenia - 10 minut
- Ilość porcji - około 8
- Stopień trudności - łatwe
Składniki:
- Mięso mielone z łopatki lub karkówki wieprzowej - 500 gram
- Jaja - 1 sztuka
- Sucha bułka pszenna - 1 sztuka
- Mleko - 1 szklanka
- Bułka tarta - 100 gram
- Cebula - 1 duża sztuka - 70 gram
- Sól - 1 łyżeczka
- Pieprz czarny mielony - 1 łyżeczka
- Zielona pietruszka szatkowana - 1 łyżka (opcjonalnie)
- Gorący bulion - 1 łyżka stołowa (można pominąć)
- Olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso mielone dodaj do większej miski by łatwo było je wyrabiać i by nic nie wypadało na blat czy stół. Do mniejszej miski dodaj letnią wodę lub mleko i zamocz w nim suchą bułkę pszenną, pozostaw aż cała nasiąknie płynem, można w między czasie obrócić.
Do mięsa dodaj, sól, pieprz, jeżeli dysponujesz aktualnie wywarem, podgrzej go i dodaj 1 łyżkę stołową- wyrabiaj mięso dłonią aż dobrze się wyklei, trwa to często kilka minut. Od ciepłego wywaru oraz wyrabianie dłonią rozpuszcza odrobinę tłuszcz z mięsa, kotlety nie będą się rozpadać i zachowają soczystość. Namoczoną bułkę odciśnij dokładnie z płynu i dodaj do mięsa, cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę- dodaj, wbij także jajko i dołóż 1 łyżkę stołową bułki tartej z przepisu oraz opcjonalnie poszatkowaną zieloną pietruszkę- dokładnie połącz składniki- najlepiej dłonią aż masa będzie kleista.
Resztę bułki tartej wysyp na płaski talerz, formuj z mięsa kotlety i obtocz każdy w bułce tartej.
Na dużej patelni na średnim poziomie grzania rozgrzej olej , smaż kotlety z jednej strony aż do zrumienienia, jeżeli będą zbyt mocno skwierczeć zmniejsz temperaturę, po kilku minutach, około 6-8 obróć kotlety na drugą stronę.
Po wysmażeniu wszystkich kotletów mielonych odsącz chwilę na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego :-)
Thank you for rating this article.